Najnis kök

Sellerirösti med kantareller och pocherat ägg

Frukost, Huvudrätt, Tillbehör | 10 augusti, 2015 | By

rösti1

Var hälsade, alla foodies! Hur har ni det så här när sommaren 2015 drar sina sista suckar? Är semestern månne avklarad och har vardagslivet gjort sig påmint? För Najni har det roliga bara börjat. Jag är just hemkommen från en liten vandringsresa i Tyrolen, men tre avkopplande semesterveckor återstår. I de österrikiska alperna har Najni givetvis satt tänderna i diverse tyrolska specialiteter, ty bergen är fulla av små genuina restauranger med uteserveringar som hänger ut över bergssluttningarna. Det är en underbar känsla att slå sig ner efter några timmars vandring och njuta av rustik och enkel husmanskost tillredd med kärlek och lokalproducerade råvaror! Den mest minnesvärda måltiden under resan intogs på just ett sådant litet bergsgasthof halvvägs upp i himlen. Najnis blick fastnade direkt på en tavla där dagens specialiteter stod uppskrivna, ty en av dem råkade vara rösti med kantareller och en massa andra smaskigheter. Kantareller från traktens skogar gick ju bara inte att motstå, och när våra tallrikar kom in insåg vi genast att vi gjort rätt val. Oh my god, liksom! Den matupplevelsen ska jag minnas till den dag jag dör! Idag beslutade sig Najni för att göra en lågkolhydratsvariant av rösti, inspirerad av drömlunchen bland bergstopparna. Rotselleri går nämligen utmärkt att göra rösti av. Sedan finns det ju hur många saker som helst att toppa sin rösti med. Ta nåt ni diggar! Då Najni hyser en besatthet för just kantareller, så valde hon så klart detta. Ett pocherat ägg och en klick pesto till det och foodhimlen var ett faktum 😉 Rösti passar till frukost, lunch, middag eller som tillbehör – allt beroende på hur stora man gör dem och vad man serverar till. Jag kan tänka mig att knaperstekt bacon och avokado skulle bli tokläckert till rösti. Eller smält ost eller creamcheeseröra eller  tapenade eller … har ni några bra idéer så let me know, foodies! Ett tips för att det ska gå smidigt att vända röstin är att lägga en stor tallrik över röstin i stekpannan när det är dags att vända den, och vända stekpannan upp och ner. Sedan är det bara att låta röstin glida tillbaka ner i stekpannan igen, med den ostekta sidan neråt. Men vad gör väl det förresten om röstin går sönder lite och kanterna inte blir perfekt jämna? Inte ett dugg, enligt Najni 🙂 Ty något som smakar så ljuvlig får faktiskt se ut precis hur det vill. Till sist vill jag bara påminna om att jag deltar i Cono Surs internationella tävling för mat- och vinbloggare, med mitt förra inlägg (högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs). Jag blir överlycklig om ni går in på Cono Surs hemsida och röstar på Najnis bidrag 😉 Från och med måndag den 17 augusti kan man gå in och rösta. Tackar på förhand!

rösti2

Sellerirösti med kantareller och pocherat ägg

INGREDIENSER     2 personer

450 g rotselleri

några nävar kantareller

2 ägg

1 msk ättika

valfri mängd pesto

valfri mängd mild chilifrukt, finhackad

peppar

salt

några kvistar färsk timjan

Gör så här:

1. Skär bort skalet på sellerin. Grovriv den på ett rivjärn eller i matberedaren.

2. Blanda i salt och peppar och gör två lika stora högar av den rivna sellerin.

3. Stek på låg till medelvärme i smakfritt kokosolja i ca 5 – 10 minuter. Lägg en tallrik på röstin och vänd på hela stekpannan så röstin hamnar på tallriken. Lägg i en klick kokosolja till i stekpannan och låt sedan röstin glida tillbaka ner i pannan med den ostekta sidan neråt.

4. Stek i ytterligare 5 – 10 minuter, tills röstin är gyllenbrun på båda sidor. Lägg upp på en tallrik.

5. Stek kantarellerna i smör eller kokosolja tills de fått lite färg. Salta och peppra.

6. Pochera äggen genom att koka upp vatten i en kastrull. Knäck äggen i varsin kopp. Stäng av plattan när vattnet kokat upp. Häll i lite salt och ättika och rör runt i vattnet med en sked så att en virvel bildas. Häll i äggen och låt dem ligga i vattnet i ca 4 minuter om ni vill ha en rinnig gula. Föredrar man en fastare gula låter man äggen ligga i en stund till. Ta sedan upp dem med en hålslev och låt rinna av på en hushållspappersklädd tallrik. Salta och peppra.

7. Fördela kantareller, ägg och pestoklickar på röstin. Strö lite finhackad chili över hela härligheten. Avsluta med att lägga några timjankvistar på äggen.

8. Smaklig spis!

rösti3

Zoodles med spenat- och avokadopesto

Huvudrätt, Tillbehör | 17 juni, 2015 | By

spenatp

Hej foodies! För er som inte nöjer er med bara sill till midsommar kommer här ett recept på en riktigt smaskig och toknyttig pesto med spenat och avokado. Här i Najnis kök serverades peston till zoodles, eftersom Najni äntligen gjort slag i saken och skaffat sig en så kallad spiralizer. Kärt barn har ju som bekant många namn, och två andra namn för spiralizer är grönsakssvarv eller spaghettislicer. Det är helt enkelt ett fiffigt litet redskap som kan användas för att göra spaghetti av grönsaker! Hjulet och datorn i all ära, men om man frågar Najni så är nog ändå spiralizern den bästa uppfinningen som gjorts. Perfekt för oss som inte mår så festligt av vanlig mjölspaghetti. Visst – grönsaksspaghetti kanske inte smakar precis som vanlig pasta, men det är fjantigt gott ändå, och ser roligt ut. Hittills har Najni bara spiraliserat zucchini, som i spaghettivariant kallas zoodles, men här ska spiraliseras morötter, gurka och gud vet vad framöver. Själv köpte jag min spiralizer på Cervera för 299 kronor, men prylen finns i alla möjliga versioner och prisklasser. Vad gäller peston, så är den ett utmärkt alternativ för den som inte tål mjölkprodukter, eftersom den inte innehåller någon ost. Denna rätt passar alltså utmärkt både för den som äter lchf och för den som äter paleokost. Och såklart även för alla andra! Najni serverade anrättningen som förrätt till en trerätters lunch för tre personer. Vill man ha den som huvudrätt bör man nog dubbla receptet. Det är förresten inte så noga med mängderna av ingredienserna i peston. De måttangivelser som anges är så jag gjorde, men det går lika bra att ta dubbelt så mycket mandel, mer olivolja, mer eller mindre limesaft, spenat och så vidare. Peston passar dessutom utmärkt till det mesta, förutom zoodles: till vanlig spaghetti för dem som tål sånt, som tillbehör till en grillad köttbit, lax med mera. Varför inte som salladsdressing, utspädd med lite mer olivolja? Själv åt Najni lite överbliven pesto till kvällsmat igår, till pocherat ägg – också det en höjdare. Inspiration till dagens recept hittade jag här.

zoodle1

INGREDIENSER   som förrätt till 3 personer

spenat- och avokadopesto

100 g färsk babyspenat

1 rejäl näve färska basilikablad

0,5 dl mandel, skållad och skalad

1 avokado, väl mogen

2 vitlöksklyftor

saft från 0,5 lime

2-3 msk olivolja, gärna med citronsmak

chiliflakes

havssalt

svartpeppar

zoodles

3 små zucchinis, skalade

1 tsk salt

tillbehör

18 räkor, skalade

1 bunt grön sparris

Gör så här:

1. Kör den skalade zucchinin genom en spiralizer. Lägg zucchinispaghettin i ett durkslag och strö över 1 tsk salt. Rör runt med fingrarna och låt rinna av i ca en halvtimme. Pressa då och då med hushållspapper på zucchinin. Häll sedan ut zucchinin på en kökshandduk och torka av så mycket vätska som möjligt.

2. Kör alla ingredienser till peston i matberedare eller mixer.

3. Ta bort de nedre delarna på sparrisen och dela sedan sparrisen i tre delar. Koka i 1 minut i lättsaltat vatten.

4. Stek zucchinispaghettin i olivolja på medelvärme i 3-4 minuter.

5. Klicka ner peston i zucchinin och rör runt så det blandas ordentligt. Fördela i skålar tillsammans med sparris och räkor. Ett glas vitt vin till detta och dina smaklökar kommer att älska dig för evigt 🙂

bild3

Baconlindad kycklingfilé med sparris och ramslökspesto

Huvudrätt | 15 juni, 2014 | By

bild-7 bild-5

God middag foodies, och välkomna till den rafflande fortsättningen på förra inlägget om ramslökspeston. För alla er som legat sömnlösa sedan i fredags, och undrat vad Najni egentligen hittade på för middag den där kvällen, med ramslökspesto som givet inslag, kommer svaret här. Just det: baconlindad kycklingfilé med sparris och ramslökspesto! 😉 Har man nu inte lyckats snubbla över ett ramslöksställe, så går det givetvis lika bra att göra en vanlig pesto på basilika istället.

 

INGREDIENSER   3 – 4 personer

2 stora kycklingfiléer

1,5 paket bacon

1 sats ramslökspesto (receptet hittar ni här)

2 knippen grön sparris

salt

peppar

några cocktailtomater

 

Och så här går det till

1. Dela kycklingfiléerna i två delar, på längden. Salta lätt och peppra.

2. Linda in kycklingfiléerna i bacon.

3. Stek filéerna i smör och olivolja några minuter på varje sida, tills de fått lite färg.

4. Lägg över filéerna i en ugnsform. Ugnsbaka dem i 225 grader i ca 15 minuter, eller tills de är helt genomstekta.

5. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i några minuter. Är de riktigt tunna räcker det med tre minuter.

6. Fördela kycklingfiléerna och sparrisen på tallrikar. Ringla över peston och peta dit några cocktailtomater.

7. Njuuuuuut!

 

 

 

Ramslökspesto

Tapas, Tillbehör | 13 juni, 2014 | By

bild

Nej men se God eftermiddag, foodies! Igår åkte Najni på utflykt till det ljuva Österlen – en lagom dagsutflykt härifrån Malmö. Till min stora glädje råkade mitt resesällskap känna till ett hemligt litet ställe vid en å, där man kan plocka ramslök. Jag har länge varit nyfiken på denna vitlöksdoftande växt, som på engelska kallas för Wild Garlic, och dyker upp som ingrediens i vart och vartannat recept så här års. Najni är ju som ni kanske vet svag för all mat som går att plocka i det vilda, som nässlor, bär och svamp, och igår fick jag alltså även göra ramslökens bekantskap. Tilläggas bör att om du är en foodie bosatt i Norrland så får du dessvärre leta förgäves efter ramslök i naturen, då den bara växer i södra halvan av landet. Men deppa inte ihop för det – ni har ju hjortron och annat smaskigt däruppe som vi skåningar är snuvade på här nere 😉 Hur som helst – När jag fraktat hem mitt ramslöksknippe lät jag bladen ligga i iskallt vatten en stund, torkade dem sedan med en handduk och förvarade dem i en plastpåse i kylen över natten, i hopp om att de skulle hålla sig fräscha tills idag. Och det gjorde de! Vad ska jag nu tillaga för något av min läckra lilla skörd …?, frågade sig Najni för en stund sedan i sitt kök, och bestämde sig till slut för att göra ramslökspesto. Pesto i alla möjliga och omöjliga former är ju en stor Najnifavorit. Det mixtrades och trixades så det stod härliga till med de ingredienser Najni råkade ha hemma, och här har ni resultatet. Peston planerar jag att ha som tillbehör till kvällens middag. Om det blir fågel, fisk eller nånting mittemellan återstår att se 😉

 

bild

 

INGREDIENSER     4-5 personer

ca 13 st medelstora ramslöksblad

1 dl skållad mandel

1,5 dl riven parmesanost

1 dl olivolja

1 tsk citronsaft

rivet skal av 1 ekologisk citron

salt

peppar

 

Gör så här

Mixa alla ingredienser i matberedaren. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha peston lite lösare.

 

Tips: En pesto går att variera i det oändliga. Mandeln kan till exempel bytas ut mot pinjenötter, solrosfrön eller cashewnötter. Och diggar man västerbottensost mer än parmesan så går det lika bra.

 

stenshuvud