Najnis kök

Rabarber- och jordgubbskaka med marängfluff

Bakverk, Sötsaker | 31 maj, 2015 | By

rab1

God söndagskväll, foodies! I dessa tider kan Najni inte få nog av rabarber. Smulpaj i all ära, men ibland blir man kanske sugen på att baka nåt annat av denna vårens och försommarens ljuvliga grönsak. Eller om det nu är en frukt…? Därom tvistas det, men oavsett hur man kategoriserar den så är rabarbern både fjantigt god och dessutom nyttig. Fullspäckad med magnesium, fosfor, jod, järn, tanniner, eteriska oljor och Gud vet vad, är rabarbern en riktig superväxt som är bra för hälsan på alla sätt och vis. I kombination med jordgubbar, som i dagens recept, blir den extra läcker. Så varsågoda, foodies: idag bjuder Najni på en riktig hyllning till försommaren – en explosion av syra och sötma. Jag rekommenderar er att avnjuta detta fantastiska bakverk inte endast med smak, lukt och syn, utan också med hörselsinnet. Det porösa ljud som uppstår när man låter gaffeln glida genom det rosa, fluffiga maränglagret måste helt enkelt upplevas, tro mig, foodies 😉 Inspiration till läckerheten hittade jag här, och gjorde sedan en Najnifierad version för att få den exakt som jag ville. Om man inte hittar xanthan gum, vilket finns i hälsokostbutiker, kan man säkert ta lite mer gelatinpulver istället. Jag har inte testat dock, så här får ni pröva er fram. Vad gäller sötningen, så kan man ta vilket sötningsmedel man vill och mixtra fritt med kombinationer och mängder. Smaka er fram, vetja. Och just det: kakan blir bäst om den står i kylen i några timmar innan den skärs upp, så den foodie som tänkte sig att slänga ihop nåt snabbt till gäster som kommer om en timme kanske gör bäst i att välja ett annat bakverk. Men ni andra: låt er inte avskräckas av att ni måste vänta några timmar innan ni får sätta tänderna i er skapelse – ty denna rabarber- och jordgubbskaka med marängfluff är värd varendaste minut av väntan 🙂

rab2

INGREDIENSER      8 – 10 bitar

Deg
100 g smör
4,75 dl mandelmjöl
4 msk sötströ eller annan sockerersättning
2 krm salt
rivet skal från 1 ekologisk citron
Fyllning
2 medelstora rabarberstjälkar, skalade och skurna i småbitar
2,5 dl hackade jordgubbar
0,5 dl sötströ
8 -10 droppar flytande stevia
1 tsk vaniljextrakt
100 g osaltat smör
6 äggulor
1,5 tsk gelatinpulver, utspätt i 3 tsk vatten
1/4 tsk xanthan gum
2 msk citronsaft
marängfluff
6 äggvitor
11 droppar flytande stevia
1 dl hackade jordgubbar
Gör så här:
1. Börja med degen: smält smöret och rör ner mandelmjöl, sötning, salt och citronskal. Det ska bli en smulig deg.
2. Tryck ut degen jämnt i en medelstor, fyrkantig ugnsform, klädd med bakplåtspapper. Låt papprets kanter sticka upp över formens kanter, så går det lätt att lyfta ut den färdiga, avsvalnade kakan ur formen.
3. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca en kvart.
4. Dags för fyllningen: kör jordgubbar, rabarber, vanilj och sötning i en mixer eller matberedare tills det blir en puré.
5. Smält smöret, ta av kastrullen från värmen och rör ner jordgubbs- och rabarberpurén. Vispa ner äggulorna, sätt tillbaka kastrullen på plattan på låg värme och vispa tills krämen börjar tjockna.
6. Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner xanthan gum, gelatinpulvret (utrört i vatten) och citronsaft.
7. Häll krämen över den förbakade degen och baka i ca 20 minuter i 175 graders ugnsvärme.
8. Dags för marängfluffet: Vispa äggvitor och stevia tills det blir ett hårt skum. Kör jordgubbarna i mixer tills det blir en puré. Vänd försiktigt ner jordgubbspurén i äggviteskummet med en slickepott. Det behöver inte bli helt blandat.
9. Bred ut jordgubbsmarängsmeten över den förbakade kakan. Baka i ca 10 minuter i 175 graders ugnsvärme. Sänk värmen lite om marängen börjar få för mycket färg. Stäng av värmen och låt formen stå kvar i ugnen i ca 5 minuter.
10. Låt kakan svalna en stund och ställ sedan in formen i kylen. Låt den stå i minst två timmar eller över natten, innan du lyfter ut kakan ur formen och skär upp den i 8 – 10 bitar med en riktigt vass kniv. Dekorera med färska myntakvistar och skivade jordgubbar.
Design E (1)

Rabarberpaj med vaniljfluff

Bakverk, Sötsaker | 8 maj, 2014 | By

bild (98)

Det är rabarbertider, foodies! Man blir ju helt tokig av alla dessa saftiga primörer som finns att sätta tänderna i den här årstiden: nässlor, rabarber, sparris – you name it, liksom! Nu har turen kommit till rabarbern här i Najnis kök. Rabarberpaj hör till Najnis absoluta favoriter, och gör man dessutom mitt busenkla vaniljfluff till så blir succén ett faktum. Just när det gäller rabarberpaj tycker jag det blir allra godast att använda en gnutta vetemjöl i degen – något som jag vanligtvis brukar undvika på grund av det höga kolhydratsinnehållet. Men förfäras icke, ni som kör en striktare variant av Lchf. Det är bara att ersätta den halva decilitern vetemjöl i receptet med en extra deciliter mandelmjöl eller en halv deciliter kokosmjöl. Hur söt man vill ha sin paj är ju också en smaksak. Mina måttangivelser är bara förslag. Själv är jag en sån som inte kan låta bli att ändra lite i receptet när jag lagar mat – lägga till en krydda där, ta bort en ingrediens här. Som vanligt uppmuntrar jag er att experimentera och testa er fram, foodies. Hoppas min rabarberpaj faller er i smaken! 🙂

 

INGREDIENSER    4 personer

Rabarberpaj

3 rabarberstjälkar

3 + 2 msk sötströ

3 dl mandelmjöl

0,5 dl vetemjöl

100 g pecannötter, grovhackade

75 g smör

1 krm salt

1 tsk stött kardemumma

0,5 tsk bakpulver

 

Vaniljfluff

2 äggulor

1 msk sötströ

0,75 tsk vaniljpulver

5 droppar flytande steviaextrakt (har du inte detta tar du lite mer sötströ istället)

2 dl vispgrädde

 

Och så här går det till:

1. Skala och skiva rabarbern. Lägg i en ugnsform och strö över 3 msk sötströ.

2. Kör mandelmjöl, vetemjöl, sötströ, salt, bakpulver, kardemumma och smör i en matberedare tills det blir en smuldeg. Smaka av med lite mer sötströ om du tycker det behövs.Ta ut kniven och blanda i pecannötterna.

3. Strö degen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills rabarbern mjuknat och degen fått lite färg. Det brukar ta lite olika lång tid beroende på vilken ugn man har. I Najnis kök tog det ca 20 minuter. Lägg eventuellt en bit aluminiumfolie över formen mot slutet.

4. Vispa äggulor och sötströ fluffigt i en bunke. Vispa grädde och vaniljpulver i en annan bunke. Rör ihop grädden och äggsmeten till en luftig kräm.

5. Servera pajen ljummen med en stor klick vaniljfluff till.

 

Design N