Najnis kök

Formbröd

Bakverk, Frukost | 9 maj, 2014 | By

bild (100)

En doft av nybakat bröd sprider sig just i denna stund från Najnis kök och ut i hela lägenheten. Jag har precis slukat några skivor av denna ljuvliga glutenfria skapelse, med smör, ost, gurka och paprika. För inte behöver man avstå från bröd bara för att man äter Lchfkost, inte. Tvärtom – det finns massor av olika brödrecept att ge sig i kast med även när man undviker kolhydrater och gluten. Här får ni ett av dem (som jag snott härifrån). Brödet är smaskigt som det är, men testa även att rosta det. Om man bortser från scrambled pancakes (recept på dem hittar ni här), så är detta så nära frukostparadiset man kan komma, om ni frågar Najni.

 

INGREDIENSER

1 dl krossade linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl paranötter

1 dl mandelmjöl

1 dl solrosfrön

 

1 dl pofiber

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

 

50 g rumsvarmt smör

2 ägg

2 dl creme fraiche

1 tsk salt

 

vallmofrön

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa linfrön, sesamfrön, paranötter, mandelmjöl och solrosfrön i matberedare tills det blir ett finfördelat mjöl.

3. Rosta frö- och mandelmjölet i en torr stekpanna tills det får lite färg. Rör hela tiden, och passa noga så det inte bränns vid.

4. Blanda ner övriga torra ingredienser i frönötmjölet: pofiber, fiberhusk och bakpulver.

5. Mixa ihop smör, ägg, creme fraiche och salt i matberedaren. Häll i de torra ingredienserna och mixa till en jämn deg. Låt degen svälla i 10 minuter.

6. Lägg över degen i en brödform du smörat och pudrat lätt med pofiber. Strössla över vallmofrön. Grädda ca 30 minuter, tills brödet fått fin färg. Sänk värmen mot slutet om det börjar se bränt ut. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler, under en bakduk.

 

bild (99)

 

Design K (1)

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>