Najnis kök

Zoodles med röd pesto och chorizo

Huvudrätt | 10 juli, 2016 | By

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Jo men visst har det väl blivit dags för ett zoodle-recept igen, foodies…? Ty Najni anser att man aldrig kan få nog av zoodle-recept. Zoodles är helt enkelt en av världens bästa matuppfinningar. Galet gott och går att variera i det oändliga. Just därför tänker jag idag dela med mig av min allra senaste zoodle-skapelse, nämligen den fjantigt goda rätten zoodles med röd pesto och chorizo! Muuums säger Najni, och det hoppas jag att ni också kommer att säga när ni hugger in på den läckra anrättningen.

Och för er som händelsevis inte vet vad zoodles är, så är det helt enkelt nudlar tillverkade av zucchini, som man gör genom att köra zucchini genom en spiralizer. Ut och skaffa en, ni som inte har en redan! Jag vågar så gott som lova att ni inte kommer att ångra er, ty allt smaskigt man kan skapa med en spiralizer i sin ägo gör den värd varenda krona. Dessutom finns de små rackarna i alla möjliga olika prisklasser. Min köpte jag för några fjuttiga hundralappar, och aldrig har jag ångrat mitt köp 🙂

Vad gäller dagens recept, så går det förstås alldeles utomförträffligt att använda färdigköpt tomatpesto, men, nog blir det en liiiten smula godare om man gör sin egen …

Well, nu återstår väl egentligen endast en sak att säga: enjoy your zoodles, foodies!

Zoodles med röd pesto och chorizo
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 burk soltorkade tomater, avrunna
  2. 1,5 msk pinjenötter, rostade
  3. 2 vitlöksklyftor, grovhackade
  4. 1 kruka färsk basilika (spara några blad till dekoration)
  5. 1 dl parmesanost
  6. 1 dl olivolja
  7. 1 nypa salt
  8. några tag med svartpepparkvarnen
  9. 4 chorizos, gärna färska med hög kötthalt
  10. valfri mängd svarta oliver, gärna kalamata
  11. 5 små zucchinis
  12. några tsk salt
Instructions
  1. Gör nudlar av zucchinin med spiralizern. Klipp av nudlarna några gånger under tiden, så de inte blir så långa och svårhanterliga.
  2. Varva zucchininudlarna med saltet i ett durkslag, och låt dem rinna av minst en halvtimme.
  3. Skölj sedan med vatten och torka zucchininudlarna i en kökshandduk.
  4. Kör alla ingredienserna till peston i en matberedare till en slät konsistens. Tillsätt ev lite mer olja om det blir för kompakt.
  5. Häll upp peston i en glasburk med lock.
  6. Stek korvarna tills de är väl genomstekta. Låt vila en stund och skär sedan i tjocka skivor.
  7. Stek de avrunna zucchininudlarna med lite salt i lite olivolja i en stor stekpanna i ca två minuter.
  8. Rör ner valfri mängd pesto, oliver och korvskivorna i zucchininudlarna och värm någon minut till.
  9. Lägg upp på tallrikar och servera med basilikablad och lite extra nyriven parmesan.
Notes
  1. Förvara den överblivna tomatpeston i kylen, och häll gärna lite olivolja över, så håller den sig längre.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

 

Zoodles med tomatpesto och chorizo

Zoodles med tomatpesto och chorizo

 

 

 

 

Zoodles med parmesansås

Förrätt, Huvudrätt, Tillbehör | 25 februari, 2016 | By

Zoodles med parmesansås

Zoodles med parmesansås

Zoodles med parmesansås.

Zoodles med parmesansås

God torsdagseftermiddag på er, foodies! Idag ska ni bjudas på zoodles, men först ska jag berätta en liten historia för er, i form av ett svartsjukedrama som nyligen utspelade sig i Najnis kök. Plötsligt en alldeles vanlig grå och trist februariadag i nådens år 2016 hörde Najni en dov och viskande röst, som tycktes komma från lägenhetens köksregioner. Rösten hade något sorgset över sig, och tycktes på en gång främmande och märkligt välbekant. Vafalls?! utbrast Najni på sin väg mot köket. Sig veterligen var hon nämligen mol allena hemma. Väl inne i sitt älskade kök lyckades Najni så härleda viskningarna till hyllan under kaffebryggaren – hyllan där diverse köksprylar dolde sig bakom ett hemsytt, rosenmönstrat draperi. Naaajniii …. Naaajniii … varför har du övergivit mig? viskade rösten bakom draperiet. Vid denna tidpunkt i historien hade kalla kårar börjat löpa längs Najnis ryggrad, och stämningen hade börjat bli kuslig, för att inte säga spöklik. Men Najni tog mod till sig, räknade till tre och slet så undan draperiet med en dramatisk gest. Och där, halvt dold bakom en gammal brödrost och en sil som sannerligen sett bättre dagar, stod spiralizern! Naaajniii … Naajniii … har du glömt bort mig redan? Vaaarfööör gör du aldrig zoodles längre? kved det stackars köksredskapet, som Najni glad i hågen inhandlade för inte alltför länge sedan, flitigt använde ett tag, och sedan faktiskt av oförklarlig anledning bara glömde bort. Här får man stå och samla damm tillsammans med de här gamla ruggugglorna liksom, fortsatte spiralizern att beklaga sig, med föraktfulla blickar på brödrosten, silen och en rostig gammal termos. Najni var just på väg att komma på något att säga till sitt försvar, när plötsligt en annan välbekant men bortglömd röst hördes allra längst inifrån hyllan: Hrmpf! Mig har hon inte använt sedan i somras, och innan dess inte på flera år, så du borde verkligen inte beklaga dig, din gamla gnällspik! Det var glassmaskinen som lade sig i diskussionen. Rugguggla kan du vara själv! utbrast så brödrosten, påhejad av termosen. Men inte nog med det. Som om inte det drama Najni nu ytterst ofrivilligt dragits in i vore nog, hördes så en självsäker och myndig stämma från hyllan bredvid den franska balkongen: Håll snattran, losers! Jag är kungen i Najnis kök. Hon tycker helt enkelt inte om er längre, mohahahaaaa! Det var Crockpoten -det senaste tillskottet på köksprylfronten i Najnis kök – som tagit till orda. Vad har du att säga till ditt försvar? utbrast spiralizern och spände ögonen i Najni, som vid det här laget skamset stirrade ner i golvet. (Jo – spiralizers har faktiskt ögon, men det upptäcker du inte förrän du gjort dig till ovän med din och den spänner dem i dig). Det var just i denna stund som Najni varseblev ett stilla snyftande ljud från skåpet ovanpå kylskåpet. Najni öppnade långsamt skåpsdörren och vem hittade hon väl där, om inte det stackars belgiska våffeljärnet, som gav ifrån sig långa, hjärtskärande snyftningar. Ja passa på och sola dig i glansen medan den varar, klämde våffeljärnet fram mellan snyftningarna, och sneglade mordiskt på Crockpoten. Mig verkar hon också ha tröttnat på … Vid det här laget hade spiralizern, brödrosten och termosen gaddat ihop sig i en lite oroväckande klunga, och viskade och mumlade under hotfullt stirrande i Crockpotens riktning. Mitt i detta köksdrama, som nu börjat anta rent Shakespearska dimensioner, höjde så Najni sin stämma: Lugn i mitt kök! Jag lovar härmed att använda er alla oftare, och jag lovar och svär dessutom att jag älskar er alla precis lika mycket, även om det kanske inte verkat så på sista tiden. Spiralizern tvekade en stund, och sa sedan lite trevande: Okej då … så hur skulle det vara om du gjorde ett blogginlägg om nån läcker zoodlerätt snart igen?

Well, där har ni bakgrunden till dagens inlägg. Sedan svartsjukedramat i köket har jag faktiskt använt min kära spiralizer både en och två gånger, och båda gångerna har jag lagat denna fantastiska zoodlerätt med smak av parmesan och vitlök. Här får ni förresten fler tips på vad man kan göra med zoodles.  (Min spiralizer köpte jag för några hundralappar i en köksbutik, men de finns i alla möjliga prisklasser och modeller). Crockpoten surar lite, men den tänker jag blidka genom att göra en läcker saffransfiskrätt i den till helgen. Och brödrosten har jag rostat mina Lchf-ostfrallor i till frukost, så den håller sig lugn för tillfället. Våffeljärnet gruffar fortfarande lite, så det blir nog belgisk Lchf-våffla snart. Termosen har jag lovat att ta med ut på picknick så snart våren kommit, så den håller sig också lugn. Smaklig spis, foodies, och glöm nu aldrig den lärdom vi alla kan dra av ovanstående lilla historia: Man borde laga zoodles lite oftare! (Samt alltid hålla sig på god fot med sina köksredskap) 😉

Zoodles med parmesansås
Serves 2
Passar såväl som tillbehör som ensamrätt.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 4 små zucchinis
  2. 1 paket cream cheese, typ Philadelpia
  3. 2 msk creme fraiche eller grekisk youghurt
  4. 3 dl parmesanost, riven
  5. 1 vitlöksklyfta, pressad
  6. 1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
  7. örtsalt
  8. 1 tsk vanligt salt, för att dra ut vätska ur zucchinin
  9. svartpeppar
  10. några msk olivolja
Instructions
  1. Gör zoodles genom att köra zucchinisarna genom en spiralizer (finns att köpa i köksbutiker och på nätet).
  2. Varva dina zoodles med 1 tsk salt i ett durkslag, och låt dem rinna av ca en halvtimme i vasken. Tryck på zucchinin då och då, för att få ut så mycket vätska som möjligt.
  3. Skölj sedan av dina zoodles (vattnet tas ej upp av zucchinin, utan tar bara bort överflödigt salt).
  4. Lägg dina zoodles på en kökshandduk och torka dem torra.
  5. Blanda cream cheese, parmesanost, creme fraiche, lökpulver och pressad vitlök i en liten skål.
  6. Fräs dina zoodles på medelvärme i olivoljan i några minuter.
  7. Salta och peppra efter smak.
  8. Rör ner ostblandningen i zucchinin och låt puttra tills det blivit genomvarmt.
  9. Lägg upp på tallrikar och dekorera eventuellt med lite extra parmesanost.
  10. Njuuut!
Notes
  1. Detta recept räcker till två personer som ensamrätt, och till tre till fyra personer som tillbehör till exempelvis kött, fisk eller kyckling. Vill man lyxa till det lite extra kan man även dekorera med lite rostade pinjenötter.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Zoodles med parmesansås.

Zoodles med parmesansås

Zoodles med parmesansås.

Zoodles med parmesansås

 

 

Zucchinicannelloni med spenat- och ricotta

Huvudrätt | 24 september, 2015 | By

cann1

cann2

Igår tänkte jag att det var dags att laga mat i rullform igen, då det var ett tag sedan sist något ätbart och rullformat tillverkades i Najnis kök. Som vissa av er redan vet så hyser Najni de varmaste av känslor för just ätbara rullar som är fyllda med något läckert. Det kan vara allt från crepes till rulltårta och lövbiffsrullar. Efter en stunds funderande kring tänkbara, ätbara rullformationer beslutade sig så Najni för att göra gratinerade ”cannelloni”, där zucchiniskivor fick agera cannelloni. Redan när härligheten stod och gosade sig i ugnen och spridde de ljuvligaste av dofter i hela lägenheten insåg Najni att hon fattat rätt beslut. För att inte tala om när det äntligen var dags att spetsa sig en cannellonirulle sprängfylld med spenat- och ricottafyllning och sätta tänderna i den lilla rackaren! Najni säger som hon brukar göra om tillfällen som dessa: det var kärlek vid första tuggan! Vill man förresten inte använda färdigriven mozzarellaost, som jag gjorde, går det givetvis bra med någon annan ost, men bäst resultat blir det om man väljer en sort som smälter bra. Om nu händelsevis någon av er foodies som läser dessa rader tänker något i stil med: Åh – en sån där liten cannellonirulle skulle sitta fint till kvällens middag så har jag goda nyheter till er: Här får ni receptet! 😉

Zucchinicannelloni med spenat- och ricotta

INGREDIENSER     4 personer

2 stora, breda zucchinis

2 ägg

250 g ricotta

3,5 dl parmesanost, riven

250 g mozarella, riven (inte den runda klumpen i vatten, utan den hårdare, färdigrivna varianten som finns i påse)

500 g hackad fryst spenat, tinad

1 gul lök, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

1 paket finkrossade tomater

2 msk tomatpuré

olivolja

salt

peppar

1 dl valfria färska örter, finhackade (jag tog en blandning av basilika och oregano)

Gör så här:

  1. Fräs lök och en av vitlöksklyftorna i massor med olivolja på medelvärme i några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en minut till. I med de krossade tomaterna, salt och peppar. Låt tomatsåsen småputtra i ca 20 minuter medan du fixar resten.
  2. Blanda den rivna mozarellan och parmesanosten i en djup tallrik.
  3. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur spenaten och lägg sedan spenaten i en bunke. Blanda ner ägg, ricotta, resten av vitlöksklyftorna, salt, peppar och 1,5 dl av mozarella- och parmesanblandningen i spenaten.
  4. Skiva zucchinin på längden till tunna skivor. Här kan man använda antingen en mandolin eller en osthyvel. Eller skära med kniv om man vill. Det gör inget om skivorna går sönder lite och inte blir lika stora.
  5. Rör ner de finhackade örterna i den färdigkokta tomatsåsen. Bred sedan ut hälften av tomatsåsen i bottnen på en ugnsform.
  6. Lägg två zucchiniskivor ovanpå varandra och klicka på ca två matskedar av spenatblandningen i ena änden. Rulla sedan ihop zucchiniskivorna till en liten rulle och placera den i formen på tomatsåsen. Upprepa proceduren med resten av zucchiniskivorna.
  7. Häll resten av tomatsåsen över zucchinirullarna i formen och toppa med resten av mozzarella- och parmesanblandningen.
  8. Baka i 225 graders ugnsvärme i ca en halvtimme, eller tills osten fått lite färg och zucchinirullarna känns mjuka. Täck eventuellt över formen med aluminiumfolie mot slutet av tiden i ugnen, ifall osten får för mycket färg.
  9. Njut!

ca

canni