Najnis kök

Formbröd

Bakverk, Frukost | 9 maj, 2014 | By

bild (100)

En doft av nybakat bröd sprider sig just i denna stund från Najnis kök och ut i hela lägenheten. Jag har precis slukat några skivor av denna ljuvliga glutenfria skapelse, med smör, ost, gurka och paprika. För inte behöver man avstå från bröd bara för att man äter Lchfkost, inte. Tvärtom – det finns massor av olika brödrecept att ge sig i kast med även när man undviker kolhydrater och gluten. Här får ni ett av dem (som jag snott härifrån). Brödet är smaskigt som det är, men testa även att rosta det. Om man bortser från scrambled pancakes (recept på dem hittar ni här), så är detta så nära frukostparadiset man kan komma, om ni frågar Najni.

 

INGREDIENSER

1 dl krossade linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl paranötter

1 dl mandelmjöl

1 dl solrosfrön

 

1 dl pofiber

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

 

50 g rumsvarmt smör

2 ägg

2 dl creme fraiche

1 tsk salt

 

vallmofrön

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa linfrön, sesamfrön, paranötter, mandelmjöl och solrosfrön i matberedare tills det blir ett finfördelat mjöl.

3. Rosta frö- och mandelmjölet i en torr stekpanna tills det får lite färg. Rör hela tiden, och passa noga så det inte bränns vid.

4. Blanda ner övriga torra ingredienser i frönötmjölet: pofiber, fiberhusk och bakpulver.

5. Mixa ihop smör, ägg, creme fraiche och salt i matberedaren. Häll i de torra ingredienserna och mixa till en jämn deg. Låt degen svälla i 10 minuter.

6. Lägg över degen i en brödform du smörat och pudrat lätt med pofiber. Strössla över vallmofrön. Grädda ca 30 minuter, tills brödet fått fin färg. Sänk värmen mot slutet om det börjar se bränt ut. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler, under en bakduk.

 

bild (99)

 

Design K (1)

Najnis frökex

Förrätt, Tapas | 7 februari, 2014 | By

bild (59)

Ni vet när man blir sugen på något knaprigt, salt och mumsigt? Typ ostkex, chips, ostbågar eller liknande, som ju inte är det allra mest hälsosamma man kan sätta tänderna i? Vad gör man då? Jo – man bakar Najnis frökex! De är gudagoda – jag lovar. Och inte är det speciellt krångligt att göra dem heller. När de väl är gjorda och ligger och ser oemotståndliga ut i era kök, kan ni förslagsvis lägga på lite avokado, citronsaft och basilika, som på bilden. Dessutom klippte jag över lite hemmagjord kruklök. (Hur man fixar en sådan beskriver jag på min ”fix-och-trix”-sida, som ni hittar här. Kika gärna in där lite då och då, för där kommer jag att fylla på med fler fiffiga mat- och köksrelaterade tips!) Eller så kan ni skiva över lite ost, klicka på cream cheese, fixa dit en bit rökt lax och en majonnäsklick. Eller varför inte slå på stort och lägga på en räka eller två, samt en klick löjrom och en dillkvist? Experimentera hej vilt i era kök, vetja!

INGREDIENSER     20-25 kex

2 dl krossade linfrön

1,5 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1,5 msk chiafrön (finns i hälsokostbutiker)

4 dl vatten

en skvätt olivolja

flingsalt

vallmofrön

Och hur i hela fridens namn går då detta till? Jo – så här:

1. Häll alla frön utom vallmofrön i en bunke. Häll över vattnet och en skvätt olivolja. Blanda runt och låt stå i kylen över natten eller åtminstone några timmar. Fröna suger åt sig vattnet, och chiafröna och linfröna gör så att det blir en sammanhängande massa av det hela.

2. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper du lagt på en plåt och penslat med olivolja. Försök få det så jämnt som möjligt. Smeten ska fylla ut hela plåten. Strö över så mycket flingsalt och vallmofrön du känner för. Skär så stora rutor du vill med en kniv du sköljt i iskallt vatten, så kletar det inte.

3. Grädda i 125 grader i en timme. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i en timme till. Öppna ugnsluckan lite då och då, för att släppa ut fukt.

4. Stäng av ugnen. Låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan lite öppen. Ta ut plåten när ugnen svalnat helt.

5. Bryt loss kexen från varandra och låt dem ligga på ett ugnsgaller en stund.

6. Grattis – nu har ni något mycket godare än chips och ostbågar att smaska på till fredagsmyset! 😉

 

Design J