Najnis kök

Kryddig biffgryta med youghurt

Huvudrätt | 18 november, 2013 | By

bild”Man borde laga indiskt lite oftare”, tänkte Najni igår i sitt kök. Några timmar senare stod denna smakrika gryta på bordet och spred sina ljuvliga dofter i hela lägenheten. Jag serverade blomkålsris till (grovriven rå blomkål som man kokar några sekunder och sedan kryddar med lite citronolivolja och salt). Låt er väl smaka, foodies!

INGREDIENSER 4 personer

500 gram nötinnanlår skuret i 2,5 cm breda bitar

6 msk rysk youghurt

3 tsk riven färsk ingefära

2 rivna vitlöksklyftor

1,5 tsk chilipulver

2 krm gurkmeja

2,5 tsk garam masala

1 tsk salt

2 krm kanel

1 tsk stött kardemumma

1 tsk spiskummin

1,5 dl mandelmjöl

2 msk kokosflingor

1 msk vallmofrön

1,5 msk sesamfrön

2 dl neutral olja

2 hackade gula lökar

1 röd paprika skuren i bitar

3 dl vatten

1 färsk spansk pepparfrukt eller annan stark chili

1 kruka koriander

1,5 msk Ica sötströ

saften från en stor citronklyfta

 

Sisådärja. Låt er inte avskräckas av den digra ingredienslistan, för nu börjar det roliga! Så här gör man:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg köttet i en stor skål och blanda det noga med youghurt, ingefära, vitlök, chilipulver, gurkmeja, garam masala, salt, kardemumma, kanel och spiskummin.

2. Rosta mandelmjöl, vallmofrön, sesamfrön och kokos under omrörning i en stekpanna tills det blir gyllengult.

3. Häll blandningen i en matberedare och mal den till en röra tillsammans med 2 msk vatten. Häll över röran i skålen med köttet och rör runt noga.

4. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna och stek lök och paprika på medelvärme i ca 5 minuter. Lägg sedan över det stekta i en stor ugnsgryta. Hetta upp resten av oljan och stek köttblandningen under omrörning i ca 5 minuter. Det ser ganska ”oljigt” ut, men lugn, bara lugn, det är precis som det ska vara. Häll över köttblandningen i grytan och fräs på spisen under omrörning i ytterligare ca 7 minuter. Häll i vatten och sötströ, rör runt och låt grytan sjuda i ugnen i ca en halvtimme. Rör om då och då. Smaka av med pepparfrukt, citronsaft och finhackad koriander.

Comments

  1. Leave a Reply

    Mathias Knutsson
    4 februari, 2014

    Ser bra ut. Kul att se någon mer som går ”all in” med sin kryddhylla. Den som väntar på något gott väntar oftast på indisk gryta, eller hur? Jag har lagt till en ny variant med lamm på min blogg. Kolla gärna in den OCH om du provar att laga får du gärna meddela hur det blev.

    • Leave a Reply

      nwictorin
      4 februari, 2014

      Haha- exakt min åsikt! 🙂 Om jag tvingades välja en enda rätt att äta resten av mitt liv skulle det nog bli en indisk gryta… Kul att du oxå påtat ihop en sån på din blogg. Jag går in och kollar!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>