Najnis kök

Höstgryta med vin och svamp

Huvudrätt | 20 augusti, 2016 | By

Höstgryta med vin och svamp

Höstgryta med vin och svamp

Hösten står bestämt och knackar på dörren, foodies. Visst börjar man bli sugen på mustiga grytor som passar utmärkt att skölja ner med ett kraftigt rödvin, så säg …? Well, just en sådan gryta lagades här i Najnis kök härförleden. Läcker blev den också. Så där riktigt fjantläcker faktiskt. Dessutom rekommenderar Najni att man börjar nalla på vinet man tänker ha i  grytan och kanske även servera till den redan när man tillagar den, så blir matlagningen ännu ett snäpp trevligare! En skvätt i grytan och en skvätt i ett glas till kocken, he ho 😉

Vad gäller val av svamp, så har Najni en förkärlek för torkad sådan, som man lägger i blöt i ljummet vatten en halvtimme innan den ska tillagas, men det går så klart alldeles, alldeles utmärkt med färsk svamp också. I min gryta slank visst en rejäl näve kantareller ner, men Karl Johansvamp blir minst lika smaskelimumsigt.

Som tillbehör till grytan kan man exempelvis göra sig ett blomkålsris, gärna på ekologisk blomkål, eller varför inte ett frestande mos på rotselleri, spetsat med en gnutta parmesan? Här hos Najni serverades grytmumsigheten till Lchf-varianten av pappardelle – ett kul och annorlunda sätt att göra sin egen pasta på.

Hur tillagar man då denna höstiga, mustiga läckerhet …? Jo, så här:

Höstgryta med vin och svamp
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 800 g nötkött
  2. 225 g pärllök, skalad och halverad
  3. 2 vitlöksklyftor, finhackade
  4. 5 dl rödvin
  5. 1 msk oxfond
  6. 5 msk färsk oregano, finhackad
  7. 1 rejäl näve torkad svamp, blötlagd i ljummet vatten i ca en halvtimme
  8. 1 burk krossade tomater
  9. 1 msk tomatpure
  10. 1 skvätt soja
  11. ev 1 tsk honung
  12. salt och peppar
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek pärllökarna i smör några minuter, och tillsätt vitlöken den sista minuten.
  3. Häll över löken i en stor ugnsgryta.
  4. Stek sedan det tärnade köttet i smör och salta och peppra.
  5. Tillsätt tomatpurén den sista minuten.
  6. Lägg köttet i ugnsgrytan, skölj ur stekpannan med vinet och låt det koka upp.
  7. Häll över vinet i ugnsgrytan och tillsätt alla övriga ingredienser utom svampen.
  8. Tillaga grytan i ugnen under lock, i minst två timmar, gärna ännu längre.
  9. Rör runt i grytan då och då, och tillsätt vatten om det ser för torrt ut.
  10. När ca en kvart återstår av tillagningstiden, stek den väl avrunna svampen i smör och rör ner i grytan.
  11. Servera med ditt favorittillbehör och njuuut av din läckra gryta!
Notes
  1. Vill man hotta upp sin mustiga höstgryta ytterligare, kan man tillsätta 1 krm lakritspulver, och/eller två rutor riktigt mörk choklad. Smaskens!
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Höstgryta med vin och svamp

Höstgryta med vin och svamp

 

 

 

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Huvudrätt | 21 februari, 2016 | By

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Shiratakinudlar-med biff-och-grönsaker.

Shiratakinudlar med biff och grönsaker

Idag tänker jag dela med mig av ett supersmarrigt recept på shiratakinudlar – en typ av japanska nudlar som framställs av mjöl från konjacsroten. Det fina med shiratakinudlar är att de innehåller väldigt lite kolhydrater, betydligt mindre än exempelvis bönpasta, och därför passar perfekt som pastasubstitut för oss lchf:are. ”Shirataki” betyder för övrigt ”vitt vattenfall” på japanska. Poetiskt, eller hur? 🙂 Shiratakinudlarna smakar inte så mycket i sig själva, så därför behövs smakrika tillbehör, så som den hemlagade BBQ-såsen, vitlök och ingefära som fått göra nudlarna sällskap i detta recept. Ni som inte orkar göra egen BBQ-sås kan givetvis köpa färdig eller använda exempelvis chilisås istället, men då ökar förstås kolhydratsinnehållet och man riskerar skumma tillsatser. Så jag rekommenderar varmt min läckra, hemlagade BBQ-sås till denna rätt. Receptet på den hittar ni här. Vilka grönsaker man väljer till sina shiratakinudlar är en smaksak. Istället för broccoli kan man till exempel ta spenat, och vill man inte använda vanlig, gul lök skulle det säkert passa utmärkt med salladslök istället. Nästa gång denna rätt tillagas här i Najnis kök (och det lär nog bli ganska snart!) ska jag testa att byta ut sesamfröna mot lite rostade cashewnötter istället. Variationsmöjligheterna är oändliga, så det är bara att testa er fram, foodies, för att hitta just ert favoritsätt att tillaga shiratakinudlar på. Just i detta recept har jag valt en asiatisk touch, men det går lika bra att använda nudlarna som vanlig spaghetti, och servera exempelvis en italiensk köttfärssås och parmesanost till. Mums! Men var hittar man nudlarna, då? Jag köpte mina i en välsorterad Ica-butik, men de finns även i hälsokostbutiker och i nätbutiker. Hittar du inte shiratakinudlar i din lokala mataffär så be dem ta hem dem, vetja. Smaklig spis, och ha nu en riktigt trevlig söndagskväll! själv längtar jag redan till morgondagens lunch på jobbet, då jag ska få äta upp resterna av shiratakinudelmiddagen 😉

Shiratakinudlar med biff och grönsaker
Serves 4
Det perfekta pastasubstitutet för oss som äter Lchf.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 500 g shiratakinudlar
  2. 0,5 gul lök, skuren i tunna skivor
  3. 1 broccoli, delad i buketter
  4. 1 gul paprika, skuren i skivor
  5. 1 röd paprika, skuren i skivor
  6. 12 små champinjoner, halverade
  7. 500 g lövbiff, strimlad
  8. svartpeppar
  9. 1,5 msk äppelcidervinäger
  10. 2,5 msk soja
  11. 2 krm tabasco
  12. 1 msk färsk ingefära, riven
  13. 4 msk BBQ-sås eller chilisås
  14. 3 vitlöksklyftor, pressade
  15. 4 msk neutral olja, t ex kokosolja eller rapsolja
  16. 3 msk sesamfrön, rostade
  17. 3 msk gräslök, finhackad
Instructions
  1. Skölj shiratakinudlarna i kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
  2. Blanda ihop vinäger, soja, BBQ-sås eller chilisås, vitlök, tabasco och ingefära i en kopp och ställ åt sidan.
  3. Stek lövbiffstrimlorna i olja på hög värme i någon minut på varje sida. Peppra.
  4. Stek grönsakerna i olja på hög värme i några minuter i en annan stekpanna och tillsätt sedan shiratakinudlarna och lövbiffstrimlorna.
  5. Häll på vinäger- och sojablandningen och låt det hela puttra ihop några minuter tills allt blivit genomvarmt.
  6. Rör ner sesamfrön och gräslök och servera.
Notes
  1. Vill man förhöja smaken av sesamfrön kan man stänka över någon tesked sesamolja vid serveringen.
Najnis kök http://www.najniskok.se/

(mer…)

Sellerirösti med kantareller och pocherat ägg

Frukost, Huvudrätt, Tillbehör | 10 augusti, 2015 | By

rösti1

Var hälsade, alla foodies! Hur har ni det så här när sommaren 2015 drar sina sista suckar? Är semestern månne avklarad och har vardagslivet gjort sig påmint? För Najni har det roliga bara börjat. Jag är just hemkommen från en liten vandringsresa i Tyrolen, men tre avkopplande semesterveckor återstår. I de österrikiska alperna har Najni givetvis satt tänderna i diverse tyrolska specialiteter, ty bergen är fulla av små genuina restauranger med uteserveringar som hänger ut över bergssluttningarna. Det är en underbar känsla att slå sig ner efter några timmars vandring och njuta av rustik och enkel husmanskost tillredd med kärlek och lokalproducerade råvaror! Den mest minnesvärda måltiden under resan intogs på just ett sådant litet bergsgasthof halvvägs upp i himlen. Najnis blick fastnade direkt på en tavla där dagens specialiteter stod uppskrivna, ty en av dem råkade vara rösti med kantareller och en massa andra smaskigheter. Kantareller från traktens skogar gick ju bara inte att motstå, och när våra tallrikar kom in insåg vi genast att vi gjort rätt val. Oh my god, liksom! Den matupplevelsen ska jag minnas till den dag jag dör! Idag beslutade sig Najni för att göra en lågkolhydratsvariant av rösti, inspirerad av drömlunchen bland bergstopparna. Rotselleri går nämligen utmärkt att göra rösti av. Sedan finns det ju hur många saker som helst att toppa sin rösti med. Ta nåt ni diggar! Då Najni hyser en besatthet för just kantareller, så valde hon så klart detta. Ett pocherat ägg och en klick pesto till det och foodhimlen var ett faktum 😉 Rösti passar till frukost, lunch, middag eller som tillbehör – allt beroende på hur stora man gör dem och vad man serverar till. Jag kan tänka mig att knaperstekt bacon och avokado skulle bli tokläckert till rösti. Eller smält ost eller creamcheeseröra eller  tapenade eller … har ni några bra idéer så let me know, foodies! Ett tips för att det ska gå smidigt att vända röstin är att lägga en stor tallrik över röstin i stekpannan när det är dags att vända den, och vända stekpannan upp och ner. Sedan är det bara att låta röstin glida tillbaka ner i stekpannan igen, med den ostekta sidan neråt. Men vad gör väl det förresten om röstin går sönder lite och kanterna inte blir perfekt jämna? Inte ett dugg, enligt Najni 🙂 Ty något som smakar så ljuvlig får faktiskt se ut precis hur det vill. Till sist vill jag bara påminna om att jag deltar i Cono Surs internationella tävling för mat- och vinbloggare, med mitt förra inlägg (högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs). Jag blir överlycklig om ni går in på Cono Surs hemsida och röstar på Najnis bidrag 😉 Från och med måndag den 17 augusti kan man gå in och rösta. Tackar på förhand!

rösti2

Sellerirösti med kantareller och pocherat ägg

INGREDIENSER     2 personer

450 g rotselleri

några nävar kantareller

2 ägg

1 msk ättika

valfri mängd pesto

valfri mängd mild chilifrukt, finhackad

peppar

salt

några kvistar färsk timjan

Gör så här:

1. Skär bort skalet på sellerin. Grovriv den på ett rivjärn eller i matberedaren.

2. Blanda i salt och peppar och gör två lika stora högar av den rivna sellerin.

3. Stek på låg till medelvärme i smakfritt kokosolja i ca 5 – 10 minuter. Lägg en tallrik på röstin och vänd på hela stekpannan så röstin hamnar på tallriken. Lägg i en klick kokosolja till i stekpannan och låt sedan röstin glida tillbaka ner i pannan med den ostekta sidan neråt.

4. Stek i ytterligare 5 – 10 minuter, tills röstin är gyllenbrun på båda sidor. Lägg upp på en tallrik.

5. Stek kantarellerna i smör eller kokosolja tills de fått lite färg. Salta och peppra.

6. Pochera äggen genom att koka upp vatten i en kastrull. Knäck äggen i varsin kopp. Stäng av plattan när vattnet kokat upp. Häll i lite salt och ättika och rör runt i vattnet med en sked så att en virvel bildas. Häll i äggen och låt dem ligga i vattnet i ca 4 minuter om ni vill ha en rinnig gula. Föredrar man en fastare gula låter man äggen ligga i en stund till. Ta sedan upp dem med en hålslev och låt rinna av på en hushållspappersklädd tallrik. Salta och peppra.

7. Fördela kantareller, ägg och pestoklickar på röstin. Strö lite finhackad chili över hela härligheten. Avsluta med att lägga några timjankvistar på äggen.

8. Smaklig spis!

rösti3

Blomkålsgratäng med Karl Johansvamp

Huvudrätt, Tillbehör | 10 juni, 2015 | By

blomk2

blomkål1

Alltså den där Najni, kanske någon tänker nu. Har hon liksom inte fattat att det är sommar nu, och inte höst? Karl Johansvamp i juni…? Jo jag vet, men jag blev plötsligt så sugen på mustig höstmat trots årstiden, och snodde därför ihop denna smakrika anrättning härom dagen. Jag råkade nämligen ha en påse torkad Karl Johansvamp i mina gömmor, som pockade på uppmärksamhet. Torkad svamp kan man ju använda oavsett årstid. Och faktum är att Najni föredrar torkad svamp framför färsk. Smakerna har koncentrerats i torkningsprocessen och resultatet blir en underbar smakexplosion som ger associationer till skogen och naturen. Allra roligast är det förstås om man har plockat och torkat svampen själv – inte minst för att det är rätt dyrt att köpa torkad svamp. Men den egenplockade svampen från i höstas är dessvärre slut sedan länge här i Najnis kök. Det går givetvis utmärkt att använda färsk svamp i dagens recept också, av vilken sort man vill (bara inte flugsvamp eller någon annan giftig sort, ho ha!). Det som förutom svampen ger denna gratäng det där lilla extra är att man ugnsbakar blomkålen ensam i ugnen först – en procedur som lockar fram och koncentrerar den härliga, mustiga sötman som passar perfekt ihop med svampsmaken. Så varsågoda – här får ni ett recept för en regnig sommardag! Att mumsa på denna läckerhet tillsammans med exempelvis en köttbit med vitlökssmör och ett glas rött, medan sommarregnet smattrar mot rutan – det blir ljuvligt 🙂 Förresten har jag även en rolig nyhet: hela denna veckan är Najnis kök ”Veckans blogg” på den charmerande fikabloggen Robbans bästa! Här finns en intervju med mig – för den foodie som kanske vill veta lite mer om den som härjar bland grytor och kastruller i Najnis kök. På Robbans bästa hittar man dessutom massor av mysiga cafétips, en lista över intressanta bloggar och info om allt som hör den svenska fikakulturen till.

blomk3

 

INGREDIENSER     5-6 personer

1 stort blomkålshuvud, delat i buketter

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

25 g torkad Karl Johansvamp (eller färsk svamp – tredubbla i så fall mängden)

2 ägg

1,5 dl riven prästost (eller annan vällagrad och smakrik ost)

2 dl creme fraiche

0,5 dl vatten

1 bunt bladpersilja, finhackad

1,5 dl riven parmesanost

1,5 msk färsk timjan, finhackad

olivolja

smör

salt

svartpeppar

 

Men hur gör man? Jo – så här:

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Blötlägg den torkade svampen i ljummet vatten i ca 20 minuter. Krama sedan ur vattnet och torka svampbitarna med hushållspapper. Skär i lite mindre bitar och ställ åt sidan.

3. Bred ut blomkålsbuketterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över valfri mängd olivolja. Salta och peppra. Ugnsbaka blomkålen i ca 30 minuter, eller tills den fått färg utan att bli bränd. Rör om en gång under ugnsbakningen.

4. Stek löken några minuter på medelvärme i olivolja och smör. Tillsätt sedan svampen och stek några minuter till. Tillsätt till sist vitlöken, salta, peppra och stek under omrörning i ca en minut. Ställ åt sidan.

5. När blomkålen är färdig – rör ner den i svamp- och lökröran.

6. Vispa ihop ägg, vatten och creme fraiche i en stor bunke. Rör ner den rivna prästosten (spara parmesanosten till dekoration) och blanda till sist i blomkålsbuketter, lök- och svampröran. I med färsk timjan och eventuellt lite mer salt och peppar.

7. Häll över alltihop i en smord, medelstor ugnsform och strössla över parmesanosten. Lägg aluminiumfolie över formen och baka i 175 graders ugnsvärme i ca 30 minuter. Ta av foliet och baka i ca 10 minuter till, tills gratängen fått lagom med färg.

8. Strössla över persiljan före servering.

 

Tips: vill man piffa till sin gratäng lite extra strör man över lite rostade, hackade hasselnötter tillsammans med persiljan. Mums! 

blomk4

Boeuf Bourguinon

Huvudrätt | 18 november, 2014 | By

bild (2)

bild (3)

God kväll, foodies! Så här års blir Najni som en sömnig björn. Vill bara gå i ide och vakna upp igen framåt slutet av april, sådär. Gäääsp… Men då Najni inte är någon björn utan en Najni, så går det ju såklart inte för sig. Så vad göra, för att hålla livsgnistan uppe under dessa kalla, mörka månader? Härja i sitt kök, såklart! Här i Najnis kök puttrar grytor med fylliga dofter på spisen mest hela tiden just nu. För vad kan pigga upp en frusen själ bättre än en härlig måltid? Det finns något tröstande i tanken att hur trött man än är efter en dag på jobbet, hur uppfylld man än är av vardagens små förtretligheter, så finns köket alltid där och väntar på en. Med sina löften om ännu olagade nya smaksensationer, med sina hyllor med kokböcker som gömmer en myriad av potentiella nya dofter, med sina välkomnande grytor och kastruller och kryddburkar fyllda med barndomsminnen. För mat, mina vänner, är livet när det är som bäst. Livet nedkokat till sin essentiella mening. Att laga en måltid till någon är ett kärleksbevis så gott som något. Att sitta ned kring ett dukat bord och tillsammans hugga in på en läcker gryta medan vintervindarna viner därutanför löser måhända inga världsproblem, men det gör måltidens deltagare tillfälligt lite varmare, lite gladare, lite mättare. En gnutta bättre rustade att möta alla utmaningar därute i världen. Mat är konst och mat är kärlek, anser Najni! Den rätt som väckt Najnis  filosofiska sida till liv denna novemberkväll är den ovanligt läckra Boeuf Bourguinon jag lagade igår när jag kom hem från jobbet, trött och måndagsgrinig. Ty det finns som sagt något tröstande i att kavla upp ärmarna, ta på sig förklädet, sätta på musik och börja hacka lök. Sticka näsan i en burk med timjan, besluta sig för huruvida man ska steka köttet i smör eller olivolja eller en blandning av båda, fundera över om man ska slänga ner en halv chilifrukt i grytan fast det inte står i receptet och så vidare och så vidare. Och vips så har det gått en hel timme utan att man tänkt en enda gång på den där drummeln som trängde sig före i kön på Pressbyrån, på bussen som kom för sent eller cykellåset som frusit fast. För man har något viktigare och mycket, mycket större för sig: man lagar mat! 🙂

Så varsågoda, mina vänner. Här kommer receptet på Najnis Boeuf Bourguinon! Vad ni än går och grunnar på, hur mycket ni än fryser för att ni inte haft tid att köpa den där vinterjackan än, eller hur mycket ni än undrar hur ni ska orka lämna sängen när väckarklockan vrålar klockan 05.30 imorgon bitti, så hoppas jag att denna klassiker från det franska köket snart ska lysa upp era liv under ett kort men glittrande ögonblick i vintermörkret. Bon appétit!

INGREDIENSER     5 personer

900 g nötkött, t ex ytterlår, skuret i bitar

1 skivad morot

1 skivad gul lök

6 vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

3,5 dl rött vin

1 tsk fiberhusk

3 msk oxfond med rödvin

3 dl vatten

1 msk färsk timjan

0,5 påse röd steklök (ca 125g). Koka lökarna någon minut i vatten först, och skölj med kallvatten, så går det lätt att skala dem.

2 lagerblad

1 paket bacon, klippt i bitar

200 g små champinjoner

salt och peppar

1 knippe finhackad persilja

Gör så här:

1. Fräs lök och morot i smör och olivolja. Tryck lätt med ett knivblad på på vitlöksklyftorna så de krossas lätt. Ta av skalet och hacka klyftorna. Låt dem fräsa med i lök- och morotsblandningen de sista minuterna. Häll över i en ugnsgryta.

2.  Bryn köttet i smör och olja tills det fått lite stekyta. I med tomatpurén och fräs en minut till. Strö över fiberhusk, häll på vin och fond och låt det koka upp under omrörning. Häll över i grytan. Tillsätt lagerblad, vatten och kryddor och rör om ordentligt.

3. Låt grytan puttra i ugnen på 150-175 grader i ca två timmar. Rör om då och då, och tillsätt eventuellt mer vatten om det blir för torrt. Såsen ska dock vara ganska tjock.

4. Medan grytan puttrar i ugnen kan du roa dig med att förbereda resten: stek baconet i en het stekpanna. Tillsätt smålökarna och svamparna efter några minuter, och stek tills det fått lagom med färg..

5. Låt baconröran puttra med i grytan de sista 15 minuterna av tillagningstiden.

6.  Servera exempelvis med Najnis läckra blomkålsmos. Receptet hittar ni här. Och vill ni festa till det lite, så byter ni ut persiljan i blomkålsmosreceptet mot en deciliter riven ost istället. I Najnis kök användes en blandning av parmesan och lagrad herrgårdsost. Strössla finhackad persilja över tallrikarna och NJUT!

bild (4)

Mustig gryta med rödvin

Huvudrätt | 18 oktober, 2014 | By

grojtan

Det var en gång en Najni. Just den här Najnin var ett riktigt matvrak. Alltid tänkte hon på mat. Eller så åt hon mat. Eller handlade mat, eller klurade på hur man skulle laga sin mat. När hon åt frukost tänkte hon på vad hon skulle äta till lunch och när hon åt lunch tänkte hon på vad hon skulle äta till middag. När hon slog upp ögonen på morgonen tänkte hon: Ny dag, ny mat! Typ. En ruggig höstdag i Nådens År 2014 blev Najnin plötsligt sugen på en redig köttgryta. Ni vet en sån där som fått puttra lääääänge, så alla smakerna fått tid att utvecklas och köttet bli så mört så det faller sönder bara man tittar på det? En sån där med massor av rödvin i, och vitlök och svamp och grädde? Ja, just en sån gryta tänkte sig Najni den där kulna oktoberdagen då höstvindarna ven och människorna på gatorna hade något plågat i blicken där de hukade under sina paraplyer. Medan grytan puttrade på spisen spred sig de ljuvligaste dofter i Najnis kök och en värme i hennes hjärta, medan hon blev hungrigare och hungrigare. När de två timmarna som behövs för att få en köttgryta riktigt läcker äntligen hade gått, fick så Najnin äntligen hugga in på sin mustiga gryta, och hon var sååå lycklig. Snipp, snapp, snut, så var den kanske inte så rafflande sagan slut. Men Najnis gryta – den är desto mer rafflande. Och här får ni receptet:

 

INGREDIENSER     4 personer

600 g nötkött (exempelvis ytterlår)

5 skivor bacon

2 msk oxfond med rödvin

8 schalottenlökar

6 hela vitlöksklyftor

1 röd paprika

15 champinjoner

2 lagerblad

1,5 dl rödvin

1 dl vatten

2 dl grädde

salt

nymalen svartpeppar

3 msk finhackad färsk mejram eller annan ört

 

Gör så här

1. Skär köttet i bitar. Skär schalottenlök och paprika i bitar.

2. Stek löken och paprikan i smör tills de blivit lite mjuka. Lägg över i en stor gryta.

3. Stek köttbitarna tills de fått lite färg. Tillsätt vitlöksklyftorna (som du krossat lite lätt med ett knivblad) mot slutet. Lägg kött och vitlök  i grytan. Häll på vatten, vin, fond och lagerblad.

4. Låt grytan småputtra under lock antingen i ugnen eller på spisen. Väljer du ugnen så blir 175 grader lagom. Sänk eventuellt värmen lite om det kokar för vilt. Rör om då och då, och tillsätt eventuellt lite mer vatten om det blir för torrt. Två timmar brukar vara en lagom koktid, beroende på vilket kött man använder.

5. Medan grytan puttrar: Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Bryt det sedan i småbitar.Dela champinjonerna och stek dem i en stekpanna utan fett. Stek tills de fått färg och vätskat av sig.

6. När ca 20 minuter återstår av grytans koktid, tillsätter man grädde, svamp, bacon, peppar och salt.

7. När grytan puttrat klart rör man ner de finhackade örterna.

8. Servera med exempelvis kålrotspommes och sallad. Gör man kålrotspommes kan man låta grytan koka färdigt på spisen, om det blir för trångt i ugnen.

 

Design D

Crêpes med svamp och skinka

Huvudrätt | 12 oktober, 2014 | By

närbildcrepes

Som ni kanske vet så är Najni mycket svag för mat i rullform. Det är liksom så läckert med en ätbar rulle som är fylld med en hemlig gömma av mumsigheter… Crêpes är ett lysande exempel på just sådan mat. I fredags blev Najni plötsligt sugen på just crêpes, och bestämde sig för att fylla dem med svamp och rökt skinka. Najni råkar nämligen ha en sån tur att hon har en burk med egenplockad och egenhändigt torkad blandsvamp i sitt kök! Vill ni ha råd om hur man torkar sin egen svamp kan ni gå in här, på min fix-och-trixsida, och spana in tips nummer 3. Men misströsta icke – ni som inte har en burk med torkad svamp hemma, eller ni som tycker att det är för dyrt att köpa torkad svamp. Det går precis lika bra att köpa vanliga färska champinjoner. Det blir mumsigt det med, även om det förstås är extra kul att äta svamp man plockat själv. Najnis crêpes är givetvis glutenfria och Lchf-vänliga, men smakar exakt som om man använt vetemjöl. För att inte säga bättre 😉

 

INGREDIENSER     6 crêpes

 

degen

2,5 dl mjölk

0,5 dl grädde

6 ägg

1,5 msk fiberhusk

1 krm salt

 

fyllningen

1 gul lök, finhackad

200 g rökt skinka, strimlad

2,5 dl torkad svamp eller 250 g färsk (exempelvis Karl-Johan, kantareller eller champinjoner)

3 dl grädde

2 tsk dijonsenap

1 svambuljongtärning

2,5 dl riven ost

nymalen svartpeppar

timjan

 

Gör så här:

1. Lägg den torkade svampen i blöt i en skål med ljummet vatten i ca 20 minuter, eller tills den blivit mjuk. Hacka svampen om du använder färsk.

2. Vispa ihop pannkakssmeten med elvisp och låt den svälla i 5 minuter. Stek 6 pannkakor i smör på medelvärme.

3. Stek lök, svamp och skinka i smör.

4. Häll i grädden, senapen och smula i buljongtärningen och kryddorna. Låt det koka ihop till en krämig sås.

5. Lägg i 1 dl av den rivna osten och rör runt tills den smält.

6. Lägg en klick fyllning i varje pannkaka och rulla ihop dem.

7. Lägg pannkakorna i en smord ugnsform och strö över resten av osten. Grädda i ca 15 minuter, i 225 grader.

8. Servera med en sallad och en smaskig vinägrettdressing.

 

svamp

crepes

Chicken à la King med blomkålscouscous

Huvudrätt | 6 augusti, 2014 | By

chickentallrik

I dag bjuder Najni på en klassiker från det amerikanska köket: Chicken à la King. Om rättens ursprung tvistar foodies än idag, men det mest troliga är att det var William King – kock på Bellevue Hotel i Philadelphia – som vi har att tacka för denna enkla men ack så goda anrättning. Kocken King lär visst ha varit något i hästväg begåvad inom sitt yrke, åtminstone om man får tro de lovord om hans kokkonst som stod att läsa i en ledare i New York Tribune  strax efter hans död den fjärde mars 1915:

 

The name of William King is not listed among the great ones of the earth. No monuments will ever be erected to his memory, for he was only a cook. Yet what a cook! In him blazed the fire of genius which, at the white heat of inspiration, drove him one day, in the old Bellevue, in Philadelphia, to combine bits of chicken, mushrooms, truffles, red and green peppers and cream in that delight-some mixture which ever after has been known as ”Chicken a la King.” (Ledare, 7 mars 1915, Chicken a la King. New York Tribune, s 8)

Receptet dök sedan upp i tidningar såväl som kokböcker under åren kring sekelskiftet 1900. Själv minns jag rätten från min tidiga barndom på 70-talet, då det var inne att bjuda på Chicken à la King när man skulle festa till det lite. Kanske inte den hippaste av maträtter så här på 2010-talet, men en riktig goding som förtjänar epitetet ”klassiker”. Krämig, mustig och hjärtevärmande i alla väder och årstider. Som alltid med matklassiker så cirkulerar ett oändligt antal receptvarianter där ute, och här får ni Chicken à la King à la Najni, så att säga 😉 Vad gamle William skulle tyckt om Najnis version av hans paradrätt en sisådär 120 år efter det att han skapade den får vi aldrig veta. Men jag hoppas att den faller er på läppen, foodies. Som tillbehör slängde jag ihop en mumsig blomkålscouscous, som får sin fina färg av den supernyttiga kryddan gurkmeja.

INGREDIENSER     4 personer

Chicken à la King

0,5 grillad kyckling

1 gul lök, tunt klyftad

2 finhackade vitlöksklyftor

1 röd paprika, strimlad

1 gul paprika, strimlad

2 dl champinjoner, halverade

1,5 msk tomatpuré

2 krm fiberhusk

4,5 dl grädde

1,5 msk kycklingfond

1 dl vitt vin

0,5 dl vatten

salt

peppar

finhackad persilja

Blomkålscouscous

1 stort blomkålshuvud

0,5 tsk gurkmeja

salt

0,5 tsk starkt paprikapulver

rapsolja

1 smörklick

några finhackade basilikablad

Gör så här:

1. Dela blomkålen i buketter och kör i matberedare tills det blir som couscous.

2. Plocka bort kycklingköttet från benet och skär köttet i bitar.

3. Låt svampen vätska av sig några minuter i en torr, het stekpanna utan fett. Tillsätt sedan en stor smörklick och fräs lök och paprika i några minuter. Tillsätt tomatpurén och vitlöken och fräs i några minuter till. Peppra. Strö fiberhusk över grönsakerna och rör om.

4. Häll i vinet och låt det fräsa några minuter. I med grädden och kycklingfonden. Låt det puttra en stund, tills såsen tjocknar. Späd eventuellt med lite vatten om det blir för tjockt.

5. Tillsätt kycklingen och puttra en stund till. Blanda till sist ner persiljan och smaka av om det behövs salt.

6. Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull med tjock botten. Fräs blomkålscouscousen med salt och kryddor i några minuter under omrörning. Lägg i smörklicken och låt den smälta. Rör runt. Avsluta med att blanda i basilikan.

7. Färdigt!

chickenpan

Krämig kyckling med hasselbackschampinjoner

Huvudrätt, Tillbehör | 29 juni, 2014 | By

bild
Nu har jag upptäckt ett nytt sätt att tillaga champinjoner! Och detta lär jag definitivt laga fler gånger, så mumsigt som det blev. När man som Najni inte äter ris, pasta eller potatis, kan det ju ibland vara svårt att variera tillbehören till middagen. Broccoli och blomkål i all ära, men ibland vill man kanske ha något annat. Som en läcker liten hasselbackschampinjon, till exempel. Jag har alltid tyckt att klassikern hasselbackspotatis ser oemotståndligt aptitligt ut, men aldrig lagat det själv. Och när man inte äter potatis, men plötsligt drabbas av ett begär efter hasselbackspotatis – vad gör man då? Jo – man lagar Najnis busenkla hasselbackschampinjoner istället 🙂 Den krämiga kycklinganrättningen jag bjuder på i detta inlägg passar utmärkt till. Servera med valfri sallad och ett gott glas vin, och du har en förtrollande middag att njuta av tillsammans med någon du gillar, eller mol allena för den delen. På tal om det, så har jag aldrig riktigt förstått när folk säger att det är så tråkigt att laga mat till sig själv. Varför då, liksom? Visst är det mysigt att äta tillsammans, men om man bor själv eller bara råkar vara ensam hemma någon kväll, tycker jag att det kan vara nog så roligt att skämma bort mig själv med en vällagad måltid. Jag minns när jag bodde i ett kollektiv i Montreal i min ungdom, och stod i köket och lagade boeuf bourguignon till mig själv en kväll. Mina room mates skulle ut på annat håll den kvällen, och en ung fransos – vän till en av mina room mates – tittade in till mig där jag stod i köket och glad i hågen pysslade med det som skulle bli min ensamma middag. När fransosen ifråga insåg att jag lagade mat juste pour moi (bara till mig själv) blev han så chockad så jag misstänker starkt att han inte kommit över det än. Men… men… detta är ju sorgligt, Najni! utbrast vår fransos. För att inte säga tragiskt! Att du lägger ner all denna omsorg, bara för dig själv! Han såg så förtvivlad ut så jag trodde han skulle börja gråta. Jag minns fortfarande hur jag njöt av den där måltiden i min självvalda ensamhet någon timme senare, när jag hade lägenheten alldeles för mig själv och alla fransoser hade gått ut på stan för att roa sig. Sens moral: njut av dina måltider, foodie, ensam såväl som tillsammans med andra. Och låt ingen någonsin slå i dig att det är tragiskt att laga god mat ”bara” till sig själv. Ty livet – ni vet det där som pågår medan vi gör andra planer – blir inte godare än man gör det!

INGREDIENSER 4 personer

Krämig kyckling

500 g kycklinglårfilé

2 dl creme fraiche

1 dl torrt vitt vin

3 pressade vitlöksklyftor

1 hackad stor schalottenlök

1 hackad röd paprika

färsk finhackad rosmarin

1 msk kycklingfond

2-3 msk Dijonsenap

salt

peppar

 

Hasselbackschampinjoner

20 stora champinjoner

riven ost, exempelvis en blandning av prästost och parmesan

en skvätt olivolja

salt

peppar

 

Gör så här

1. Stek kycklingen i några minuter på varje sida. Salta och peppra. Lägg över kycklingen i en ugnsform.

2. Fräs scharlottenlöken, rosmarinen och paprikan i en tjockbottnad kastrull i smör och olivolja. Tillsätt vitlöken mot slutet.

3. Häll i vinet och låt puttra i ca 10 minuter, tills en del men inte all vätska försvunnit. Tillsätt fond, senap och creme fraiche, och smaka av om det behövs salt. Rör runt och låt småputtra några minuter till. Häll sedan såsen över kycklingen.

4. Skär av nedersta biten av svampfötterna, så att svamparna kan stå stadigt med hatten uppåt i en ugnsform. Skär djupa skåror i svamphattarna och pensla med olivolja. Salta och peppra. Strö över riven ost.

5. Gratinera champinjonerna och kycklingen i ugnen i ca 20 minuter, i 200 grader.

6. Servera med en sallad.

 

Design K (1)

Lövbiffsroulader med ostronskivling och ärtpuré

Lövbiffsroulader med ostronskivling och ärtpuré

Huvudrätt | 30 mars, 2014 | By

Godkväll, foodies! Får man fresta med en lövbiffsroulad eller två, med ostronskivling och ärtpuré, månne…? Denna rätt får det att vattnas i munnen bara jag tänker på den. Lövbiffsroulader med ostronskivling och ärtpuré kommer definitivt att bli en favorit i repris här hos Najni. Anrättningen platsar helt klart i kategorin ”mat så god så man blir knäpp”. Ostronskivlingen är en mycket läcker svamp – fast och köttig i konsistensen. Men lyckas du inte lägga vantarna på ostronskivling, så går det lika bra med champinjoner eller vilken annan svamp som helst (som inte är giftig, he he) Smaklig spis! 🙂

 

INGREDIENSER     4 personer

 

Lövbiffsrouladerna

8 skivor lövbiff

1 paket Boursin vitlöksost

salt

peppar

några stänk balsamvinäger

 

Ostronskivlingen

6 dl delade ostronskivlingar

2,5 dl grädde

1 finhackad scharlottenslök

1 tsk dijonsenap

2 tsk soja

salt

peppar

 

Ärtpurén

6 dl gröna ärtor

1,5 dl grädde

1 stor klick smör

1 tsk grönsaksbuljongpulver

peppar

skal och saft från en limehalva

 

Och så här skrider du till verket, foodie:

1. Lägg ut lövbiffskivorna på en stor skärbräda. Peppra. Klicka ut en bit ost på varje skiva och rulla ihop till små rullar.

2. Fäst med tandpetare så rullarna håller ihop. Ställ åt sidan.

3. Fräs svamp och finhackad lök i smör i några minuter. Tillsätt grädde och övriga ingredienser och låt smaskigheten puttra ihop några minuter.

4. Koka ärtorna i ca 5 minuter, tills de blivit mjuka. Tillsätt smör, grädde, buljongpulver, och peppar. Mixa till puré med en mixerstav. Avsluta med att röra ner limesaft och limeskal.

5. Stek lövbiffsrouladerna i smör i några minuter på varje sida, tills de fått lagom med färg. Stänk över några droppar balsamvinäger på varje roulad. Salta och peppra.

6. Sätt dig till bords, korka upp en flarra rödvin och njuuuuut!

 

Lövbiffsroulader.

Lövbiffsroulader

 

Ostronskivling

Ostronskivling