Köttbullar i lök- och baconskal

God söndagskväll, foodies! Hoppas helgen varit till belåtenhet, med massor av god mat. Här i Najnis kök har det härjats med kanelbullebak och matlagning så det stått härliga till, minsann. I dagens inlägg tänker jag bjuda er på ett recept jag lagade i går kväll, som blev över förväntan bra. Najni gillar köttbullar, Najni gillar lök och Najni avgudar bacon. Kombinationen av dessa tre i form av jumboköttbullar, penslade med en hemlagad BBQ-glaze och bakade till mustig perfektion i ugnen – ja ni hör ju själva: det kan ju inte bli annat än läckert … Först övervägde jag att döpa de maffiga skapelserna till ”Köttbomber”, men insåg att det kanske låter lite väl brutalt! 😉 Så håll till godo foodies. Här kommer receptet på Najnis smaskelimumsiga köttbullar i lök- och baconskal! Här serverades de köttiga ljuvligheterna tillsammans med zoodles i parmesan- och vitlökssås, vilket jag lovar att ni ska få receptet på i ett annat inlägg snart, ty det blev riktigt rasande gott. För er som nu undrar vad i helsike zoodles är för något: kolla här. Och när ni ändå är igång: kolla även här. Annars kan jag tänka mig att köttbullar i lök- och baconskal skulle passa alldeles förträffligt till blomkålsmos, broccolimos eller något liknande. Eller varför inte till kålrotspommes? Vad man än väljer att äta till sina köttbullar i lök- och baconskal blir det gott att ringla lite extra av BBQ- glazen över dem vid serveringen. Enjoy!


- 1 paket passerade tomater
- 1,25 msk vinäger
- 3 tsk honung
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 krm mald spiskummin
- 0,5 tsk mald koriander
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 krm oregano
- 0,5 tsk lökpulver
- 2 tsk worcestershiresås
- 10 droppar tabasco
- 1 krm liquid smoke (kan uteslutas, men ger en god, rökig touch åt glazen)
- 650 g blandfärs eller nötfärs
- 1 ägg
- 0,5 dl pofiber utrört i 1 dl vatten
- 3 stora gula lökar
- 1,5 dl parmesanost, riven
- 1 pressad vitlöksklyfta
- salt
- peppar
- 2 paket bacon
- Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme i ca 20 minuter. Smaka av med extra kryddor och salt om det behövs.
- Låt såsen svalna och förvara den sedan i kylen i en glasburk med tättslutande lock.
- Blanda köttfärs, ägg, pofiber, vatten, ost, salt och peppar i en stor bunke.
- Skär av topp och botten på lökarna och skala dem.
- Pilla sedan bort de två yttersta lagerna från varje lökhalva.
- Ta lite köttfärsblandning och forma till en boll som passar i ett löklager. Lägg det andra löklagret ovanpå, så att köttbullen omsluts av ett löklager på varje sida (se bild).
- Gör likadant med resterande löklager och köttfärsblandning. Den lök som blir över kan man spara i kylen och laga något annat kul av.
- Linda sedan in varje köttbulle i tre skivor bacon, och fäst med tandpetare.
- Baka sedan köttbullarna i en smord form i 225 graders ugnsvärme i 40-45 minuter.
- Pensla köttbullarna runt om med 1,5 dl BBQ-sås och baka i ytterligare 5-10 minuter, tills köttbullarna baconet blivit lite krispigt och fått lagom med färg.
- Servera dina köttbullar med valfritt tillbehör och lite extra BBQ-glaze.
Be the first to comment.