Najnis kök

Baconlindad kycklingfilé med sparris och ramslökspesto

Huvudrätt | 15 juni, 2014 | By

bild-7 bild-5

God middag foodies, och välkomna till den rafflande fortsättningen på förra inlägget om ramslökspeston. För alla er som legat sömnlösa sedan i fredags, och undrat vad Najni egentligen hittade på för middag den där kvällen, med ramslökspesto som givet inslag, kommer svaret här. Just det: baconlindad kycklingfilé med sparris och ramslökspesto! 😉 Har man nu inte lyckats snubbla över ett ramslöksställe, så går det givetvis lika bra att göra en vanlig pesto på basilika istället.

 

INGREDIENSER   3 – 4 personer

2 stora kycklingfiléer

1,5 paket bacon

1 sats ramslökspesto (receptet hittar ni här)

2 knippen grön sparris

salt

peppar

några cocktailtomater

 

Och så här går det till

1. Dela kycklingfiléerna i två delar, på längden. Salta lätt och peppra.

2. Linda in kycklingfiléerna i bacon.

3. Stek filéerna i smör och olivolja några minuter på varje sida, tills de fått lite färg.

4. Lägg över filéerna i en ugnsform. Ugnsbaka dem i 225 grader i ca 15 minuter, eller tills de är helt genomstekta.

5. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i några minuter. Är de riktigt tunna räcker det med tre minuter.

6. Fördela kycklingfiléerna och sparrisen på tallrikar. Ringla över peston och peta dit några cocktailtomater.

7. Njuuuuuut!

 

 

 

Lax med sparris och ärtpesto

Huvudrätt | 26 maj, 2014 | By

bild

Nej men se god middag på er! Det har väl knappast undgått någon foodie att vi befinner oss mitt uppe i den ljuvligaste av säsonger – nämligen sparrissäsongen. Här i Najnis kök äts det sparris mest hela tiden i dessa dagar. Sparrisen till detta recept kom jag över på Bondens Marknad, som hålls vissa lördagar varje säsong på Drottningtorget här i Malmö. En riktig dröm för alla foodies, vill jag lova! På marknaden säljer traktens bönder, osttillverkare, fruktodlare med flera lokala råvaror av högsta kvalitet, och givetvis går man aldrig tomhänt därifrån. Förutom sparris kom jag den här gången hem med ett saftigt litet rökt gåsbröst och en hjort- och vildsvinskorv, som förtärdes i parken igår på årets första picknick. Receptet på ärtpesto i dagens inlägg har jag snott från det senaste numret av Buffé (nr 5, 2014). Och Holy Moly, så gott det blev! Kombinationen av hasselnötter, västerbottensost och ärtor är inte att leka med … och sparris och lax till det – a match made in heaven 🙂 Den middagen förtärdes under förtjusta små tillrop, kan jag avslöja. Och ett glas franskt, blekrosa rosévin därtill gjorde ju inte det hela sämre. Smaklig spis – hoppas ni blir lika förtjusta som jag blev i min lax med sparris och ärtpesto!

 

INGREDIENSER    4 personer

Ärtpesto

3 dl frysta, tinade gröna ärtor

0,5 dl hasselnötter, gärna rostade

1 skalad och riven vitlöksklyfta

1 dl riven västerbottensost

1 msk citronsaft

0,5 dl olivolja, gärna med citronsmak

salt och peppar

 

1 knippe sparris

700 g laxfilé

några cocktailtomater

4 citronklyftor

en skvätt olivolja

flingsalt

 

Gör så här:

1. Salta och peppra laxen. Ugnsbaka den i 175 grader ca 30 minuter, eller tills den blivit precis genomstekt.

2. Mixa alla ingredienser till peston i matberedare. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten om du vill ha den lite lösare.

3. Koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten.

4. Arrangera på tallrikar, peta dit några cocktailtomater och citronklyftor. Avsluta med att ringla lite olivolja över sparrisen, och strö över lite flingsalt.

5. Njuuuuuuuuut!

 

Design I (1)