Najnis kök

Jordgubbstårta

Bakverk | 21 juni, 2014 | By

bild

God fortsättning på midsommarhelgen, foodies! För er som inte hann baka någon jordgubbstårta till igår, eller som helt enkelt inte kan få nog av jordgubbar, bjuder jag idag på detta läckra tårtrecept. Tårtan serverades här i Najnis kök igår – ty får Najni ingen jordgubbstårta på Midsommarafton blir hon sorgsen. Gluten- och sockerfritt är det, men inte mindre smaskigt för det, minsann 😉 Visste ni förresten att det var först mot slutet av 1800-talet den jordgubbsart vi har i Sverige idag uppstod? Jordgubbar växer vilt i stora delar av Amerika, Europa och Asien, och på 1700-talet började man odla en av de vilda varianterna från Nordamerika. Ordet ”jordgubbe” då…? Är inte det ett lite märkligt ord att använda om ett bär…? Enligt Najnis efterforskningar dokumenterades ordet ”jordgubbe”  i svenska språket första gången 1841. Ordet ”gubbe” är dialektalt, och betyder ”liten klump”. Det var lite jordgubbsfakta, det. Varsågoda – här kommer Najnis recept på delikatessen jordgubbstårta 🙂

 

INGREDIENSER

 

Tårtbotten

4,5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1,25 dl sötströ

0,5 tsk vaniljpulver

6 ägg, separerade i gulor och vitor

180 g smält smör

 

Fyllning

0,5 liter jordgubbar, mosade

 

Dekoration

3 dl grädde

0,5 tsk vaniljpulver

några droppar flytande steviaextrakt eller annan sötning (kan uteslutas)

0,5 liter jordgubbar

 

Och så här skrider man till verket:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj en kakform med löstagbar botten, och ”bröa” med mandelmjöl

3. Vispa äggvitorna några minuter i en bunke, till ett fast skum.

4.Vispa äggulor och sötströ i en annan bunke, i några minuter. Häll i det smälta smöret i äggulevispet och rör om.

5. Tillsätt hälften av äggviteskummet i äggulevispet och rör om försiktigt. Tillsätt sedan äggvita lite i taget, och vänd ner i äggulevispet. Så mycket luft som möjligt ska finnas kvar i smeten.

6. I med mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör försiktigt.

7. Grädda i 40-45 minuter. Kolla noga under tiden, och lägg över folie om kakan börjar få för mycket färg.

8. När kakan svalnat delar du den på mitten om du vågar 😉 och brer ut jordgubbsmoset mellan de två delarna. Najni vågade inte, utan bredde istället ut jordgubbsmoset på ovansidan av kakan. Det blir bra vilket som.

9. Ställ in kakan med jordgubbsfyllningen i kylen någon timme (eller över natten om du har tid). Dekorera sedan med vispad vaniljgrädde och jordgubbar.

10. Hugg in!

 

bild

 

 

 

Comments

    • Leave a Reply

      nwictorin
      18 maj, 2015

      Thanks! Yes, this cake is actually truly deliscious 😃. Perfect for a Swedish Midsummer Eve party, or any kind of party, for that matter 🎉🎂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>