Najnis kök

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Huvudrätt | 21 februari, 2016 | By

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Shiratakinudlar-med biff-och-grönsaker.

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Idag tänker jag dela med mig av ett supersmarrigt recept på shiratakinudlar – en typ av japanska nudlar som framställs av mjöl från konjacsroten. Det fina med shiratakinudlar är att de innehåller väldigt lite kolhydrater, betydligt mindre än exempelvis bönpasta, och därför passar perfekt som pastasubstitut för oss lchf:are. ”Shirataki” betyder för övrigt ”vitt vattenfall” på japanska. Poetiskt, eller hur? 🙂 Shiratakinudlarna smakar inte så mycket i sig själva, så därför behövs smakrika tillbehör, så som den hemlagade BBQ-såsen, vitlök och ingefära som fått göra nudlarna sällskap i detta recept. Ni som inte orkar göra egen BBQ-sås kan givetvis köpa färdig eller använda exempelvis chilisås istället, men då ökar förstås kolhydratsinnehållet och man riskerar skumma tillsatser. Så jag rekommenderar varmt min läckra, hemlagade BBQ-sås till denna rätt. Receptet på den hittar ni här. Vilka grönsaker man väljer till sina shiratakinudlar är en smaksak. Istället för broccoli kan man till exempel ta spenat, och vill man inte använda vanlig, gul lök skulle det säkert passa utmärkt med salladslök istället. Nästa gång denna rätt tillagas här i Najnis kök (och det lär nog bli ganska snart!) ska jag testa att byta ut sesamfröna mot lite rostade cashewnötter istället. Variationsmöjligheterna är oändliga, så det är bara att testa er fram, foodies, för att hitta just ert favoritsätt att tillaga shiratakinudlar på. Just i detta recept har jag valt en asiatisk touch, men det går lika bra att använda nudlarna som vanlig spaghetti, och servera exempelvis en italiensk köttfärssås och parmesanost till. Mums! Men var hittar man nudlarna, då? Jag köpte mina i en välsorterad Ica-butik, men de finns även i hälsokostbutiker och i nätbutiker. Hittar du inte shiratakinudlar i din lokala mataffär så be dem ta hem dem, vetja. Smaklig spis, och ha nu en riktigt trevlig söndagskväll! själv längtar jag redan till morgondagens lunch på jobbet, då jag ska få äta upp resterna av shiratakinudelmiddagen 😉

Shiratakinudlar med biff och grönsaker
Serves 4
Det perfekta pastasubstitutet för oss som äter Lchf.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 500 g shiratakinudlar
  2. 0,5 gul lök, skuren i tunna skivor
  3. 1 broccoli, delad i buketter
  4. 1 gul paprika, skuren i skivor
  5. 1 röd paprika, skuren i skivor
  6. 12 små champinjoner, halverade
  7. 500 g lövbiff, strimlad
  8. svartpeppar
  9. 1,5 msk äppelcidervinäger
  10. 2,5 msk soja
  11. 2 krm tabasco
  12. 1 msk färsk ingefära, riven
  13. 4 msk BBQ-sås eller chilisås
  14. 3 vitlöksklyftor, pressade
  15. 4 msk neutral olja, t ex kokosolja eller rapsolja
  16. 3 msk sesamfrön, rostade
  17. 3 msk gräslök, finhackad
Instructions
  1. Skölj shiratakinudlarna i kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
  2. Blanda ihop vinäger, soja, BBQ-sås eller chilisås, vitlök, tabasco och ingefära i en kopp och ställ åt sidan.
  3. Stek lövbiffstrimlorna i olja på hög värme i någon minut på varje sida. Peppra.
  4. Stek grönsakerna i olja på hög värme i några minuter i en annan stekpanna och tillsätt sedan shiratakinudlarna och lövbiffstrimlorna.
  5. Häll på vinäger- och sojablandningen och låt det hela puttra ihop några minuter tills allt blivit genomvarmt.
  6. Rör ner sesamfrön och gräslök och servera.
Notes
  1. Vill man förhöja smaken av sesamfrön kan man stänka över någon tesked sesamolja vid serveringen.
Najnis kök http://www.najniskok.se/

(mer…)

Shiratakinudlar med lax, räkor och bläckfisk

Huvudrätt | 24 januari, 2014 | By

bild (43)

Känslan när man irrar runt på ICA och försöker spontankomponera kvällens middag i huvudet utifrån vad man hittar i hyllorna… Jag tar ett varv på grönsaksavdelningen, grabbar tag i en präktig ekologisk paprika, alltid en början, vad mer jo persilja, det är ju gott, men vi kan väl inte sitta och gnaga på en paprika med hackad persilja till middag inte… hmmm, just det jag har ju shiratakinudlar hemma…nudlar, pasta, krämig, gräddig sås… vänta nu en påse räkor, det blir bra. Och lax – färsk och spänstig, skuren i kuber, mmmm, lax, jomenvisst- mot fiskavdelningen! Och väl vid fiskavdelningen – vad tror ni jag får syn på? Bläckfisk, foodies! Såna där små läckra babybläckfiskar man kan spetsa på sin gaffel som en lagom liten munsbit, såna där som är så goda så man blir tokig. Dem kunde jag förstås inte motstå. Så håll till godo: här får ni receptet på en middag som började med en paprika och slutade i värsta bläckfiskorgien 🙂 Så kan det gå i Najnis värld!

INGREDIENSER    2 personer

200 g laxfilé

6 st babybläckfiskar

2 dl skalade räkor

1 schalottenlök

1 färsk röd chilifrukt

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

1 msk hummer- eller skaldjursfond

1 tsk tomatpuré

1 dl vitt vin

2,5 dl grädde

1 dl creme fraiche

1 paket saffran

1 knippe hackad persilja

0,5 tsk paprikapulver

1 nypa sötströ

till servering:

2 paket shiratakenudlar

2 limeklyftor

bild (44)

Gör så här:

1. Finacka schalottenlök, den ena vitlöken, chili och paprika. Fräs några minuter i smör och olivolja på medelvärme. Det ska inte få färg.

2. Häll i vinet och låt hälften koka bort. Häll sedan i grädde, creme fraiche, fond, sötströ, saffran och paprikapulver. Koka under lock i ca 10 minuter.

3. Skär laxen i kuber och lägg ned i såsgrytan. Sjud några minuter till, tills laxen är genomkokt, och strö över räkor och persilja. Spara några räkor till dekoration.

4. Stek bläckfiskarna i olivolja några minuter, tills de blivit genomstekta och fått färg. Hacka den sista vitlöksklyftan och låt den steka med på slutet. Salta och peppra.

5. Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Lägg upp nudlarna på tallrikar och servera med såsen, bläckfisken, räkor och limeklyftor.

 

Design L

Kyckling Kung Pao

Huvudrätt | 25 november, 2013 | By

bild (27)Kyliga vintervindar viner ända in i Najnis kök. Vad passar väl då bättre än att värma sig med en härligt het klassiker från det kinesiska köket? Szechuanpeppar har en citrusaktig smak, och kan vara lite knepigt att få tag på i vanliga mataffärer, men brukar finnas i asiatiska butiker. Till min stora glädje kom jag över en påse i favoritbutiken RekoMarket i Malmö 🙂 Får ni inte tag på szechuanpeppar kan ni ersätta det med lite hackat citrongräs.Chilistyrkan väljer man såklart efter tycke och smak. Najni gillar stark mat, så här blev det en blandning av några rejält starka chilisorter – ”Icas heta pepparmix”, närmare bestämt. I receptet ingår majsstärkelse, som ju inte passar in i strikt lchfkost, men i såna här små mängder är det okej ibland, tycker Najni. Låt det nu hetta till riktigt rejält i era kök, foodies!

 

INGREDIENSER     5 personer

900 g kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar

2 dl cashewnötter

neutral olja att woka i

5 finhackade vitlöksklyftor

3 chilifrukter av valfri färg och styrka

15 st szechuanpepparkorn

1 knippe salladslök, skuren i 2 cm stora bitar

sesamolja

5 paket shiratakinudlar eller andra kolhydratfattiga nudlar

 

Marinad

4,5 msk kinesisk soja

3 msk kinesiskt risvin eller torr sherry

1,5 msk maizena

1,5 tsk sesamolja

 

Sås

2 msk kinesisk soja

3 msk kinesiskt risvin eller torr sherry

1,5 msk Ica sötströ

0,5 msk riven färsk ingefära

 

Dags att skrida till verket:

1. Blanda marinaden och lägg i kycklingbitarna. Marinera i minst 30 minuter, men ännu hellre i några timmar. Blanda såsingredienserna och ställ åt sidan.

2. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får lite färg.

3. Hetta upp olja i en wokpanna  och woka kycklingen, hälften åt gången, tills den är nästan genomstekt. Lägg upp kycklingen i en skål så länge, och häll i mer olja. Woka vitlök, salladslök och chili under omrörning i ca en halv minut. I med szechuanpepparkornen. Smula dem först lite lätt mellan fingertopparna.

bild (28)

4. Lägg tillbaka kycklingen i pannan, häll över såsen och låt den koka upp och småputtra i någon minut. Blanda ner nötterna och några droppar sesamolja.

5. Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar.

6. Tänd ett ljus, sätt på någon bra musik och hugg in!

bild (29)