Najnis kök

Passions- och hallonfrestelse

Frukost | 16 maj, 2014 | By

bildGod middag, foodies. Jag erkänner härmed att jag glupskt slukade denna passions- och hallonfrestelse till frukost idag. Mest för att jag råkade ha en bunke vispad grädde över från torsdagskvällen. Och en passionsfrukt. Och färska hallon som jag köpt utan något som helst konkret användningsområde i åtanke. För att de såg så goda ut. Därav denna spontant ihopslängda frukostfrestelse. Men för er som inte har lika svulstiga frukostvanor som Najni, kan jag tänka mig att den läckra lilla passions- och hallonfrestelsen passar minst lika bra som dessert eller varför inte som ett ovanligt lyxigt mellanmål en dag när man av en eller annan anledning behöver pigga upp sig själv? Laga, ät och njut!

 

INGREDIENSER    1 portion

1 dl rysk youghurt

1 stor klick vispad grädde

1 krm vaniljpulver

2 droppar flytande steviaextrakt eller annan sötning

1 passionsfrukt

några hallon

0,5 tsk kokosflingor

 

Gör så här

1. Blanda ihop grädde, youghurt, vaniljpulver, halva passionsfrukten och stevia i en liten skål.

2. Lägg några hallon i botten av ett glas. Varva sedan youghurtblandning och hallon i glaset.

3. Dekorera med resten av pasionsfrukten, hallonen och kokosflingorna.

 

Design I (1)

Passionerad chokladtårta

Bakverk, Sötsaker | 20 april, 2014 | By

bild (90)

Vad har egentligen hänt med Najni? kanske några av er undrat under veckan som gått. Har hon tröttnat på sitt kök? Slutat laga mat? Gått under jorden?Glömt hur man använder en dator? Bytt besatthet från mat till porslinsmålning? Alls icke, foodies! Snarare är det så att jag varit inne i en period då mycket annat pockat på uppmärksamhet.  Ni som känner mig vet ju att jag egentligen skulle vilja hålla på med matbloggsrelaterade aktiviteter större delen av min vakna tid, men ibland måste man ju, irriterande nog, pyssla även med saker som inte har med mat att göra. Nåväl- slutsnicksnackat om det – Najni is back in the kitchen! Och inte nog med det – hon har ett tokläckert chokladspäckat recept att dela med sig av till er, foodies 🙂 Denna chokladtårta med passionsfrukt hittade jag för ett tag sedan på den underbara matbloggen Chili & Kärlek. Låt er inte avskräckas av de abnorma mängderna choklad i receptet. Tårtan är rena drömmen för chokladälskaren! Dessutom är den lite extra rolig, eftersom även själva kaksmeten innehåller passionsfruktjuice. Så har ni inte fått en tillfredsställande dos choklad i påsk – baka denna passionerade chokladtårta, vetja. Och god fortsättning på påsken, foodies!

 

INGREDIENSER     12-16 bitar

300 g choklad, minst 70 %

175 g smör

6 ägg

3 passionsfrukter

1 tsk vaniljpulver

 

Garnering:

Saft och kärnor från två passionsfrukter

100 g mörk choklad

 

Tillbehör:

Skamliga mängder vispad grädde

 

Gör så här:

1. Smält choklad och smör och låt svalna.

2. Dela passionsfrukten och sila genom en sil.

3. Vispa äggulor och vanilj till en fluffig smet. Tillsätt passionsfruktjuicen.

4. Vispa äggvitorna i en annan skål till ett hårt skum.

5. Rör ihop chokladsmeten med äggulorna och rör till sist ner äggviteskummet.

6. Täck en form med löstagbar botten med bakplåtspapper i botten och smöra sidorna.

7. Häll i smeten och grädda i 160
grader i ca 18 minuter. Kakan ska bara precis ha stelnat lite i kanterna när man tar ut den.

8. Låt stå kallt fram till servering (gärna minst över natten).

9. Smält chokladen och ringla över kakan precis innan servering. Garnera med kärnor och saft från passionsfrukterna. Servera med vispad grädde, kaffe och kanske ett litet glas konjak.

 

bild (91)

 

 

Design K (1)