Najnis kök

Morotskaka med blåbär

Bakverk, Sötsaker | 4 augusti, 2014 | By

morotskaka

I dag är det Najnis första semesterdag, och hur tror ni hon har tillbringat den…? Just det – i sitt kök förstås! Egentligen är det konstigt att Najni ännu inte publicerat ett recept på morotskaka här på bloggen, med tanke på vilka varma känslor hon alltid hyst för detta bakverk. Bättre sent än aldrig ju, så här kommer ett morotskakrecept. Kanske kan kombinationen morot och blåbär tyckas aningen märklig, men tro mig, foodies – de funkar utmärkt ihop. Baka och njut av morotskaka á la Najni!

 

INGREDIENSER     ca 10 bitar

 

Morotskakan

4 ägg

3 msk valfri sötning (Najni tog hälften kokossocker och hälften sukrin)

1 dl kokosmjölk

5 msk smält kokosolja

2 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

1 tsk fiberhusk

1 krm guarkärnmjöl (kan uteslutas)

1,5 tsk bikarbonat (eller 3 tsk bakpulver)

1 tsk kanel

0,5 tsk malen ingefära

1 tsk nystött kardemumma

1 tsk vaniljextrakt

2 finrivna morötter

1 dl grovhackade valnötter

saft och skal från 1 citron

 

Topping

1 ask cream cheese

100 g rumsvarmt smör (viktigt att smöret inte är kylskåpskallt – då skär sig toppingen)

0,5 dl creme fraiche

15 droppar flytande stevia

2 msk sötströ

1 tsk vaniljextrakt

skalet av 1 citron

1 tsk citronsaft

 

Blåbär till dekoration

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform och ”bröa” med pofiber eller mandelmjöl.

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ägg och vaniljextrakt pösigt i en annan bunke. Häll ner sötning, kokosmjölk och kokosolja i äggsmeten.

3. Rör sedan ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Blanda till sist ner citronsaft, citronskal och morötter.

4. Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i ca en halvtimme.

5. Vispa med elvisp ihop alla ingredienserna till toppingen utom creme fraichen. Vispa tills det blir fluffigt. Rör sedan snabbt ner creme fraichen.

6. Bred toppingen över den avsvalnade kakan och dekorera med blåbär.

7. Sätt tänderna i din morotskaka!

 

Design I (1)

Jordgubbstårta

Bakverk | 21 juni, 2014 | By

bild

God fortsättning på midsommarhelgen, foodies! För er som inte hann baka någon jordgubbstårta till igår, eller som helt enkelt inte kan få nog av jordgubbar, bjuder jag idag på detta läckra tårtrecept. Tårtan serverades här i Najnis kök igår – ty får Najni ingen jordgubbstårta på Midsommarafton blir hon sorgsen. Gluten- och sockerfritt är det, men inte mindre smaskigt för det, minsann 😉 Visste ni förresten att det var först mot slutet av 1800-talet den jordgubbsart vi har i Sverige idag uppstod? Jordgubbar växer vilt i stora delar av Amerika, Europa och Asien, och på 1700-talet började man odla en av de vilda varianterna från Nordamerika. Ordet ”jordgubbe” då…? Är inte det ett lite märkligt ord att använda om ett bär…? Enligt Najnis efterforskningar dokumenterades ordet ”jordgubbe”  i svenska språket första gången 1841. Ordet ”gubbe” är dialektalt, och betyder ”liten klump”. Det var lite jordgubbsfakta, det. Varsågoda – här kommer Najnis recept på delikatessen jordgubbstårta 🙂

 

INGREDIENSER

 

Tårtbotten

4,5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1,25 dl sötströ

0,5 tsk vaniljpulver

6 ägg, separerade i gulor och vitor

180 g smält smör

 

Fyllning

0,5 liter jordgubbar, mosade

 

Dekoration

3 dl grädde

0,5 tsk vaniljpulver

några droppar flytande steviaextrakt eller annan sötning (kan uteslutas)

0,5 liter jordgubbar

 

Och så här skrider man till verket:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj en kakform med löstagbar botten, och ”bröa” med mandelmjöl

3. Vispa äggvitorna några minuter i en bunke, till ett fast skum.

4.Vispa äggulor och sötströ i en annan bunke, i några minuter. Häll i det smälta smöret i äggulevispet och rör om.

5. Tillsätt hälften av äggviteskummet i äggulevispet och rör om försiktigt. Tillsätt sedan äggvita lite i taget, och vänd ner i äggulevispet. Så mycket luft som möjligt ska finnas kvar i smeten.

6. I med mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör försiktigt.

7. Grädda i 40-45 minuter. Kolla noga under tiden, och lägg över folie om kakan börjar få för mycket färg.

8. När kakan svalnat delar du den på mitten om du vågar 😉 och brer ut jordgubbsmoset mellan de två delarna. Najni vågade inte, utan bredde istället ut jordgubbsmoset på ovansidan av kakan. Det blir bra vilket som.

9. Ställ in kakan med jordgubbsfyllningen i kylen någon timme (eller över natten om du har tid). Dekorera sedan med vispad vaniljgrädde och jordgubbar.

10. Hugg in!

 

bild

 

 

 

Passionerad chokladtårta

Bakverk, Sötsaker | 20 april, 2014 | By

bild (90)

Vad har egentligen hänt med Najni? kanske några av er undrat under veckan som gått. Har hon tröttnat på sitt kök? Slutat laga mat? Gått under jorden?Glömt hur man använder en dator? Bytt besatthet från mat till porslinsmålning? Alls icke, foodies! Snarare är det så att jag varit inne i en period då mycket annat pockat på uppmärksamhet.  Ni som känner mig vet ju att jag egentligen skulle vilja hålla på med matbloggsrelaterade aktiviteter större delen av min vakna tid, men ibland måste man ju, irriterande nog, pyssla även med saker som inte har med mat att göra. Nåväl- slutsnicksnackat om det – Najni is back in the kitchen! Och inte nog med det – hon har ett tokläckert chokladspäckat recept att dela med sig av till er, foodies 🙂 Denna chokladtårta med passionsfrukt hittade jag för ett tag sedan på den underbara matbloggen Chili & Kärlek. Låt er inte avskräckas av de abnorma mängderna choklad i receptet. Tårtan är rena drömmen för chokladälskaren! Dessutom är den lite extra rolig, eftersom även själva kaksmeten innehåller passionsfruktjuice. Så har ni inte fått en tillfredsställande dos choklad i påsk – baka denna passionerade chokladtårta, vetja. Och god fortsättning på påsken, foodies!

 

INGREDIENSER     12-16 bitar

300 g choklad, minst 70 %

175 g smör

6 ägg

3 passionsfrukter

1 tsk vaniljpulver

 

Garnering:

Saft och kärnor från två passionsfrukter

100 g mörk choklad

 

Tillbehör:

Skamliga mängder vispad grädde

 

Gör så här:

1. Smält choklad och smör och låt svalna.

2. Dela passionsfrukten och sila genom en sil.

3. Vispa äggulor och vanilj till en fluffig smet. Tillsätt passionsfruktjuicen.

4. Vispa äggvitorna i en annan skål till ett hårt skum.

5. Rör ihop chokladsmeten med äggulorna och rör till sist ner äggviteskummet.

6. Täck en form med löstagbar botten med bakplåtspapper i botten och smöra sidorna.

7. Häll i smeten och grädda i 160
grader i ca 18 minuter. Kakan ska bara precis ha stelnat lite i kanterna när man tar ut den.

8. Låt stå kallt fram till servering (gärna minst över natten).

9. Smält chokladen och ringla över kakan precis innan servering. Garnera med kärnor och saft från passionsfrukterna. Servera med vispad grädde, kaffe och kanske ett litet glas konjak.

 

bild (91)

 

 

Design K (1)