Najnis kök

Chiafrökex med parmesan och rosmarin

Bakverk, Tapas, Tillbehör | 13 mars, 2015 | By

bild

Howdy, foodies! Hoppas solen skiner på er var ni än befinner er denna marsfredag. Om ni liksom Najni råkar vara av den bestämda åsikten att en foodie aldrig kan få för många recept på ostkex, well- då är dagens inlägg sannerligen nåt för er 🙂 Najni gillar att experimentera med olika typer av frön och kryddor när hon bakar kex, ty omväxling förnöjer, eller hur? Resultatet av Najnis senaste kexbak får ni i dagens inlägg. Kexen passar perfekt till ostbrickan med ett glas vin till, eller som ett litet mellanmål när man känner sig sugen på nåt gott och nyttigt. Dessutom trodde man under Medeltiden att rosmarin skyddar mot onda makter, samt är bra för minnet. Inte vet jag om våra förfäder hade rätt, men om så är fallet är det ju bara ännu en anledning att sätta tänderna i ett sånt här. Hoppas Najnis chiafrökex med parmesan och rosmarin ska falla er i smaken, och ha nu en riktigt ljuvlig helg!

 

INGREDIENSER     ca 35-40 kex

1,25 dl solrosfrön

1,25 dl chiafrön

1,75 dl riven parmesanost

1,5 msk färsk rosmarin, finhackad

2 krm  vitlökspulver

0,5 tsk lökpulver

0,5 tsk bakpulver

1 ägg

2 msk smält smör

1-2 tsk vatten

0,5 tsk flingsalt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Kör solrosfröna i en matberedare tills det blir ett fint mjöl.

3. Krossa chiafröna lätt i en mortel, i omgångar. Häll dem sedan i en stor bunke tillsammans med solrosmjölet. Rör ner parmesan, rosmarin, lökpulver, vitlökspulver och bakpulver.

4. Tillsätt ägget, vattnet och det smälta smöret. Rör tills det blir en deg.

5. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt och tryck ut den med fingrarna tills det blir en jämn rektangel som täcker större delen av plåten. Det underlättar om man sköljer händerna i kallt vatten några gånger under tiden. Alternativt kan man lägga ett bakplåtspapper till över degen, och kavla ut den med en kavel, och sedan lyfta bort det övre bakplåtspappret. Men Najni tycker det är lättast att använda händerna.

6. Skär degen i rutor med en vass kniv och strössla över flingsaltet.

7. In i ugnen och baka i 40-45 minuter, eller tills kexen fått lagom med färg. Kolla då och då så de inte blir brända. Sänk i så fall värmen lite.

8. Ta ut plåten och lyft över hela pappret med kexen till ett ugnsgaller. Bryt isär kexen när de svalnat helt.

 

ost

 

Design D

 

Solroskex

Bakverk, Tillbehör | 5 juli, 2014 | By

solroskex

Nej men se God lördagskväll, foodies!  Hoppas att er helg varit till belåtenhet så här långt. Vi kan nog med säkerhet konstatera att Najni befinner sig i en period av intensivt bakande just nu. Knappt var den sista zucchinimuffinsen slukad (se recept här), förrän Najni fick för sig att baka något nytt och smaskigt att kalasa på 😉 Är det en sak jag är svag för så är det överdådiga ostbrickor, och då gärna med knapriga och salta kex till. Och inte behöver man avstå från sånt bara för att man som Najni vill dra ned på kolhydraterna. Dessa solroskex är minsann minst lika goda som ostkex bakade på vetemjöl. Försvinnande goda till och med. Jag blev så uppspelt när jag smakade på ett nyss, så jag blev tvungen att sätta mig vid datorn direkt och blogga om smaksensationen! Så om du liksom Najni råkar vara en foodie med böjelse för salta och knapriga kex med en massa goda ostar därtill – tveka inte- baka Najnis solroskex! Mängden salt är en smaksak. Mitt recept ger ganska salta kex, så minska på saltmängden om du är känslig för salt mat. En annan fördel med dessa kex är att solrosfrön är betydligt billigare än mandelmjöl, så man kan unna sig att njuta av dem ofta, utan att bli ruinerad 🙂

 

INGREDIENSER     ca 23 kex

2,5 dl osaltade solrosfrön

1,5 dl riven parmesanost

2 krm salt

4 msk vatten

flingsalt som strössel

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Kör solrosfrön och parmesanost i matberedare tills det blir ett fint mjöl.

3. Tillsätt vattnet och kör tills degen är ordentligt blandad.

4. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå degen, eller ta plastfolie. Kavla ut till en så tunn deg som möjligt, eller tryck med fingrarna. Själv har jag konstigt nog ingen brödkavel, men en vinflaska dög fint!

5. Ta bort det översta bakplåtspappret och skär degen till kex av önskad storlek. Strössla över lite flingsalt.

6. Baka i ugnen i ca 30 minuter, eller tills kexen fått lagom med färg. Sänk värmen om de börjar få för mycket.

7. Lägg över kexen på ett galler och låt svalna. Njut tillsammans med dina favoritostar och kanske ett glas vin 🙂

 

Design I (1)

Najnis frökex

Förrätt, Tapas | 7 februari, 2014 | By

bild (59)

Ni vet när man blir sugen på något knaprigt, salt och mumsigt? Typ ostkex, chips, ostbågar eller liknande, som ju inte är det allra mest hälsosamma man kan sätta tänderna i? Vad gör man då? Jo – man bakar Najnis frökex! De är gudagoda – jag lovar. Och inte är det speciellt krångligt att göra dem heller. När de väl är gjorda och ligger och ser oemotståndliga ut i era kök, kan ni förslagsvis lägga på lite avokado, citronsaft och basilika, som på bilden. Dessutom klippte jag över lite hemmagjord kruklök. (Hur man fixar en sådan beskriver jag på min ”fix-och-trix”-sida, som ni hittar här. Kika gärna in där lite då och då, för där kommer jag att fylla på med fler fiffiga mat- och köksrelaterade tips!) Eller så kan ni skiva över lite ost, klicka på cream cheese, fixa dit en bit rökt lax och en majonnäsklick. Eller varför inte slå på stort och lägga på en räka eller två, samt en klick löjrom och en dillkvist? Experimentera hej vilt i era kök, vetja!

INGREDIENSER     20-25 kex

2 dl krossade linfrön

1,5 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1,5 msk chiafrön (finns i hälsokostbutiker)

4 dl vatten

en skvätt olivolja

flingsalt

vallmofrön

Och hur i hela fridens namn går då detta till? Jo – så här:

1. Häll alla frön utom vallmofrön i en bunke. Häll över vattnet och en skvätt olivolja. Blanda runt och låt stå i kylen över natten eller åtminstone några timmar. Fröna suger åt sig vattnet, och chiafröna och linfröna gör så att det blir en sammanhängande massa av det hela.

2. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper du lagt på en plåt och penslat med olivolja. Försök få det så jämnt som möjligt. Smeten ska fylla ut hela plåten. Strö över så mycket flingsalt och vallmofrön du känner för. Skär så stora rutor du vill med en kniv du sköljt i iskallt vatten, så kletar det inte.

3. Grädda i 125 grader i en timme. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i en timme till. Öppna ugnsluckan lite då och då, för att släppa ut fukt.

4. Stäng av ugnen. Låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan lite öppen. Ta ut plåten när ugnen svalnat helt.

5. Bryt loss kexen från varandra och låt dem ligga på ett ugnsgaller en stund.

6. Grattis – nu har ni något mycket godare än chips och ostbågar att smaska på till fredagsmyset! 😉

 

Design J