Najnis kök

Saffranskaka med kanelgömma

Bakverk, Sötsaker | 10 december, 2015 | By

saf

Nej men se god torsdagskväll på er där ute i stugorna! Nu ni alla julälskare ska ni minsann få er ännu ett julrecept till livs. Ty snart är det ju dags att tända det tredje adventsljuset, och Lucia är det dessutom också dags för i helgen. Åh dessa ljuvliga juletider! Den härligt knallgula och saftiga kakan med en hemlig kanelgömma i mitten som jag tänker ge er receptet på idag serverades här i Najnis kök förra helgen, till adventsglöggmyset i änglaspelets och adventsljusens sken. Najni kan dessvärre inte stoltsera med att ha uppfunnit receptet helt själv, utan har hämtat inspiration härifrån. Men då jag liksom inte kan få nog av smöriga, kletiga kakfyllningar som gömmer sig i en kakas mitt, och gör en redan fantastisk smakupplevelse än mer fantastisk, så dubblade jag mängden fyllning 😉 Saffran och kanel – två av mina favoritjulkryddor – i ett och samma bakverk – det kan ju inte bli annat än succé! 🙂 Trots att jag ätit en bit om dagen ända sedan i söndags kom jag på mig själv med att fantisera om kakan när jag satt på jobbet tidigare idag… Lucky me att det finns en bit kvar i frysen! Kokossockret i fyllningen går förresten alldeles utmärkt att byta ut mot någon renodlad lchf-variant av sötning, om man nu föredrar det. Tillexempel sötströ eller sukrin. Personligen tycker jag dock att det blir allra godast men en liiiten gnutta kokossocker i just denna fyllning, då det ger en karamellaktig smak som jag är mycket svag för. Och kör man paleo så är det bara att byta ut grädden mot kokosgrädde och all sötning mot honung, agavesirap eller liknande.

saf2

Saffranskaka med kanelgömma

INGREDIENSER     12 – 14 bitar

5 ägg

100 g smält smör

1 dl grädde

2,5 msk sötströ eller annan sötning

1 dl kokosmjöl

1 dl mandelmjöl

0,75 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

2 paket saffran

 

Fyllning

100 g smält smör

2 dl mandelmjöl

1, 75 msk kanel

2 msk kokossocker (eller sötströ)

1 msk sötströ

 

Strössel

Flagad mandel

 

Gör så här:

  1. Börja med kanelfyllningen. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser.
  2. Gör sedan själva kaksmeten. Smält smöret. Vispa äggen fluffiga i några minuter.
  3. I med sötning, smör, saffran och grädde. Blanda väl.
  4. Rör ihop övriga torra ingredienser och blanda ner dem i smeten.
  5. Smörj en kakform med löstagbar botten med smör eller kokosolja och ”bröa” den men mandelmjöl eller pofiber.
  6. Bred ut hälften av kaksmeten i bottnen av formen och klicka ut kanelfyllningen ovanpå. Tillsätt sedan resten av den gula smeten.
  7. Strössla över flagad mandel och grädda din solgula skapelse i 175 grader i ca en halvtimme.

saf3

saf4

 

 

Juliga minicheesecakes med saffran

Bakverk, Sötsaker | 2 december, 2014 | By

bild (10)

Hej på er, foodies! Det börjar bestämt lacka mot jul. Och apropå det så har Najni idag en riktigt rolig, för att inte säga rafflande nyhet att avslöja: Jag och ett gäng andra matbloggare har bjudits in att delta i Arla Kökets julgodistävling för bloggare! Sedan en tid tillbaka har jag därför gått och grubblat på vad man skulle kunna trolla fram för något läckert och juligt i sitt kök. Ty mycket står på spel… Högsta vinsten är ett hembesök av Årets Kock, som lagar middag åt vinnaren och fem vänner! Ja ni hör ju själva – det var givetvis en utmaning Najni inte kunde tacka nej till. Som om detta inte vore nog har jag ännu en trevlig nyhet: Arla Köket kommer även att ordna en julgodistävling som är öppen för alla att delta i. Så kom igen nu, alla ni små gottegrisar där ute – laga ert allra smarrigaste julgodis, lägg upp en bild med en kort beskrivning på Instagram och hashtagga #arlajulgodis. Och nu undrar ni förstås vad ni kan vinna? Jo – inget mindre än ett hembesök av Årets Konditor, kokböcker, produktcheckar och annat smått och smaskigt. Bara att släppa kreativiteten lös i köket, alltså 🙂 För mer info spana in följande länk: arla.se/evenemang/julgodistävling/

Och medan ni funderar över vad ni ska laga för gott så kan ni ju passa på att hålla tummarna för Najni och hennes juliga minicheesecakes med saffran 😉 Tanken bakom dagens recept är att det ska vara en sammansmältning av tre av Najnis absoluta favoritbakverk, nämligen cheesecake, mazarin och mandelmussla. Och den ljuvligt juliga kombinationen av saffran, apelsin och granatäpple fick i alla fall Najnis smaklökar att ta små danssteg av glädje. Jag har använt honung och sötströ som sötning, men här kan man göra lite som man själv vill. Sötströ kan ersättas med vanligt strösocker, och vill man ta några droppar stevia istället för honung går det alldeles förträffligt. Pofiber, som ingår i degen, finns i glutenfria hyllan i mataffären. De förföriska små bakverken passar lika bra till adventsfikat som till dekadent liten efterrätt på julbordet. Smaklig spis!

 

INGREDIENSER     10 cheesecakes

 

Degen:

60 g smör

2,25 dl mandelmjöl

4,5 msk pofiber

3 msk sötströ

3 droppar bittermandelarom (finns bland bakgrejorna i affären)

 

Fyllningen:

200 g cream cheese

1 dryg dl creme fraiche

ett halvt paket saffran (ta inte mer – då blir det beskt)

rivet skal av en ekologisk apelsin

2 msk flytande honung

0,5 tsk flytande vaniljextrakt

 

Topping:

granatäppelkärnor

myntakvistar

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa ihop alla ingredienserna till degen i en matberedare.

3. Dela degen i 10 bitar och tryck ut varje degbit i botten och kanter på en bakform av aluminium.

4. Ställ formarna på en ugnsplåt och baka i ugnen i ca 10 minuter. Passa noga så kakorna inte bränns.

5. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke.

6. Klicka ut eller spritsa fyllningen i de helt avsvalnade mandelformarna. Dekorera med granatäppelkärnor och kanske en liten myntakvist.

7. Hugg in! En kopp kaffe eller glögg blir mumsigt till.

 

bild (11)

 

Svart spaghetti med lax- och saffranssås

Huvudrätt | 16 juli, 2014 | By

svart spaghetti

God middag, foodies. I går kväll tog jag mig en liten tripp till Food Heaven – en underbar plats där smaklökarna dansar av glädje. Som ni vet är detta en av Najnis älsklingsplatser. Helst skulle jag vilja tillbringa all min vakna tid där, men ibland pockar ju livet som bekant på uppmärksamhet när det gäller andra saker än mat. Vill ni hur som helst göra en visit i Food Heaven ni med – laga denna ljuvliga spaghetti med lax- och saffranssås!  Resan påbörjas redan när man står i köket och skär laxfilén i aptitretande små kuber, och när man en stund senare sticker näsan i kastrullen med puttrande saffranssås, ja då är man halvvägs. När man sedan sitter vid matbordet och rullar upp några spaghettistrån med gaffeln, för att sedan spetsa en laxbit på densamma och därpå låter smakerna blandas i munnen, då vet man att man nått sin destination. Den svarta spaghettin jag använder i receptet är gjord på svarta bönor, och har en kolhydrathalt på runt 16 procent. Den finns i en grön mungbönvariant också, vilken är toksmaskig den med. Jag köper min bönpasta på Reco Organic Market här i Malmö, men råkar ni inte bo i närheten av den butiken kan ni få tag på bönpasta i flera butiker på nätet. Eller använd vanlig spaghetti om ni inte äter Lchfkost, vetja. Smaklig spis!

 

INGREDIENSER     4 personer

 

1 paket spaghetti på svarta bönor

750 g färsk laxfilé, skuren i kuber

5 dl vispgrädde

1,5 dl vitt vin

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk tomatpuré

2 krm cayennepeppar

1 kuvert saffran

1 knippe färsk dill

1,5 msk hummer- eller skaldjursfond

1 tsk citronsaft

1 nypa sötströ eller annan sockerersättning

1 stor smörklick

salt

 

Gör så här:

1. Vispa ihop alla såsingredienserna utom smöret, citronsaften och dillen. Låt det sjuda under omrörning i ca 30 minuter, eller tills såsen blivit lagom tjock. Tillsätt smörklicken och rör runt tills den smält.

2. Koka under tiden spaghettin enligt instruktionerna på paketet. Rör i en klick smör när du hällt av vattnet.

3. När såsen sjudit i ca 30 minuter och smörklicken är iblandad och smält – rör i den finhackade dillen och citronsaften (spara några små dillkvistar till dekoration).

4. Lägg ner laxkuberna i såsen och rör runt försiktigt. Låt det sjuda några minuter till, tills laxen blivit precis genomkokt. Smaka av med salt om det behövs.

5. Arrangera på tallrikar och dekorera med dillkvistar.

6. Välkomna till Food Heaven!

 

Design O

 

Västerbottenpaj med saffran

Huvudrätt | 4 maj, 2014 | By

bild (94)

Här i Malmö finns en vacker liten teater vid namn Victoriateatern. Denna institution ligger mången malmöbo varmt om hjärtat. För Victoriateatern är inte vilken teater som helst, förstår ni. Inte nog med att man där kan njuta av uppträdanden av musiker av världsklass – Najni hade exempelvis turen att få se Monika Zetterlund där på den tiden det begav sig. Dessutom får man ta med sig sin egen mat och dryck och förtära denna före och under föreställningen. Picknickteater kallas spektaklet. Och det är här Najnis västerbottenpaj med saffran kommer in! Igår uppträdde nämligen jazzmusikerna Jan Lundgren och Jacques Werup på nämnda lokal, och Najni med sällskap hade nöjet att befinna sig i publiken. Vad passar väl bättre att ta med sig till picknickteatern än en läcker liten västerbottenpaj med saffran? tänkte Najni, och komponerade det som nu blir dagens blogginlägg. Till härligheten serverades italiensk lufttorkad skinka, en flaska direktimporterat vin från förra helgens köpenhamnska vinbarsbesök (vinbarerna i Köpenhamn förtjänar för övrigt ett eget inlägg, och det kanske kommer framöver, ty Najni är ju inte bara foodie utan även vinälskare) samt finurliga skrönor och ljuva toner från herrarna Werup och Lundgren med gäster. En stor del av nöjet med picknickteater är dessutom att spana in vad bordsgrannarna äter och dricker. Allt från räkmackor, ostbrickor och hela trerätters middagar sågs på borden igår kväll. Västerbottenost och saffran är för övrigt ännu en sån där kombination av två ingredienser som framhäver och kompletterar varandra på ett utomordentligt vis, som jordnötter och choklad, valnötter och mögelost och så vidare. För att inte tala om färgen – pajen blir som en strålande sol!

 

INGREDIENSER    4 personer

 

pajdeg

3, 5 dl mandelmjöl

0,5 dl skalade sesamfrön

40 g smör

1 msk fiberhusk

0,5 tsk salt

1 ägg

 

fyllning

3 ägg

2 dl grädde

1 dl mjölk

1 påse saffran

1 krm cayennepeppar

0,5 tsk salt

5 dl riven västerbottenost

 

garnering

skivade rädisor

skivad salladslök

paprikapulver

 

tillbehör

lufttorkad skinka

sallad

 

Gör så här :

1. Kör mandelmjöl och sesamfrön i matberedaren till du har ett finfördelat mjöl.

2. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills det blir en deg.

3. Platta ut degen i en form med löstagbar botten, och ställ sedan formen i kylskåpet i minst en halvtimme. Nagga bottnen med en gaffel.

4. Förgrädda pajskalet i 175 graders ugnsvärme i 8-10 minuter.

5. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll den i det förgräddade pajskalet.

6. Grädda ljuvligheten i 175 graders ugnsvärme i 40-45 minuter, tills fyllningen stelnat. Lägg eventuellt över aluminiumfolie mot slutet, om degen börjar få för mycket färg.

7. Låt pajen svalna något, och garnera med rädisor, salladslök och paprikapulver.

8. Servera med några skivor lufttorkad skinka och sallad.

 

Design P

 

Shiratakinudlar med lax, räkor och bläckfisk

Huvudrätt | 24 januari, 2014 | By

bild (43)

Känslan när man irrar runt på ICA och försöker spontankomponera kvällens middag i huvudet utifrån vad man hittar i hyllorna… Jag tar ett varv på grönsaksavdelningen, grabbar tag i en präktig ekologisk paprika, alltid en början, vad mer jo persilja, det är ju gott, men vi kan väl inte sitta och gnaga på en paprika med hackad persilja till middag inte… hmmm, just det jag har ju shiratakinudlar hemma…nudlar, pasta, krämig, gräddig sås… vänta nu en påse räkor, det blir bra. Och lax – färsk och spänstig, skuren i kuber, mmmm, lax, jomenvisst- mot fiskavdelningen! Och väl vid fiskavdelningen – vad tror ni jag får syn på? Bläckfisk, foodies! Såna där små läckra babybläckfiskar man kan spetsa på sin gaffel som en lagom liten munsbit, såna där som är så goda så man blir tokig. Dem kunde jag förstås inte motstå. Så håll till godo: här får ni receptet på en middag som började med en paprika och slutade i värsta bläckfiskorgien 🙂 Så kan det gå i Najnis värld!

INGREDIENSER    2 personer

200 g laxfilé

6 st babybläckfiskar

2 dl skalade räkor

1 schalottenlök

1 färsk röd chilifrukt

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

1 msk hummer- eller skaldjursfond

1 tsk tomatpuré

1 dl vitt vin

2,5 dl grädde

1 dl creme fraiche

1 paket saffran

1 knippe hackad persilja

0,5 tsk paprikapulver

1 nypa sötströ

till servering:

2 paket shiratakenudlar

2 limeklyftor

bild (44)

Gör så här:

1. Finacka schalottenlök, den ena vitlöken, chili och paprika. Fräs några minuter i smör och olivolja på medelvärme. Det ska inte få färg.

2. Häll i vinet och låt hälften koka bort. Häll sedan i grädde, creme fraiche, fond, sötströ, saffran och paprikapulver. Koka under lock i ca 10 minuter.

3. Skär laxen i kuber och lägg ned i såsgrytan. Sjud några minuter till, tills laxen är genomkokt, och strö över räkor och persilja. Spara några räkor till dekoration.

4. Stek bläckfiskarna i olivolja några minuter, tills de blivit genomstekta och fått färg. Hacka den sista vitlöksklyftan och låt den steka med på slutet. Salta och peppra.

5. Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Lägg upp nudlarna på tallrikar och servera med såsen, bläckfisken, räkor och limeklyftor.

 

Design L

Kyckling med solig sås

Huvudrätt | 15 december, 2013 | By

20131215-213116.jpgJomenvisst – idag tyckte Najni att det var dags för kyckling igen. Varsågoda – här är resultatet! En lite julig kycklinganrättning med en alldeles, alldeles underbar saffranssås passar perfekt i dessa tider. Fänkål är en krydda som gör sig mycket bra tillsammans med saffran. En smakkombination som är en fröjd för gommen, vill jag lova! 🙂

INGREDIENSER    4 personer

4 kycklingfiléer

1 kålrot

2 röda lökar

7 plommontomater

6 vitlöksklyftor

flingsalt

peppar

1 tsk fänkålsfrön

olivolja

saffranssåsen

3 dl keso

1,5 dl rysk youghurt

2 msk olivolja

rivet skal från en ekologisk citron

en liten skvätt citronsaft

salt

1 paket saffran

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och dela kålroten i två halvor. Skär dem i centimetertjocka skivor. Klyfta lökarna och tomaterna. Stek kålrot, lök och de skalade vitlöksklyftorna några minuter i smör och olivolja, så det får lite färg. Man kan behöva steka i omgångar, om det blir för fullt i stekpannan. Lägg över det stekta på en oljad långpanna.

3. Stek tomaterna i olivolja så de saftar av sig lite. Det brukar ta några minuter. Lägg sedan över dem i långpannan.

4. Salta och peppra. Strö över hälften av fänkålsfröna. Rör runt. På tal om salt, så har jag blivit helt besatt av ett rökt flingsalt som är lite vackert blekrosa till färgen. Detta använder jag numera i precis allt där det behövs salt, så även i detta recept. Men det går naturligtvis bra med vilket salt som helst.

bild (35)

5. Ugnsbaka grönsakerna i ca 45 minuter, tills de är helt mjuka och har fått lagom med färg.

6. Lägg under tiden såsingredienserna i en skål och mixa med en stavmixer.

7. Stek kycklingfiléerna i olivolja och smör i några minuter på varje sida. Salta, peppra och strö över resten av fänkålsfröna. Lägg dem sedan på grönsakerna i ugnen de sista 20 minuterna av tillagningstiden, och ringla över valfri mängd olivolja. Kolla dem noga när ni tar ut härligheten ur ugnen, så att de verkligen är helt genomstekta.

8. Fördela kyckling och grönsaker på tallrikar, och sist men alls icke minst: lägg på en stor klick solgul sås, som ni pudrar lite starkt paprikapulver över.