Najnis kök

Glutenfria pizzavåfflor

Huvudrätt | 10 september, 2015 | By

våffla1

Najni is back in the kitchen! Och innan jag glömmer det vill jag passa på att upplysa er om att man nu kan nominera sina favoritbloggar i kategorin Folkets val, till det årliga Matbloggpriset. Så ni som diggar Najnis kök får gärna gå in här och nominera mig, så blir jag så glad, så glad 🙂 Nåväl.Efter en välbehövlig semester från jobb, studier och bloggande är jag nu alldeles sprängfylld av nya receptidéer – bra va? Första receptet ut efter min långa tystnad blir ett riktigt läckert ett, nämligen pizzavåfflor! Ja ni hör ju själva, foodies: pizzavåfflor. What´s not to love, liksom 😉 Den foodie som följt Najnis kök en tid vet ju att jag råkar vara fullkomligt besatt av mitt belgiska våffeljärn. Vissa veckor går nämnda järn varmt var och varannan dag. Och inte utan anledning. Man kan ju skapa en otrolig mängd olika typer av läckerheter med ett belgiskt våffeljärn, utöver de traditionella belgiska våfflorna. Snokar man runt bland mina tidigare inlägg hittar man diverse olika varianter av dessa tjocka våfflor – den ena smaskigare än den andra. Men idag har alltså turen kommit till pizzavåfflan. Najni älskar pizza och Najni älskar våfflor. Varför jag inte förrän idag kommit på tanken att kombinera de båda står skrivet i stjärnorna. Smaklig spis, foodies! Våfflorna går nog förresten även att göra i ett vanligt våffeljärn, men de kommer förstås inte att bli lika tjocka och det blir troligtvis några fler våfflor än två.

pizzavåffl2

Glutenfria pizzavåfflor

INGREDIENSER     2 våfflor

våfflorna

5 ägg

0,5 dl kokosmjöl

0,25 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

0,25 tsk salt

peppar

1 tsk bakpulver

1 tsk oregano

4 msk parmesan, riven

3 msk vatten

3 msk smält smör

toppingen

7 små champinjoner, skivade

1,5 dl färdig pizzasås (jag använde Zetas)

1 vitlöksklyfta, pressad

valfri mängd smakrik korv, tunt skivad (jag tog chorizo)

8 kalamataoliver

valfri mängd cheddarost, riven

0,5 rödlök, skivad

oregano

Och så här skrider man till verket:

1. Blanda alla de torra ingredienserna (inklusive parmesanosten) till våfflorna i en bunke.

2. Lägg ägg, smält smör och vatten i en annan bunke. Häll ner de torra ingredienserna i äggbunken och kör med stavmixer tills allt är väl blandat. Låt smeten stå och vila medan resten fixas.

3. Ånga av de skivade champinjonerna i en stekpanna utan fett på medelvärme i några minuter, tills svampen släppt ifrån sig en del av sin vätska men inte fått för mycket färg.

4. Rör ner den pressade vitlöksklyftan i pizzasåsen.

5. Värm våffeljärnet och lägg i våffelsmet i två omgångar. Baka tills det slutat komma ut ånga ur järnet. Det kan ta lite olika lång tid beroende på vilket våffeljärn man har.

6. När våfflorna är färdiggräddade: lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 275 grader, eller använd grillelementet.

7. Fördela pizzasåsen jämnt över våfflorna. Lägg på den rivna cheddarosten och därefter resten av toppingen. Baka våfflorna i ca 5 minuter, eller tills osten smält och de fått lagom med färg.

8. Strö över lite torkad eller färsk oregano och hugg in på din nybakade pizzavåffla.

pizzavåffl3

Kanelvåfflor med hasselnötter och äpple

Bakverk, Frukost | 10 juli, 2015 | By

v1

Ååååh – jag tror bestämt att jag lagat de godaste våfflorna hittills sedan det belgiska våffeljärnets ankomst till mitt kök! (För er som missat mina tidigare inlägg om läckerheter man kan skapa med ett belgiskt våffeljärn: kolla här, här och här). Kanel är en av Najnis favoritkryddor. Den lär ju dessutom vara bra för hälsan med sin blodsockersänkande effekt, varför jag så gott som dagligen blandar en halv tesked kanel i kaffepulvret när jag brygger mitt morgonkaffe. Länge har jag dessutom tänkt att det vore läckert att smaksätta våfflor med kanel, och gårdagens frukost bekräftade mina aningar: det blev tokläckert! Och kombinationen kanelvåffla och hackade hasselnötter, smält smör och en gnutta sockerfritt äppelmos blev inte alls dum, vill jag lova. Extra mumsigt blir det om man rostar och skalar hasselnötterna innan man hackar dem, men det är alls inget måste. Vill man inte använda linfrömjöl (finns i hälsokostbutiker, eller gör eget genom att köra krossade linfrön i mixern) ersätter man enkelt detta genom att ta två extra ägg istället. Alltså totalt sex ägg istället för fyra.  För den som inte äger ett belgiskt våffeljärn antar jag att det går utmärkt att göra våfflorna i ett vanligt våffeljärn, även om de då inte blir lika tjocka och får mindre ”hål” än om man använder ett belgiskt. Hoppas ni gillar mina kanelvåfflor lika mycket som jag, foodies!

v2

Kanelvåfflor med hasselnötter och äpple

INGREDIENSER     2-3 våfflor

3 msk smält smör

4 ägg

3 msk kokosmjölk

1/4 tsk salt

1,5 tsk bakpulver

1 tsk kanel

0,75 tsk vaniljextrakt

0,75 dl kokosmjöl

2 msk linfrömjöl utrört i 5 msk vatten

Tillbehör

grovhackade hasselnötter (gärna rostade i en torr stekpanna)

lite smält smör

sockerfritt äppelmos (Urtekram har ett gott, ekologiskt)

Gör så här:

1.  Vispa smält smör, ägg, kokosmjölk, linfrömjöl utblandat med vatten, salt och vaniljextrakt med elvisp i en bunke tills det blir en jämn smet.

2. Använd en sil och sila ner kokosmjölet gradvis i smeten. Tillsätt bakpulver och kanel. Vispa tills smeten är väl blandad. Den ska vara ganska tjock – mycket tjockare än en vanlig pannkakssmet – men om den blir alltför tjock kan man tillsätta lite mer kokosmjölk eller vatten.

3. Värm ett belgiskt våffeljärn och baka våfflorna i 3-4 minuter, eller tills det slutar komma ut ånga från järnet. Ta loss dem med hjälp av en stekspade i plast.

4. Lägg våfflorna på tallrikar och strössla över valfri mängd nötter. Ringla över lite smält smör och klicka på några teskedar äppelmos. (Är man väldigt känslig för sött kan man skippa äppelmoset).

v3

v4

Ostvåfflor med rökt lax, avokado och paprikakräm

Bakverk, Frukost | 22 juni, 2015 | By

våff1

våff2

Hej och välkomna till dagens inlägg! Dessa frestande ostvåfflor är min nya frukostfavorit för lediga dagar, när man har lite mer tid att pimpa sin frukost till perfektion. De som känner Najni vet att hon brukar kalla just frukosten för ”dagens första nöje”. Ty vad är väl härligare än att slå upp ögonen en dag när inga plikter kallar, och inse att man har tid att laga precis vad man vill till frukost? Ostvåfflorna är för övrigt mitt senaste experiment med det belgiska våffeljärnet som flyttade in i mitt kök för en tid sedan. För er som inte läst Najnis tidigare inlägg om det belgiska våffeljärnets ankomst till Najnis kök, så kan jag berätta att ett belgiskt våffeljärn skiljer sig lite från ett vanligt, svenskt. Våfflorna blir mycket tjockare med större hål.  Traditionella belgiska våfflor lagas med jäst och vetemjöl, men i Najnis diverse våffelexperiment har bakpulver och mer glutenvänliga mjölsorter använts. För den foodie som nu blir sugen på att skaffa ett belgiskt våffeljärn och utforska allt läckert man kan laga med det, kan jag tipsa om mina tidigare inlägg om belgiska våfflor. Ni hittar dem här och här. Det belgiska våffeljärn som nu finns i min ägo köptes på nätet av min kära sambo. Här hittade han det. För den som nu kanske tänker Amen åh – jag vill inte köpa ett belgiskt våffeljärn. Går det inte lika bra med ett vanligt? så blir svaret att jo, troligtvis kan man göra dagens recept även i ett vanligt våffeljärn. Dock har jag inte testat. Om någon testar- berätta för Najni hur resultatet blev, vetja! Det som för övrigt är så roligt med våfflor är att man ju kan variera dem i det oändliga. De passar lika bra som dessert, lunch, frukost och till och med middag – allt beroende på ingredienser och tillbehör. Att det blev just lax och avokado till Najnis ostvåfflor beror helt enkelt på att jag råkade ha dessa ingredienser hemma efter midsommarfirandet. Paprikakrämen slängde jag ihop då jag ville få användning för den cream cheese som blev över efter våffelsmeten. Gör som Najni och experimentera hej vilt med era våfflor, foodies, och berätta gärna vad ni hittat på för smaskiga tillbehör 🙂

våff3

INGREDIENSER     2 våfflor

Våfflor

100 g cream cheese

1,75 dl smakrik ost, riven (jag tog brännvinsost)

1 msk kokosmjöl

1 tsk fiberhusk

1 tsk bakpulver

3 ägg

0,25 tsk lökpulver

1 liten jalapeño

salt

peppar

 

Tillbehör

4 skivor kallrökt lax

100 g cream cheese, blandad med lite paprikapulver

1 avokado, skuren i skivor

4 körsbärstomater

gräslök, finhackad

 

Gör så här:

1. Mixa ihop alla ingredienser utom den rivna osten och jalapeñon med en stavmixer.

2. Tillsätt hackad jalapeño och den rivna osten. Mixa några minuter till med stavmixern, tills allt är ordentligt blandat. Låt smeten stå och svälla ca fem minuter.

3. Värm våffeljärnet och häll i hälften av smeten. Baka tills det slutat komma ut ånga från våffeljärnet (ett pålitligare tecken på att våfflan är färdig än att den gröna lampan lyser). Ta ut våfflan med hjälp av en stekspade i plast. Lägg den på en tallrik. Upprepa proceduren med nästa våffla.

4.  Dekorera med lax, avokado, paprikakräm, skivad tomat och gräslök.

5. Sätt tänderna i din våffla!

 

Idén till detta läckra recept har jag fått här.

våff4