Rabarberpaj med vaniljfluff
Det är rabarbertider, foodies! Man blir ju helt tokig av alla dessa saftiga primörer som finns att sätta tänderna i den här årstiden: nässlor, rabarber, sparris – you name it, liksom! Nu har turen kommit till rabarbern här i Najnis kök. Rabarberpaj hör till Najnis absoluta favoriter, och gör man dessutom mitt busenkla vaniljfluff till så blir succén ett faktum. Just när det gäller rabarberpaj tycker jag det blir allra godast att använda en gnutta vetemjöl i degen – något som jag vanligtvis brukar undvika på grund av det höga kolhydratsinnehållet. Men förfäras icke, ni som kör en striktare variant av Lchf. Det är bara att ersätta den halva decilitern vetemjöl i receptet med en extra deciliter mandelmjöl eller en halv deciliter kokosmjöl. Hur söt man vill ha sin paj är ju också en smaksak. Mina måttangivelser är bara förslag. Själv är jag en sån som inte kan låta bli att ändra lite i receptet när jag lagar mat – lägga till en krydda där, ta bort en ingrediens här. Som vanligt uppmuntrar jag er att experimentera och testa er fram, foodies. Hoppas min rabarberpaj faller er i smaken! 🙂
INGREDIENSER 4 personer
Rabarberpaj
3 rabarberstjälkar
3 + 2 msk sötströ
3 dl mandelmjöl
0,5 dl vetemjöl
100 g pecannötter, grovhackade
75 g smör
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
0,5 tsk bakpulver
Vaniljfluff
2 äggulor
1 msk sötströ
0,75 tsk vaniljpulver
5 droppar flytande steviaextrakt (har du inte detta tar du lite mer sötströ istället)
2 dl vispgrädde
Och så här går det till:
1. Skala och skiva rabarbern. Lägg i en ugnsform och strö över 3 msk sötströ.
2. Kör mandelmjöl, vetemjöl, sötströ, salt, bakpulver, kardemumma och smör i en matberedare tills det blir en smuldeg. Smaka av med lite mer sötströ om du tycker det behövs.Ta ut kniven och blanda i pecannötterna.
3. Strö degen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills rabarbern mjuknat och degen fått lite färg. Det brukar ta lite olika lång tid beroende på vilken ugn man har. I Najnis kök tog det ca 20 minuter. Lägg eventuellt en bit aluminiumfolie över formen mot slutet.
4. Vispa äggulor och sötströ fluffigt i en bunke. Vispa grädde och vaniljpulver i en annan bunke. Rör ihop grädden och äggsmeten till en luftig kräm.
5. Servera pajen ljummen med en stor klick vaniljfluff till.
Prenumerera på bloggen via epost
Senaste inläggen
Arkiv
- juli 2017
- juni 2017
- april 2017
- mars 2017
- februari 2017
- november 2016
- oktober 2016
- augusti 2016
- juli 2016
- juni 2016
- maj 2016
- april 2016
- mars 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augusti 2015
- juli 2015
- juni 2015
- maj 2015
- april 2015
- mars 2015
- februari 2015
- januari 2015
- december 2014
- november 2014
- oktober 2014
- september 2014
- augusti 2014
- juli 2014
- juni 2014
- maj 2014
- april 2014
- mars 2014
- februari 2014
- januari 2014
- december 2013
- november 2013
- oktober 2013
- september 2013
- augusti 2013
I Najnis gryta
Najnis gobitar
Detta bildspel kräver JavaScript.
Senaste kommentarer