Najnis kök

Laxrullar med spenat och wasabi

Förrätt, Tapas, Tillbehör | 26 mars, 2016 | By

Laxrullar med spenat, cream cheese och wasabi

Laxrullar med spenat och wasabi

Laxrullar med spenat, cream cheese och wasabi

Laxrullar med spenat och wasabi

Well foodies – Najni is back! Egentligen tänkte jag mig att gårdagens inlägg skulle bli det sista innan jag åker till Spanien på tisdag. Men så insåg jag plötsligt att det vore dumt, för att inte säga direkt elakt, av mig att undanhålla er receptet på dessa läckra laxrullar med en fyllning av spenat, cream cheese och wasabi. Laxrullarna serverades på gårdagens dignande påskbuffé här i Najnis kök. Faktum är att jag sitter och mumsar på en just i detta nu, medan jag skriver dessa rader. Som vissa av er kanske känner till så diggar Najni mat i rullform, och dessa små munsbitar är alls inget undantag. Lätta att göra är de också. Så ni som gått och tänkt nåt i stil med Hmmm, det vore gott med kallrökt lax på påskbuffén, men vad ska jag göra med den…? – undra no more- ty här kommer receptet på Najnis läckra laxrullar! 🙂 Jag har sagt det förut men nu säger jag det igen: GLAD PÅSK!

laxrullar med spenat och wasabi
Serves 8
Write a review
Print
Ingredients
  1. 400 g kallrökt lax i skivor
  2. 350 g cream cheese, typ Philadelphia
  3. 65 g färsk babyspenat
  4. 2-3 tsk wasabi
Instructions
  1. Placera laxskivorna så de ligger lite omlott på plastfolie.
  2. Rör ihop cream cheese och wasabi.
  3. Finhacka spenaten och blanda ner den i oströran.
  4. Bred ut röran jämnt över laxen och rulla sedan ihop till en rulle.
  5. Låt rullen stelna en stund i kylen, och skär sedan rullen i lagom munsbitar med en vass kniv.
Notes
  1. Det går bra att byta ut wasabin mot exempelvis riven pepparrot.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Laxrullar

Laxrullar med spenat och wasabi

 

 

 

Nubberöra

Förrätt, Tapas | 25 mars, 2016 | By

Nubberöra med matjessill

Nubberöra

Nubberöra med matjessill

Nubberöra

Äntligen påsk, foodies! En anledning så god som någon att njuta av god mat och umgås med folk man gillar, eller hur? Själv har jag gått helt crazy idag och tillagat den ena påskiga rätten efter den andra, trots att vi bara är tre personer som ska äta påskmiddag idag. Som tur är blir det en påskmiddag till imorgon, då man kan äta upp resterna, he ho! 🙂 Dagens inlägg är en fjantigt god nubberöra, som föga förvånande passar utmärkt till snaps av alla de slag, och passar finfint på påskbuffén eller som läcker liten förrätt. Najni hyser för övrigt de varmaste av känslor för klassisk, svensk smörgåsbordsmat. Det är väl därför jag är ett sånt jul- påsk- och midsommarfreak 😉 Well, ha nu en riktigt trevlig påsk på er, och ät, drick och njut av livet, vetja. Och just det: på tisdag åker jag på en välbehövlig semester till det soliga Spanien, och kommer förhoppningsvis hem med massor av inspiration från det spanska köket. Det ska frossas i fisk, bläckfisk och skaldjur så det står härliga till!

Nubberöra
Serves 6
Perfekt liten goding till påskbuffén.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 burkar matjessill på 200 gram var
  2. 3 msk majonnäs
  3. 1 dl creme fraiche
  4. 3 hårdkokta ägg
  5. 0,5 dl caviar, typ stenbitsrom eller liknande
  6. 0,5 dl dill, finhackad
  7. 1 äpple, finhackat och skalat
  8. 1 rödlök, finhackad
  9. svartpeppar
  10. dillkvistar och rödlök till dekoration
Instructions
  1. Blanda majonnäs och creme fraiche i en bunke.
  2. Tillsätt övriga ingredienser. Rör om ordentligt.
  3. Garnera med rödlök och dillkvistar.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Nubberöra med matjessill

Nubberöra

 

Chokladdoppade marsipankulor

Sötsaker | 2 april, 2015 | By

godis1 - Kopia

godis2 - Kopia

Glad påsk, foodies! Här i Najnis kök råder nu full påskstämning, ty i detta hem tas påsken på största allvar, nästan lika mycket som julen. Najni älskar ju dessa högtider, som är en anledning så god som någon att njuta av god mat! Idag har jag faktiskt lite beslutsångest. Ska jag lägga ut receptet på den galet goda belgiska våfflan jag just slukat, eller ska jag lägga ut receptet på de lika galet goda marsipankulorna jag gjorde igår… dagens i-landsproblem, jag vet. Well, efter en stunds funderande kom jag fram till att ni idag ska få ta del av marsipankulereceptet, ty det känns mest påskigt, och det är ju faktiskt skärtorsdagen idag. Så får ni er den läckra belgiska våfflan till livs i nästa inlägg, jag lovar 😉 Marsipan ja – för detta godis hyser Najni de varmaste av känslor – och som tur är går det utmärkt att göra en lchf-variant av chokladdoppade marsipankulor. Ett varningens ord kan dock vara på sin plats: om ni använder bittermandelarom – ta inte mer än högst fyra droppar. Det är en starkt koncentrerad smak som är lätt att överdosera. Jag erkänner också att det inte är den roligaste av sysslor att skala 200 gram mandlar, men tro mig foodies – när ni sätter tänderna i er första marsipankula kommer ni att inse att det var mödan värt, ty detta godis är så försvinnande gott så jag förstår inte riktigt hur jag ska kunna låta bli att äta upp allihop nu med en gång. Jag har ju lovat att ta med marsipankulorna till påskaftonens knytkalas …

 

INGREDIENSER     ca 25 kulor

200 g mandel

4 msk valfri sötning (jag tog hälften xylitol och hälften sukrin melis, men det går lika bra med sötströ, stevia eller liknande. Tänk dock på att minska mängden sötning om du tar stevia, som är mycket koncentrerat)

0,25 dl grädde

några droppar bittermandelarom (kan uteslutas)

1 tsk romarom (kan uteslutas)

1 äggvita

100 g choklad med hög kakaohalt (jag tog hälften Lindts 90% och hälften 70%)

 

Hur gör man då? Jo, så här:

1. Skålla och skala mandeln

2. Kör några minuter i matberedare ihop med sötningen.

3. I med grädde, bittermandelarom och romarom. Kör några minuter till.

4. Tillsätt äggvitan och kör matberedaren igen. Blir det för torrt kan man droppa i lite mer grädde, men det ska bli en fast massa. Forma till en stor boll och låt den ligga i kylen i ca en halvtimme.

5. Forma små kulor, smält chokladen över vattenbad och doppa kulorna i chokladen.

6. Lägg kulorna på ett fat med bakplåtspapper och låt dem stelna i kylen.

 

godis3 - Kopia

Ugnsbakade ägg med spenat och ost

Frukost, Tillbehör | 23 mars, 2015 | By

 

ägg1

ägg2

Nu när påsken närmar sig tänkte Najni att det kunde vara på sin plats att dela med sig av ett äggigt recept på en underbar frukost eller brunch. Najni har alltid haft en svaghet för små minikastrullformar – ni vet såna där enportionsgrytor man ställer in i ugnen? Kokott, heter de visst. Allting ser liksom lite extra läckert ut i en sån söt liten minikastrull… Och jodå- nog har Najni några olika varianter av kokotter i sina gömmor, men märkligt nog har det inte blivit av förrän nu att jag postat ett kokottrecept på bloggen. Hög tid, alltså! Dessa krämiga små ägganrättningar blir perfekta till frukost eller brunch, eller som en smårätt på påskbuffén. Mums, säger Najni!

 

INGREDIENSER     1 portion

2 ägg

65 g färsk bladspenat (1 liten påse)

1,5 msk gul lök, finhackad

valfri mängd färsk chili, finhackad

0,5 dl riven ost

1 msk cream cheese

1 msk grädde

salt

peppar

 

Dekoration:

lite finhackad röd paprika

1 kvist färsk timjan, oregano eller annan ört

 

 

Och så här går det till:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka spenaten grovt.

3. Stek lök, chili och spenat i smör i några minuter, på medelvärme.

4. Rör ner cream cheese och grädde. Salta, peppra och rör runt. Låt puttra någon minut till.

5. Lägg spenatröran i kokottformen och knäck i två ägg. Strö över den rivna osten

6. Baka i ugnen i ca 10 minuter.

7. Strö över hackad paprika och lägg på en timjankvist. Färdigt!

 

ägg3