Najnis kök

Kanelbullar Lchf

Bakverk, Sötsaker | 17 februari, 2016 | By

 

kanelbullar lchf

Kanelbullar Lchf

kanelbullar lchf 2

Kanelbullar Lch

God onsdagskväll på er där ute i stugorna! Hörrni – visst kan man bli sugen på en saftig kanelbulle ibland, även om man äter lågkolhydratskost? Just detta hände i alla fall mig härom dagen. Bilden av en nybakad kanelbulle etsade sig fast i mitt huvud, och till slut var det bara att kapitulera och skrida till verket. I helgen spred sig följaktligen en ljuvlig kanelbulledoft i hela lägenheten och ända ut i trapphuset, och Najni tänkte i sitt stilla sinne att det här – det gör jag alldeles för sällan! Visst – dessa kanelbullar blir kanske inte exakt som vetemjölsvarianten – men nog så nära. För att inte tala om hur mycket bättre man mår av den glutenfria varianten av detta älskade bakverk. I mina kanelbullar använde jag en gnutta kokossocker i fyllningen, för att jag råkade ha det hemma och för att jag gillar den karamelliga smaken som passar så bra ihop med kanel. Vill man inte använda kokossocker går det precis lika bra att ta bara sötströ eller någon annan sötning istället. Hemligheten för att få till den där härliga sega men samtidigt lite porösa konsistensen som en riktigt god kanelbulle ska ha, fast utan vetemjöl, är att ha mycket fiberhusk, en skvätt äppelcidervinäger och dessutom kokande vatten i degen. Fråga mig inte varför, men kombinationen av dessa ingredienser gör att degen får den där segheten som annars kan vara svår att åstadkomma utan vetemjöl och gluten. För att förhöja kanelbulleupplevelsen ytterligare rekommenderar jag att man också serverar Najnis läckra frosting till. Använd en kniv och klicka på lite frosting innan varje tugga. Oemotståndligt, vill jag lova! Kanelbulle meets cheesecake, typ. Och visst är det något alldeles speciellt med den där varma doften av kanel som sprider sig när man bakar kanelbullar … Jag blir liksom alldeles nostalgisk, över något jag inte ens minns vad det är. Den som kliver in i ett kök där ett kanelbullebak pågår blir liksom per automatik lite gladare, lite lugnare, lite mer tillfreds, trots att regnet vräker ner eller någon varit dum. Baka, ät och njut! I morgon kan det vara för sent.

Kanelbullar Lchf
Yields 6
Kanelbullar för den som inte mår så piffigt av gluten.
Write a review
Print
Degen
  1. 3,5 dl mandelmjöl
  2. 4, 25 msk fiberhusk
  3. 2 tsk bakpulver
  4. 0,5 tsk salt
  5. 0,5 tsk stött kardemumma
  6. 0,75 dl sötströ
  7. 11 droppar flytande stevia
  8. 2 msk äppelcidervinäger
  9. 2,25 dl kokande vatten
  10. 3 äggvitor
  11. valfri mängd mandel att strö över, skållad och skalad och grovhackad
  12. 1 lätt vispat ägg att pensla bullarna med
Fyllning
  1. 1,5 msk kanel
  2. 1 msk kokossocker (kan bytas mot sötströ)
  3. 1,5 msk sötströ
  4. 25 g smör
Frosting
  1. 1 msk smör (rumsvarmt)
  2. 2/3 paket cream cheese
  3. 0,75 msk sötströ
  4. 7 droppar stevia (rumsvarm)
  5. 0,5 tsk vaniljessens (rumsvarm)
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mandelmjöl, fiberhusk, kardemumma, bakpulver och salt i en stor bunke.
  3. Blanda ner äggvitor och vinäger och blanda noga tills det blir en deg.
  4. Häll i vattnet och rör om ordentligt.
  5. Pensla ett bakplåtspapper med neutral olja och tryck ut degen till en rektangel som tar upp nästan hela bakplåtspappret.
  6. Strö kanel och sötning över rektangeln och klicka därefter ut små minikuber av smör över alltihop.
  7. Tryck ner kanelfyllningen i degen med fingrarna.
  8. Rulla sedan ihop degen till en tajt rulle och skär denna i sex lika stora delar.
  9. Smörj sex stora muffinsformar och placera dessa i en jumbomuffinsform. Alternativt smörj ett bakplåtspapper och lägg bullarna direkt på pappret.
  10. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strössla över den grovhackade mandeln.
  11. Baka bullarna i ca 55 minuter.
  12. Gör frostingen under tiden, genom att vispa alla de rumsvarma ingredienserna med elvisp tills det blir en fluffig smet.
  13. Klicka frostingen över de ljumna kanelbullarna.
Notes
  1. OBS! Det är viktigt att ingredienserna till frostingen är rumsvarma och inte kylskåpskalla, annars blir frostingen klumpig.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
kanelbullar lchf 3

Kanelbullar Lchf med Cream Cheese-topping

Cream cheese topping

Cream cheese-topping

Comments

  1. Leave a Reply

    JennieAnn Söderlind
    14 november, 2016

    Hur många gram Creme cheese ska det vara? Tänkte att det finns olika strl. De ser riktigt mumsiga ut 🙂
    //JennieAnn

    • Leave a Reply

      Najni
      15 november, 2016

      Tror det är 200 g, både i Philadelphias och ICAs standardaskar.

      • Leave a Reply

        JennieAnn Söderlind
        15 november, 2016

        Bra då vet jag. Tack för ditt snabba svar 🙂 Ska baka idag. Ha det gott/JennieAnn

  2. Leave a Reply

    Mats Linderborg
    9 september, 2017

    Kan man ha cocossocker istället för sötströ?

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>