Najnis kök

Gratäng på tre sorters lök

Huvudrätt, Tillbehör | 8 januari, 2014 | By

bild (38)

Den här gratängen uppfanns ikväll i Najnis kök, för att åtgärda ett intensivt och oförklarligt begär efter purjolök. Och när jag ändå var igång passade jag på att slänga i två löksorter till. Ty lök är gott. Mer lök åt folket! Här serverades gratängljuvligheten med baconlindad kycklingfilé, men råkar ni komma över en bit lax eller en saftig oxfilé eller nånting dylikt så går det förstås lika bra. Najnis gratäng kommer att leka snällt med de mest skiftande smakkompisar, vill jag lova. Ett nytt favorittillbehör har skådat dagens ljus!

 

INGREDIENSER     4 personer

3 purjolökar

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

5 dl grädde

5 ägg

2 tsk fransk senap

4 dl riven lagrad ost

0,5 tsk kumminfrön

salt och peppar

3 msk mandelmjöl

1 msk pofiber

 

4 kycklingfiléer

2 paket bacon

några cocktailtomater

några kvistar basilika

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. skölj purjolökarna, halvera dem på längden och skär sedan i ca 3 cm tjocka skivor.

3. Skala och skär den gula löken i tunna klyftor. Skala och skiva vitlöken.

4. Fräs alla löksorterna tillsammans med kumminfröna i smör och olivolja på medelvärme ca 7 minuter. Det ska inte få färg, bara bli lite mjukt. Salta och peppra.

5. Vispa ihop ägg och grädde och blanda sedan ner hälften av osten.

6. Blanda resten av osten med pofiber och mandelmjöl, och ställ åt sidan så länge.

7. Lägg lökblandningen i en smord ugnsform och häll över äggsmeten. Ställ formen i ugnen i 20 minuter. Höj sedan värmen till 225 grader, strö över resten av osten och ugnsbaka i ca 20 minuter till, tills gratängen stelnat och fått lagom med färg.

8. Dela under tiden kycklingfiléerna på längden, och stek dem hastigt i smör och olivolja i en stekpanna. De ska inte bli genomstekta, bara få lite färg på ytan. Peppra och salta. Linda in varje bit i bacon, så det blir såna här läckra små rullar:

bild (37)

9. Ugnsbaka kycklingen i ca 20 minuter, så den blir klar samtidigt som gratängen.

10. Servera med cocktailtomater dressade med citronsaft, olivolja och flingsalt. Strö gärna över några kvistar färsk basilika. Själv har jag nyligen upptäckt en ny variant: grekisk basilika. Den smakar likadant som vanlig basilika, men ser lite roligare ut, tycker Najni 😉

bild (39)

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>