Najnis kök

Indisk kycklinggryta med smörstekt rödkål

Huvudrätt | 23 april, 2014 | By

bild (92)

En ovanligt illasinnad vårförkylning härjar i Najnis kök. Därför tänkte jag igår att jag skulle laga något riktigt nyttigt till middag, i hopp om att påskynda tillfrisknandet. Den indiska kycklinggryta som blev resultatet innehåller de välgörande ingredienserna gurkmeja, chili, vitlök och ingefära. Och kål i alla former är ju något av det nyttigaste man kan äta – fullspäckat med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men som den lilla livsnjutare Najni är nöjer hon sig inte bara med nyttig mat – den ska vara god och gärna vacker också. Vad passar väl då bättre än denna färgsprakande anrättning som stämmer in på alla punkterna? Laga, ät och njut med alla sinnen, foodies! 🙂

 

INGREDIENSER    4-5 personer

 

Kycklinggrytan

900 g kycklinglårfilé

2 tsk gurkmeja

1,5 tsk spiskummin

1 msk färsk ingefära, riven

4 vitlöksklyftor, rivna

1,5 tsk chiliflakes

1 msk kycklingfond

2 gula lökar, skivade

1 burk krossade tomater

1 msk tomatpuré

1,5 dl grädde

1 kruka färsk koriander

saften av en halv lime

smör

en skvätt rapsolja

 

Smörstekt rödkål

800 g rödkål

smör

en skvätt rapsolja

salt

saften av en halv lime

 

Garnering

Rivet skal från en lime (helst ekologisk)

 

Gör så här:

1. Stek lök och alla kryddor utom vitlök och ingefära i rikligt med smör och en skvätt rapsolja.

2. Tillsätt kycklingen efter några minuter  och stek en stund till. Tillsätt tomatpurén mot slutet.

3. I med tomater, grädde, limesaft, kycklingfond,vitlök och ingefära. Låt småputtra under lock i ca 20 minuter, eller tills kycklingen blivit genomstekt. Smaka eventuellt av med lite salt.

4. Blanda till sist i den finhackade koriandern.

5. Strimla rödkålen fint. Stek den i smör och rapsolja på medelvärme under omrörning. Hur ”al dente” man vill ha den är en smaksak, och stektiden varierar därefter. Smaka dig fram. Najni gillar sin kål mjukstekt, men med en liten krispig kärna. Det brukar ta ca en kvart att få den sådan. Tillsätt limesaft och salt mot slutet av stekningen.

6. Lägg upp på tallrikar och strö över rivet limeskal över hela härligheten precis innan serveringen.

 

Design J

 

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>