Najnis kök

Kreolsk gryta på Najnis vis

Crockpot, Huvudrätt | 25 oktober, 2015 | By

jambalaya1

jambalaya2

Najni har alltid gillat mat med en robust personlighet. Ni vet sådan där mat som tar plats och pockar på uppmärksamhet med oväntade smakkombinationer och rejält sting. Gärna med influenser från olika mattraditioner. Mat som värmer ända in i själen så här när vintern står och knackar på dörren. För er som nu undrar vad i hela friden jag talar om – provlaga denna kreolska gryta på Najnis vis, vetja, för den är ett praktexempel på just sådan mat. Det kreolska köket i Louisiana är en salig blandning av influenser från olika matkulturer, och i denna gryta möts kyckling, skaldjur och kryddig chorizo i en ljuvlig mix av cajunkryddor. Men inte nog med det: gissa vad som just flyttat in i Najnis kök…? Jo – en Crockpot! I flera år har jag tänkt skaffa en och lyckan var såklart total när jag fick en i födelsedagspresent för en tid sedan! Vad är en Crockpot och vad ska man med den till? kanske någon undrar nu. Ett annat namn för Crockpot är slow cooker, eller helt enkelt slökokare. Tanken är att man tillagar maten under lång tid – upp till åtta timmar – på låg värme. Manicken består av en stengodsgryta som placeras i en stor metallklump med en elsladd i. Det är bara att slänga ner ingredienserna till exempelvis en läcker gryta, sätta sladden i eluttaget och sedan sköter middan sig själv medan man är på jobbet eller pysslar med annat. Ingen tillsyn eller omrörning krävs under tiden. Dessutom bevaras näringsämnena i maten bättre, eftersom tillagningstemperaturen är så låg. För att inte tala om hur smakerna liksom framhävs och fullkomligt exploderar i munnen! Som ni märker så rekommenderar jag verkligen att införskaffa en. För den som är nyfiken så finns det massor av recept på nätet som är specialanpassade till Crockpot. Bara att googla runt. Givetvis går det finemang att laga Najnis kreolska gryta på vanligt vis – i ugnen eller på spisen. Minska då tillagningstiden till ca en timme. Smaklig spis, foodies!

jamb3

Kreolsk gryta på Najnis vis

INGREDIENSER     5 – 6 personer

600 g kycklinglårfilé, skurna i bitar

2 färska chorizos, skivade

2 gula lökar, hackade

1 burk krossade tomater

2 stjälkar bladselleri, hackade

3 msk kycklingfond

2 msk tomatpuré

1 tsk chipotlepaste (rökt chilipuré – finns bland tacotillbehören i affären)

1 tsk vitvinsvinäger

2 tsk cajunkryddor (blanda 1 msk lökpulver, 1 msk vitlökspulver, 4 tsk svartpeppar, 2 tsk cayennepeppar, 1 tsk paprikapulver, 2 tsk timjan, 1 tsk oregano och 0,5 tsk salt i en burk. Spara det som blir över till en annan gång)

3 tsk oregano

1.5 tsk timjan

0,5 krm kanel

1 tsk salt

4 lagerblad

0,5 tsk honung (kan uteslutas)

0,75 dl kokosmjölk (gärna Santa Marias extra krämiga)

valfri mängd räkor, skalade

Till servering:

1 lime, skuren i klyftor

2 salladslökar, hackade

några kvistar färsk oregano

smörstekt blomkålsris kryddat med gurkmeja, salt, paprikapulver och svartpeppar

Gör så här:

  1. Bryn kyckling, korv och lök i omgångar i en stekpanna och häll sedan ner det i Crockpoten. Tillsätt sellerin.
  2. Blanda de krossade tomaterna med kokosmjölken, honungen, tomatpurén, chipotlepasten och vinägern. Häll detta i Crockpoten. I med kryddor och lagerblad.
  3. Koka på Låg i sju timmar eller på Hög i tre timmar. Använder du inte en Crockpot kokar du grytan på låg värme i ca en timme.
  4. När koktiden är slut blandas räkorna ner. Servera med blomkålsriset, limeklyftor, oreganokvistar och hackad salladslök.
  5. Njuuuuuuuuuuut! 🙂

kreolsk gryta

Zoodles med spenat- och avokadopesto

Huvudrätt, Tillbehör | 17 juni, 2015 | By

spenatp

Hej foodies! För er som inte nöjer er med bara sill till midsommar kommer här ett recept på en riktigt smaskig och toknyttig pesto med spenat och avokado. Här i Najnis kök serverades peston till zoodles, eftersom Najni äntligen gjort slag i saken och skaffat sig en så kallad spiralizer. Kärt barn har ju som bekant många namn, och två andra namn för spiralizer är grönsakssvarv eller spaghettislicer. Det är helt enkelt ett fiffigt litet redskap som kan användas för att göra spaghetti av grönsaker! Hjulet och datorn i all ära, men om man frågar Najni så är nog ändå spiralizern den bästa uppfinningen som gjorts. Perfekt för oss som inte mår så festligt av vanlig mjölspaghetti. Visst – grönsaksspaghetti kanske inte smakar precis som vanlig pasta, men det är fjantigt gott ändå, och ser roligt ut. Hittills har Najni bara spiraliserat zucchini, som i spaghettivariant kallas zoodles, men här ska spiraliseras morötter, gurka och gud vet vad framöver. Själv köpte jag min spiralizer på Cervera för 299 kronor, men prylen finns i alla möjliga versioner och prisklasser. Vad gäller peston, så är den ett utmärkt alternativ för den som inte tål mjölkprodukter, eftersom den inte innehåller någon ost. Denna rätt passar alltså utmärkt både för den som äter lchf och för den som äter paleokost. Och såklart även för alla andra! Najni serverade anrättningen som förrätt till en trerätters lunch för tre personer. Vill man ha den som huvudrätt bör man nog dubbla receptet. Det är förresten inte så noga med mängderna av ingredienserna i peston. De måttangivelser som anges är så jag gjorde, men det går lika bra att ta dubbelt så mycket mandel, mer olivolja, mer eller mindre limesaft, spenat och så vidare. Peston passar dessutom utmärkt till det mesta, förutom zoodles: till vanlig spaghetti för dem som tål sånt, som tillbehör till en grillad köttbit, lax med mera. Varför inte som salladsdressing, utspädd med lite mer olivolja? Själv åt Najni lite överbliven pesto till kvällsmat igår, till pocherat ägg – också det en höjdare. Inspiration till dagens recept hittade jag här.

zoodle1

INGREDIENSER   som förrätt till 3 personer

spenat- och avokadopesto

100 g färsk babyspenat

1 rejäl näve färska basilikablad

0,5 dl mandel, skållad och skalad

1 avokado, väl mogen

2 vitlöksklyftor

saft från 0,5 lime

2-3 msk olivolja, gärna med citronsmak

chiliflakes

havssalt

svartpeppar

zoodles

3 små zucchinis, skalade

1 tsk salt

tillbehör

18 räkor, skalade

1 bunt grön sparris

Gör så här:

1. Kör den skalade zucchinin genom en spiralizer. Lägg zucchinispaghettin i ett durkslag och strö över 1 tsk salt. Rör runt med fingrarna och låt rinna av i ca en halvtimme. Pressa då och då med hushållspapper på zucchinin. Häll sedan ut zucchinin på en kökshandduk och torka av så mycket vätska som möjligt.

2. Kör alla ingredienser till peston i matberedare eller mixer.

3. Ta bort de nedre delarna på sparrisen och dela sedan sparrisen i tre delar. Koka i 1 minut i lättsaltat vatten.

4. Stek zucchinispaghettin i olivolja på medelvärme i 3-4 minuter.

5. Klicka ner peston i zucchinin och rör runt så det blandas ordentligt. Fördela i skålar tillsammans med sparris och räkor. Ett glas vitt vin till detta och dina smaklökar kommer att älska dig för evigt 🙂

bild3

Skaldjursfrossa

Huvudrätt | 24 september, 2013 | By

havskräftorI helgen rymde jag från Najnis kök, för att låta mig bjudas på skaldjursfrossa annorstädes. Och som det frossades! Bland annat avnjöts havskräftor, som enligt mig är så mycket godare än sin dysmakande insjösläkting. På den saltstänkta menyn stod även krabba – något av det godaste man kan sätta tänderna i, enligt Najni. Om man inte räknar kantareller då förstås … eller pilgrimsmussla eller älgstek eller … I could go on and on. Nåväl, så här såg iallafall krabban ut, innan den åts upp:

Krabban

Krabban

Men bäst av allt denna afton var Överraskningen. Vilken överraskning? tänker ni nu. Jo – värdinnan hade låtit meddela att en matrelaterad Överraskning hade inhandlats, kvällen till ära. Min fantasi skenade förstås iväg. Krokodilkind, grodlår, tjurtestikel eller chokladdoppad myra, månne? Man vet aldrig vilka galna matäventyr kvällens värdinna tar sig för, nämligen. Nu visade sig Överraskningen vara något betydligt mindre exotiskt, men nog så upphetsande. Här har vi den – Överraskningen i all sin spänstiga härlighet:

GetAttachment (3)

Just det: bläckfisk! Kantarell och älgstek i all ära, men bläckfisk är svårslaget när det kommer till att framkalla mateufori. Många är mina matminnen från resor till Grekland, där dessa havets skatter grillats under sammetsmörka nätter, uppdragna ur Medelhavet samma morgon. Well, i vilket hav just dessa exemplar simmat omkring vill jag låta vara osagt, men innan vi högg in på dem slungades de i olivolja, vitlök och piripiri under några minuter i stekpannan.

GetAttachment (2)

Även en och annan färsk räka slank ner under aftonens gång. Bland tillbehören fanns bland annat aioli, citronklyftor och västerbottenpaj. Aiolin var färdigköpt och pajen får ni inget recept på, trots att den var gudagod, för jag tycker ni ska laga min parmesanpaj istället ;). Receptet hittar ni här på bloggen.

GetAttachment

Och i glasen fanns ett läckert vitt vin vars namn jag glömt. Skål!

GetAttachment (4)

Sjögräsnudelsallad

Huvudrätt, Uncategorized | 18 september, 2013 | By

20130916-165622.jpg

Vill ni ha något riktigt smaskigt att sätta tänderna i, foodies…? Denna krispiga delikatess uppfanns i Najnis kök när jag plötsligt en dag drabbades av en craving efter thailändsk mat – något jag inte lagat så mycket sedan jag började med Lchf. Sjögräsnudlar är min nya nudelfavorit! De behöver inte kokas utan bara sköljas av, och är lite som en krispigare variant av glasnudlar. Dessutom innehåller de knappt några kolhydrater alls. Mums!

INGREDIENSER    2 personer

1 paket sjögräsnudlar (300 g)

1 kruka koriander

3 strimlade salladslökar

1 strimlad liten morot

1 1/2 msk vita sesamfrön

400 gram räkor med skal

dressing

1 msk thailändsk eller japansk soja

några stänk fisksås

1 riven vitlöksklyfta

1 bit riven färsk ingefära

rivet skal av 1 lime

saften från 1/2 lime

1/2 tsk hackad färsk chilifrukt

1 msk sesamolja

1/2 tsk sötströ

Och så här gör man

Skölj nudlarna i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Skala räkorna. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen i en skål. Lägg i nudlarna och räkorna och rör runt.  Dekorera med några kvistar koriander och sesamfrön, och voilá – läckerheten är klar!