Najnis kök

Kalvfilégryta med kålrotspommes

Kalvfilégryta med kålrotspommes.

Huvudrätt | 2 mars, 2014 | By

God söndagseftermiddag på er, alla foodies. Hoppas er helg varit lika späckad med god mat som min har varit 🙂 Idag tänkte jag bjuda på ett gammalt hederligt middagsrecept igen. Denna smaskiga kalvfilégryta slängdes ihop igår kväll i Najnis kök, och sköljdes ner med ett mustigt argentinskt rödvin som jag varmt rekommenderar. Alamos heter det, och så här ser det ut:

bild (70)

Som tillbehör lagades det kålrotspommes, vilket visade sig vara minst lika gott som potatisvarianten! I Najnis kök kommer det att lagas kålrotspommes så det står härliga till framöver, vill jag lova. Vem behöver potatis när det finns kålrot, liksom? När det gäller grytan så kan man ta vilket kött man känner för: oxfilé, kycklingfilé eller fläskfilé går lika bra. Själv råkade jag komma över en ljuvlig kalvfilé till ett bra pris, och lade såklart vantarna på den.

INGREDIENSER     4 personer

5oo gram kalvfilé

1 purjolök

4 finhackade vitlöksklyftor

1 röd paprika

12 champinjoner

3 dl vispgrädde

4 msk senap (gärna olika sorter – jag tog hälften dijonsenap och hälften skånsk senap)

svartpeppar

salt

1 tsk worcestershiresås

1 tsk soja

2 tsk tomatpuré

1 tsk sherryvinäger, vitvinsvinäger eller balsamvinäger

1 kålrot

timjan

flingsalt

Så här gör man:

1. Strimla grönsakerna och därefter kalvfilén. Fräs köttet i smör och olja tills det fått fin färg. Lägg över köttet i en ugnsform. Peppra och salta.

2. Fräs grönsakerna i samma panna i några minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet.

3. Tillsätt grädde, senap, worcestershiresås, vinäger och soja. Låt såsen småputtra i några minuter, och häll den sedan över köttet.

4. Skala kålroten och skär den i pommesstora strimlor. Stek i olja och smör i några minuter. Strö över timjan och rör runt. Lägg strimlorna i en annan ugnsfast form och strö över flingsalt.

5. Ställ in båda formarna i 200 graders ugnsvärme och baka i ca 20 minuter. Späd med lite mer grädde om köttgrytan blir för torr.

6. Servera gärna med en sallad med vinägrett.

 

Design I (1)

Comments

    • Leave a Reply

      nwictorin
      4 mars, 2014

      Ja, det kommer nog att bli många flaskor Alamos här hemma framöver 🙂

      • Leave a Reply

        linapetersen
        4 mars, 2014

        Samma här!

        Vi ”hittade” det för något år sen och det återkommer lite då och då. Det slår lixom aldrig fel 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>