Najnis kök

Torsk i vin med örtiga grönsaker

Torsk i vin med örtiga grönsaker

Huvudrätt | 19 mars, 2014 | By

Torsk i vin med örtiga grönsaker

Torsk i vin med örtiga grönsaker

Det är ju vår, sägs det. Därför tänkte jag att ett lite vårigt recept kunde vara på sin plats. Jag beslutade mig för att låta en torskfilé simma runt i lite vitt vin i ugnen. Det är ju alltid en bra idé. Några smörklickar, citronklyftor och finhackad persilja fick också vara med på simturen. Men tillbehören, då? Det blev stekta grönsaker, tillpiffade med favoritörten koriander och grovhackade valnötter, vilket visade sig vara en riktigt lyckad smakkombination. Och vips hade den mumsiga rätten Torsk i vin med örtiga grönsaker sett dagens ljus! Som grädden på moset ringlade jag mig lite citronolivolja över firren när den simmat klart i ugnen. Det enda som saknades var ett glas iskallt rosévin därtill, men man kan ju liksom inte få allt … Hursomhelst – nu är det vår även i Najnis kök. Smaklig spis, foodies – hoppas att ni kommer att uppskatta detta läckra fiskrecept lika mycket som jag gjorde 🙂

 

INGREDIENSER     3 personer

 

fisken

550 gram torskfilé

några citronklyftor

några smörklickar

några kvistar finhackad bladpersilja

1 dl torrt, vitt vin

salt

peppar

 

grönsakerna

1 squash

1 morot

1 schalottenlök

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

1 finhackad chilifrukt

50 gram grovhackade valnötter

salt

peppar

några kvistar finhackad bladpersilja

några kvistar finhackad koriander

 

1 msk citronolivolja

 

Så här gör man:

1. Lägg torskfilén i en ugnsform. Häll över vinet. Lägg smörklickarna på fisken.

2. Peppra och strö över persiljan. Lägg citronklyftorna på fisken och täck formen med aluminiumfolie.

3. Baka i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Salta när du tagit ut fisken.

4. Skär grönsakerna i strimlor. Finhacka vitlöken. Fräs alltihop i olivolja i några minuter. Tillsätt örter, valnötter, salt och peppar.

5. Lägg upp torsk och grönsaker på tallrikar. Ringla över citronolivolja. Hugg in!

 

Design O

Torsk med kokossås

Huvudrätt | 21 februari, 2014 | By

bild (66)

Trött, stressad och inte mycket ork över till matlagning? Sugen på en middag som går snabbt att fixa fram men som ändå är mumsig? Och nyttig? Najni har receptet för dig 🙂 Inspiration till denna rätt hittade jag på den begåvade matbloggerskan Svetlana Driaginas ljuvliga blogg Ryskadockor. Har du inte upptäckt denna matguldgruva än så rekommenderar jag ett besök här. Hos Svetlana hittar man alltid något gott!

INGREDIENSER     4 personer

700 gram torskfilé eller annan vit fisk

1 burk kokosgrädde

2 msk tomatpuré

1,5 msk curry

1 tsk salt

saften från en halv lime eller citron

2 msk olja eller smör

Och så här fixar du fina fisken:

1. Fräs tomatpurén och curryn i oljan på medelvärme i några minuter. Häll i kokosgrädde, limesaft och salt. Låt såsen puttra på svag värme i 15 minuter.

2. Smörj en ugnsform. Skär fisken i stora bitar och lägg ner i formen. Häll över såsen.

3. Ugnsbaka fisken i 200 grader i ca 20 minuter.

4. Servera exempelvis med ugnsbakade broccolibuketter, cocktailtomater, blomkålsris eller något annat skoj du kommer på.

5. Njut av fina fisken, kanske i sällskap av ett glas fylligt vitt vin och någon du gillar?

Design K (1)