Najnis kök

Zucchinicannelloni med spenat- och ricotta

Huvudrätt | 24 september, 2015 | By

cann1

cann2

Igår tänkte jag att det var dags att laga mat i rullform igen, då det var ett tag sedan sist något ätbart och rullformat tillverkades i Najnis kök. Som vissa av er redan vet så hyser Najni de varmaste av känslor för just ätbara rullar som är fyllda med något läckert. Det kan vara allt från crepes till rulltårta och lövbiffsrullar. Efter en stunds funderande kring tänkbara, ätbara rullformationer beslutade sig så Najni för att göra gratinerade ”cannelloni”, där zucchiniskivor fick agera cannelloni. Redan när härligheten stod och gosade sig i ugnen och spridde de ljuvligaste av dofter i hela lägenheten insåg Najni att hon fattat rätt beslut. För att inte tala om när det äntligen var dags att spetsa sig en cannellonirulle sprängfylld med spenat- och ricottafyllning och sätta tänderna i den lilla rackaren! Najni säger som hon brukar göra om tillfällen som dessa: det var kärlek vid första tuggan! Vill man förresten inte använda färdigriven mozzarellaost, som jag gjorde, går det givetvis bra med någon annan ost, men bäst resultat blir det om man väljer en sort som smälter bra. Om nu händelsevis någon av er foodies som läser dessa rader tänker något i stil med: Åh – en sån där liten cannellonirulle skulle sitta fint till kvällens middag så har jag goda nyheter till er: Här får ni receptet! 😉

Zucchinicannelloni med spenat- och ricotta

INGREDIENSER     4 personer

2 stora, breda zucchinis

2 ägg

250 g ricotta

3,5 dl parmesanost, riven

250 g mozarella, riven (inte den runda klumpen i vatten, utan den hårdare, färdigrivna varianten som finns i påse)

500 g hackad fryst spenat, tinad

1 gul lök, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

1 paket finkrossade tomater

2 msk tomatpuré

olivolja

salt

peppar

1 dl valfria färska örter, finhackade (jag tog en blandning av basilika och oregano)

Gör så här:

  1. Fräs lök och en av vitlöksklyftorna i massor med olivolja på medelvärme i några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en minut till. I med de krossade tomaterna, salt och peppar. Låt tomatsåsen småputtra i ca 20 minuter medan du fixar resten.
  2. Blanda den rivna mozarellan och parmesanosten i en djup tallrik.
  3. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur spenaten och lägg sedan spenaten i en bunke. Blanda ner ägg, ricotta, resten av vitlöksklyftorna, salt, peppar och 1,5 dl av mozarella- och parmesanblandningen i spenaten.
  4. Skiva zucchinin på längden till tunna skivor. Här kan man använda antingen en mandolin eller en osthyvel. Eller skära med kniv om man vill. Det gör inget om skivorna går sönder lite och inte blir lika stora.
  5. Rör ner de finhackade örterna i den färdigkokta tomatsåsen. Bred sedan ut hälften av tomatsåsen i bottnen på en ugnsform.
  6. Lägg två zucchiniskivor ovanpå varandra och klicka på ca två matskedar av spenatblandningen i ena änden. Rulla sedan ihop zucchiniskivorna till en liten rulle och placera den i formen på tomatsåsen. Upprepa proceduren med resten av zucchiniskivorna.
  7. Häll resten av tomatsåsen över zucchinirullarna i formen och toppa med resten av mozzarella- och parmesanblandningen.
  8. Baka i 225 graders ugnsvärme i ca en halvtimme, eller tills osten fått lite färg och zucchinirullarna känns mjuka. Täck eventuellt över formen med aluminiumfolie mot slutet av tiden i ugnen, ifall osten får för mycket färg.
  9. Njut!

ca

canni

Laxkotlett med smörfräst spenat och hemlagad majonnäs

Huvudrätt, Tillbehör | 8 juli, 2015 | By

lax1

”Kotlett”. Visst är det ett läckert ord, foodies? Najni anser att ord är som människor – en del gillar man liksom bara lite extra. ”Kotlett” är ett sånt ord för mig. Det börjar vattnas i munnen bara jag hör det. En särskild förkärlek hyser jag för just laxkotletter. Så det fick det bli till lunch idag här i Najnis kök. Och vad passar väl bättre till laxkotletter än en smarrig liten röra av spenat och lök, fräst i massor med smör? Som om inte detta vore nog fick Najni dessutom för sig i går kväll att göra egen majonnäs. En klick av den blev pricken över i:et på dagens lunch. Najni har nu dessutom äntligen fattat att det är av yttersta vikt vilken typ av olja man använder när man gör majonnäs. Vid tidigare försök har resultatet blivit lite beskt, och nu vet jag varför: använd INTE kallpressad rapsolja eller olivolja. Den här gången använde jag en neutral rapsolja som alltså INTE är kallpressad och resultatet blev alldeles, alldeles underbart! Testa ni med vetja – med en stavmixer är det busenkelt att göra sin egna, tillsatsfria och fluffigt läckra majonnäs. Det är viktigt att alla ingredienserna har samma temperatur, annars kan majonnäsen skära sig. Jag använder alltid rumstempererade ingredienser. Förvara majonnäsen i en glasburk i kylen så håller den i minst en vecka. Smaklig spis!

lax2

Laxkotlett med smörfräst spenat och hemlagad majonnäs

INGREDIENSER     2 personer

2 laxkotletter

400 g färsk spenat

1 liten gul lök, skivad

valfri mängd färsk chili, finhackad

4 vitlöksklyftor

valfri mängd smör

salt

peppar

3 skivor bacon

2 citronklyftor

Majonnäs

1 ägg (både gulan och vitan)

1,5 tsk dijonsenap

0,75 msk vitvinsvinäger

1 krm salt

1 knivsudd cayennepeppar

2 dl rapsolja (INTE kallpressad)

Och så här skrider man till verket:

1. Börja med majonnäsen: Lägg alla ingredienser i en liten, hög bunke. Kör med stavmixern i några minuter tills en fluffig majonnäs bildas. Häll upp i en glasburk och ställ i kylen.

2. Stek baconskivorna på medelvärme tills de blivit krispiga. Låt rinna av på hushållspapper och hacka sedan baconskivorna i småbitar.

3. Stek den skivade löken i en stor klick smör på medelvärme i några minuter, tills den blivit lite mjuk. Den ska inte få färg. Tillsätt vitlöken och fräs i någon minut till.

4. Tillsätt chili, spenat, salt och peppar och fräs under omrörning tills spenaten ”krympt”.

5. Salta och peppra laxkotletterna och stek dem på medelvärme i kokosolja eller smör.

6. Fördela alltihop på två tallrikar och servera med citronklyftor och majonnäs.

mayo

Zoodles med spenat- och avokadopesto

Huvudrätt, Tillbehör | 17 juni, 2015 | By

spenatp

Hej foodies! För er som inte nöjer er med bara sill till midsommar kommer här ett recept på en riktigt smaskig och toknyttig pesto med spenat och avokado. Här i Najnis kök serverades peston till zoodles, eftersom Najni äntligen gjort slag i saken och skaffat sig en så kallad spiralizer. Kärt barn har ju som bekant många namn, och två andra namn för spiralizer är grönsakssvarv eller spaghettislicer. Det är helt enkelt ett fiffigt litet redskap som kan användas för att göra spaghetti av grönsaker! Hjulet och datorn i all ära, men om man frågar Najni så är nog ändå spiralizern den bästa uppfinningen som gjorts. Perfekt för oss som inte mår så festligt av vanlig mjölspaghetti. Visst – grönsaksspaghetti kanske inte smakar precis som vanlig pasta, men det är fjantigt gott ändå, och ser roligt ut. Hittills har Najni bara spiraliserat zucchini, som i spaghettivariant kallas zoodles, men här ska spiraliseras morötter, gurka och gud vet vad framöver. Själv köpte jag min spiralizer på Cervera för 299 kronor, men prylen finns i alla möjliga versioner och prisklasser. Vad gäller peston, så är den ett utmärkt alternativ för den som inte tål mjölkprodukter, eftersom den inte innehåller någon ost. Denna rätt passar alltså utmärkt både för den som äter lchf och för den som äter paleokost. Och såklart även för alla andra! Najni serverade anrättningen som förrätt till en trerätters lunch för tre personer. Vill man ha den som huvudrätt bör man nog dubbla receptet. Det är förresten inte så noga med mängderna av ingredienserna i peston. De måttangivelser som anges är så jag gjorde, men det går lika bra att ta dubbelt så mycket mandel, mer olivolja, mer eller mindre limesaft, spenat och så vidare. Peston passar dessutom utmärkt till det mesta, förutom zoodles: till vanlig spaghetti för dem som tål sånt, som tillbehör till en grillad köttbit, lax med mera. Varför inte som salladsdressing, utspädd med lite mer olivolja? Själv åt Najni lite överbliven pesto till kvällsmat igår, till pocherat ägg – också det en höjdare. Inspiration till dagens recept hittade jag här.

zoodle1

INGREDIENSER   som förrätt till 3 personer

spenat- och avokadopesto

100 g färsk babyspenat

1 rejäl näve färska basilikablad

0,5 dl mandel, skållad och skalad

1 avokado, väl mogen

2 vitlöksklyftor

saft från 0,5 lime

2-3 msk olivolja, gärna med citronsmak

chiliflakes

havssalt

svartpeppar

zoodles

3 små zucchinis, skalade

1 tsk salt

tillbehör

18 räkor, skalade

1 bunt grön sparris

Gör så här:

1. Kör den skalade zucchinin genom en spiralizer. Lägg zucchinispaghettin i ett durkslag och strö över 1 tsk salt. Rör runt med fingrarna och låt rinna av i ca en halvtimme. Pressa då och då med hushållspapper på zucchinin. Häll sedan ut zucchinin på en kökshandduk och torka av så mycket vätska som möjligt.

2. Kör alla ingredienser till peston i matberedare eller mixer.

3. Ta bort de nedre delarna på sparrisen och dela sedan sparrisen i tre delar. Koka i 1 minut i lättsaltat vatten.

4. Stek zucchinispaghettin i olivolja på medelvärme i 3-4 minuter.

5. Klicka ner peston i zucchinin och rör runt så det blandas ordentligt. Fördela i skålar tillsammans med sparris och räkor. Ett glas vitt vin till detta och dina smaklökar kommer att älska dig för evigt 🙂

bild3

Dundersmoothie

Frukost | 11 april, 2015 | By

smoth1

Nä, nu jäklar får det snart vara slutsnörvlat! tänkte Najni när hon igår vaknade gnällig och grinig för tredje dagen i rad med snuvig näsa och ömmande hals. Men tydligen inte… den segdragna vårförkylningen har alltjämt Najni i sitt plågsamma våld. Så vad gör man då? Jo, man stapplar ut till närmsta matbutik och köper ingredienser till Najnis dundersmoothie, som kom till som ett försök att självmedicinera bort farsoten. Än så länge har det alltså inte hjälpt, men smoothien var i alla fall god. Alltid nåt, liksom. Och snyggt grön, även om bilderna inte riktigt gör färgen rättvisa, ty Najni hade i sitt snörvlande tillstånd inte tålamod nog att fixa och trixa alltför länge för att få perfekta bilder. Så ni får helt enkelt tro mig, foodies: dundersmoothien är mycket godare än den ser ut 😉 Vad gäller måttangivelserna för ingredienserna så kan man göra lite som man vill med dem. Se dem som förslag. Najni gillar sina smoothies tjocka och krämiga, men om ni är mer lagda åt det juiceaktiga smoothiehållet kan ni förslagsvis ta lite mer kokosmjölk. Även mängden ingefära är en smaksak. Ju mer ingefära desto mer sting. Aaaaaatjooooooooo!

bild - Kopia

 

INGREDIENSER     1 portion

1 msk färskriven ingefära

1 väl mogen avokado

2 msk citronsaft

knappt 1 tsk citronarom (eller rivet skal av 0,5 ekologisk citron)

1,5 msk fryst spenat (den behöver inte tinas)

6 droppar flytande stevia (eller 1 tsk honung)

2 dl kokosmjölk

 

Gör så här:

Kör alla ingredienserna i en mixer eller matberedare. Häll upp i ett snyggt glas. Njut!

 

Design E (1)

Ugnsbakade ägg med spenat och ost

Frukost, Tillbehör | 23 mars, 2015 | By

 

ägg1

ägg2

Nu när påsken närmar sig tänkte Najni att det kunde vara på sin plats att dela med sig av ett äggigt recept på en underbar frukost eller brunch. Najni har alltid haft en svaghet för små minikastrullformar – ni vet såna där enportionsgrytor man ställer in i ugnen? Kokott, heter de visst. Allting ser liksom lite extra läckert ut i en sån söt liten minikastrull… Och jodå- nog har Najni några olika varianter av kokotter i sina gömmor, men märkligt nog har det inte blivit av förrän nu att jag postat ett kokottrecept på bloggen. Hög tid, alltså! Dessa krämiga små ägganrättningar blir perfekta till frukost eller brunch, eller som en smårätt på påskbuffén. Mums, säger Najni!

 

INGREDIENSER     1 portion

2 ägg

65 g färsk bladspenat (1 liten påse)

1,5 msk gul lök, finhackad

valfri mängd färsk chili, finhackad

0,5 dl riven ost

1 msk cream cheese

1 msk grädde

salt

peppar

 

Dekoration:

lite finhackad röd paprika

1 kvist färsk timjan, oregano eller annan ört

 

 

Och så här går det till:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka spenaten grovt.

3. Stek lök, chili och spenat i smör i några minuter, på medelvärme.

4. Rör ner cream cheese och grädde. Salta, peppra och rör runt. Låt puttra någon minut till.

5. Lägg spenatröran i kokottformen och knäck i två ägg. Strö över den rivna osten

6. Baka i ugnen i ca 10 minuter.

7. Strö över hackad paprika och lägg på en timjankvist. Färdigt!

 

ägg3

Ugnsbakad ost med spenat, tomat och kyckling

Huvudrätt, Tillbehör | 11 april, 2014 | By

bild (88)

God dag, foodies! Är det inte dags att laga sig en riktigt smaskig middag till helgen, så säg? Jo jag tänkte väl det. Här får ni ett recept på ugnsbakad ost med spenat – ett roligt tillbehör till kyckling, fisk eller kött. Här i Najnis kök serverades stekta kycklingfiléer till. Jag har nyligen upptäckt att det finns extra tunna filéer på ICA, med betydligt kortare stektid än vanliga kycklingfiléer. Dessutom föll jag under min senaste inköpsrunda för ett paket romanticatomater – en riktigt söt, smakrik och extra läcker liten tomat på kvist. Jag slängde in kvistar och allt i ugnen och hällde över lite olivolja och balsamvinäger. Mumsigt är bara förnamnet på denna middag – tur att det blev lite över att smaska på till lunch idag. Trevlig mathelg!

 

INGREDIENSER    4 personer

 

Ugnsbakad ost

250 g ricottaost

150  g fetaost

400 g färska spenatblad

1,5 msk citronsaft

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 ägg

2 äggvitor

0,5 tsk buljongpulver eller salt

peppar

en halv kruka basilika

2 msk pinjenötter

citronolivolja att ringla över vid servering

 

Ugnsbakade tomater

400 gram små tomater på kvist, gärna romantica

1 msk balsamvinäger

1 msk olivolja

flingsalt

peppar

 

Kycklingfiléer

4 kycklingfiléer

salt

peppar

färsk timjan

1 ekologisk citron

 

Och så här går det till:

1. Hacka löken och ta bort de grövsta stjälkarna från spenatbladen. Klipp eller hacka spenatbladen.

2. Fräs lök och spenat i rapsolja och smör tills löken mjuknat och spenatens vätska försvunnit. Rör runt då och då.

3. Tillsätt pressad vitlök mot slutet av stekningen .

4. Blanda spenat- och lökröran med ricottaost, fetaost, ägg, äggvitor basilika, citronsaft och kryddor i en bunke.

5. Häll blandningen i en ugnsfast form och baka i ugnen på 200 grader i ca en timme. Kolla då och då så det inte bränns vid. Sänk eventuellt värmen efter halva tiden om det behövs.

6. Strö över pinjenötter mot slutet av tillagningstiden. Ringla över citronolivolja när du tagit ut formen ur ugnen.

7. Lägg tomaterna med kvistar och allt i en liten smord ugnsform. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Ugnsbaka i ca 20 minuter. Krydda med flingsalt och peppar vid servering.

8. Stek kycklingfiléerna i smör och rapsolja tills de blivit genomstekta. Skär citronen i stora klyftor som du steker samtidigt som kycklingen.Tillsätt kryddor och salt mot slutet av stektiden.

9. Mumsa loss!

 

bild (89)

 

 

Kryddig kyckling- och spenatgryta med auberginebåtar

Huvudrätt | 14 mars, 2014 | By

bild-4

Häromdagen blev jag sugen på något gräddigt, kryddigt och mustigt. Helst med favoritgrönsaken aubergine.  Efter en spontanvandring i mataffären efter devisen ”Jag ser vad jag hittar” , och en stunds experimenterande i köket blev resultatet en kryddig kyckling- och spenatgryta med auberginebåtar. Denna aubergineanrättning kan varieras i det oändliga beroende på vad som spelar huvudrollen på din tallrik. Jag använde chili och rapsolja, men har man en mer Medelhavsinspirerad rätt kan man exempelvis mixa vitlök, olivolja och basilika istället. Hursomhelst – här kommer resultatet av mina cravings efter något gräddigt, kryddigt och mustigt. Mums, säger Najni! Vad säger du?

 

INGREDIENSER     4 personer

Kycklinggrytan

4 kycklingfiléer, delade på längden

2 skivade gula lökar

4 finhackade vitlöksklyftor

1 grön finhackad chilifrukt

1 tsk krossad kardemumma

1,5 tsk spiskummin

1 tsk chiliflakes

1,5 tsk malen ingefära

1 kanelstång

1 tsk gurkmeja

1 tsk salt

saften av en citronklyfta

0,5 tsk sötströ

275 gram färska spenatblad

8 hackade plommontomater

1,5 dl rysk youghurt

1 dl grädde

1 kruka hackad, färsk koriander

 

Auberginebåtarna

1 stor aubergine eller 2 små

0,5 dl rapsolja

1 finhackad röd chilifrukt

salt

saften av en citronklyfta

 

Gör så här:

1. Stek kyckling, chili och den gula löken i några minuter i smör och olja tills kycklingen börjar få färg. Tillsätt vitlök, tomater och kryddor. Fräs i en minut till.

2. Lägg i spenaten och låt puttra under lock tills spenaten mjuknar. Häll i grädde, youghurt, sötströ och citronsaft, och låt härligheten sjuda under lock i ca 20 minuter, eller tills kycklingen är klar. Ta av locket de sista 5 minuterna om det blir för ”vattnigt”. Rör ner hälften av koriandern.

3. Dela auberginen på längden och skär den sedan i åtta klyftor. Skär tre snitt tvärs över varje klyfta.

4. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Pensla över aubergineklyftorna så de blir ordentligt täckta av marinad.

5. Lägg aubergineklyftorna på en bakpappersklädd plåt. Baka i 200 graders ugnsvärme i ca 30 minuter, eller tills de läckra små ”båtarna” fått lagom med färg. Titta till dem då och då så de inte bränns.

6. Arrangera på tallrikar och avsluta med att strö resterande koriander över hela härligheten.