Najnis kök

Köttfärspaj à la Najni

Huvudrätt | 2 juni, 2014 | By

bild

Köttfärspaj är en sån där riktig klassiker som jag blir toksugen på ibland, och bara måste ha. Och då gärna så enkel som möjligt. Tacopaj i all ära, men om Najni själv får välja – då blir det helst en redig, hederlig köttfärspaj utan alltför många krusiduller. När det gäller just köttfärspaj kan vi alltså konstatera att Najni är lite konservativt lagd. Fast degen är lchf-anpassad förstås. Inget vetemjöl här inte! Det finns ju lite olika varianter av glutenfria pajdegar, med kokosmjöl, sesammjöl och lite annat i. Vilken man väljer är en smaksak. Den här är i alla fall en klar Najnifavorit.

 

INGREDIENSER    4 personer (eller 3 glupska)

Pajdeg

4 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

50 g smör

o,5 tsk salt

1 ägg

 

Den ljuvliga fyllningen

500 g nötfärs

1 finhackad gul lök

10 champinjoner i skivor

2 rivna vitlöksklyftor

1 stor hackad tomat

0,5 dl tomatpuré

1 msk oxfond (kan uteslutas)

1 msk balsamvinäger

1 dl creme fraiche

1 nypa sötströ

4 dl riven ost (vill man lyxa till det – och det ville Najni- tar man västerbottensost)

oregano

salt

peppar

 

Gör så här

1. Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare tills det blir en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten.  Jag brukar ta en bit plastfolie till hjälp. Nagga med en gaffel i botten.

3. Ställ in formen i kylen i ca 30 minuter, och förgrädda sedan skalet i 200 graders ugnsvärme, ca 7 minuter.

4. Stek champinjonskivorna i en stekpanna utan fett i några minuter, tills de vattnat av sig och vätskan försvunnit. På så sätt lockas den läckra svampsmaken fram och blir mer koncentrerad. Lägg över svampen på ett fat så länge.

5. Stek löken i några minuter i smör och olivolja. Tillsätt köttfärsen och stek tills den blivit genomstekt. Tillsätt svamp, vitlök, kryddor, tomat och tomatpuré och fräs i några minuter till. I med creme fraiche, vinäger, sötströ och fond och låt det hela småputtra ca 20 minuter. Tillsätt en skvätt vatten om det blir för torrt. Tillsätt hälften av den rivna osten och rör runt.

6. Häll över fyllningen i pajskalet och strö över resten av osten. Grädda pajen i ca 20 minuter. Kolla då och då så det inte bränns vid. Eventuellt får man lägga över en bit aluminiumfolie mot slutet.

7. Låt svalna några minuter, och servera sedan med en sallad och kanske ett glas rödvin 🙂

 

Design D

 

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>