Ugnsbakad ost med spenat, tomat och kyckling
God dag, foodies! Är det inte dags att laga sig en riktigt smaskig middag till helgen, så säg? Jo jag tänkte väl det. Här får ni ett recept på ugnsbakad ost med spenat – ett roligt tillbehör till kyckling, fisk eller kött. Här i Najnis kök serverades stekta kycklingfiléer till. Jag har nyligen upptäckt att det finns extra tunna filéer på ICA, med betydligt kortare stektid än vanliga kycklingfiléer. Dessutom föll jag under min senaste inköpsrunda för ett paket romanticatomater – en riktigt söt, smakrik och extra läcker liten tomat på kvist. Jag slängde in kvistar och allt i ugnen och hällde över lite olivolja och balsamvinäger. Mumsigt är bara förnamnet på denna middag – tur att det blev lite över att smaska på till lunch idag. Trevlig mathelg!
INGREDIENSER 4 personer
Ugnsbakad ost
250 g ricottaost
150 g fetaost
400 g färska spenatblad
1,5 msk citronsaft
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
2 äggvitor
0,5 tsk buljongpulver eller salt
peppar
en halv kruka basilika
2 msk pinjenötter
citronolivolja att ringla över vid servering
Ugnsbakade tomater
400 gram små tomater på kvist, gärna romantica
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
flingsalt
peppar
Kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
salt
peppar
färsk timjan
1 ekologisk citron
Och så här går det till:
1. Hacka löken och ta bort de grövsta stjälkarna från spenatbladen. Klipp eller hacka spenatbladen.
2. Fräs lök och spenat i rapsolja och smör tills löken mjuknat och spenatens vätska försvunnit. Rör runt då och då.
3. Tillsätt pressad vitlök mot slutet av stekningen .
4. Blanda spenat- och lökröran med ricottaost, fetaost, ägg, äggvitor basilika, citronsaft och kryddor i en bunke.
5. Häll blandningen i en ugnsfast form och baka i ugnen på 200 grader i ca en timme. Kolla då och då så det inte bränns vid. Sänk eventuellt värmen efter halva tiden om det behövs.
6. Strö över pinjenötter mot slutet av tillagningstiden. Ringla över citronolivolja när du tagit ut formen ur ugnen.
7. Lägg tomaterna med kvistar och allt i en liten smord ugnsform. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Ugnsbaka i ca 20 minuter. Krydda med flingsalt och peppar vid servering.
8. Stek kycklingfiléerna i smör och rapsolja tills de blivit genomstekta. Skär citronen i stora klyftor som du steker samtidigt som kycklingen.Tillsätt kryddor och salt mot slutet av stektiden.
9. Mumsa loss!
Senaste kommentarer