Najnis kök

Kalvbiff med chimichurri

Huvudrätt | 27 januari, 2014 | By

bild (45)

Najni gillar mat och Najni gillar historier. Alltså står mat med en tillhörande historia högt i kurs i Najnis kök. Ni vet sånt där som att Biff Stroganoff är uppkallat efter en tandlös gammal rysk greve vars betjänt fick skära köttet i små strimlor åt honom. Eller att Janssons frestelse fått sitt namn efter operasångaren Per ”Pelle” Janzon , som visst brukade bjuda folk på nattliga supéer bestående av öl, snaps och ansjovisgratäng. Ofta är dessa historier omhuldade av en viss mystik – ingen vet riktigt om de är sanna eller inte. Chimichurri är just en sådan rätt. Jag hade aldrig hört talas om chimichurri förrän jag och sambon dinerade ute på lokal för en tid sedan. Kvällens meny stod på en griffeltavla, och jag lade genast märke till menyns roligaste ord: ”chimichurri”. Kycklingspett med chimichurri, närmare bestämt. Jag beslutade mig för att helt crazy beställa nåt jag inte visste vad det var. Och det gjorde jag rätt i, ty anrättningen var ljuvlig! Under hela måltiden satt jag och undrade vad det egentligen var jag åt. Senare efterforskningar visade att chimichurri är en sås/marinad med ursprung i Uruguay och Argentina. Den används traditionellt till grillat kött och spred sig så småningom även till Mexiko och andra delar av världen. Och namnets ursprung, då? Om detta tvistar klokingarna, men alla teorier verkar innehålla en engelskspråkig kolonisatör eller besökare och ursprungsbefolkningens förvanskning av dennes namn eller något den sagt. Min favoritteori är den om en engelsk familj på besök i Patagonien. En familjemedlem ska ha sagt ”Give me the curry”, vilket argentinarna bredvid tolkade som ”chimichurri” .

Hursomhelst – serveringsmöjligheterna och recepten är lika många som historierna om hur chimichurrin fick sitt namn. Så här blev min chimichurrimiddag:

CHIMICHURRI    4 personer

1 liten rödlök

4 vitlöksklyftor

saften från 2 lime (använd en citruspress för att få ut all saft)

1 röd chili

0,75 dl olivolja

1 msk vinäger

1 nypa sötströ

2 msk spiskummin

salt

peppar

1 kruka koriander

1 kruka mynta

 

1 blomkålshuvud

4 kalvbiffar (eller vilka biffar du vill)

valfritt antal kastanjechampinjoner

 

Gör så här:

1. Dela blomkålshuvudet på mitten och skär det i skivor. Lägg skivorna i en ugnsform och ringla olivolja över. Strö över flingsalt och ugnsbaka i 275 grader tills de fått lite färg.

2. Skär löken i stora bitar. Grovhacka chilin och vitlöken. Lägg i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Kör till önskad konsistens. Smaka av om det behövs mer av någon ingrediens. Om du är en sån som vill ha din mat så stark så ögonen trillar ur sina hålor, typ, så kanske du får slänga i en chili till 😉

3. Lägg champinjonerna i en het stekpanna utan smör. Lägg i en smörklick efter några minuter. Stek tills de fått lagom med färg. Salta, peppra och ställ åt sidan så länge.

4. Stek kalvbiffarna på hög värme några minuter på varje sida. Salta och peppra.

5. Droppa lite chimichurri på varje tallrik. Fördela kött, blomkål och svamp på tallrikarna. Ringla över lite mer chimichurri. Ät!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>