Najnis kök

Kryddig kyckling- och spenatgryta med auberginebåtar

Huvudrätt | 14 mars, 2014 | By

bild-4

Häromdagen blev jag sugen på något gräddigt, kryddigt och mustigt. Helst med favoritgrönsaken aubergine.  Efter en spontanvandring i mataffären efter devisen ”Jag ser vad jag hittar” , och en stunds experimenterande i köket blev resultatet en kryddig kyckling- och spenatgryta med auberginebåtar. Denna aubergineanrättning kan varieras i det oändliga beroende på vad som spelar huvudrollen på din tallrik. Jag använde chili och rapsolja, men har man en mer Medelhavsinspirerad rätt kan man exempelvis mixa vitlök, olivolja och basilika istället. Hursomhelst – här kommer resultatet av mina cravings efter något gräddigt, kryddigt och mustigt. Mums, säger Najni! Vad säger du?

 

INGREDIENSER     4 personer

Kycklinggrytan

4 kycklingfiléer, delade på längden

2 skivade gula lökar

4 finhackade vitlöksklyftor

1 grön finhackad chilifrukt

1 tsk krossad kardemumma

1,5 tsk spiskummin

1 tsk chiliflakes

1,5 tsk malen ingefära

1 kanelstång

1 tsk gurkmeja

1 tsk salt

saften av en citronklyfta

0,5 tsk sötströ

275 gram färska spenatblad

8 hackade plommontomater

1,5 dl rysk youghurt

1 dl grädde

1 kruka hackad, färsk koriander

 

Auberginebåtarna

1 stor aubergine eller 2 små

0,5 dl rapsolja

1 finhackad röd chilifrukt

salt

saften av en citronklyfta

 

Gör så här:

1. Stek kyckling, chili och den gula löken i några minuter i smör och olja tills kycklingen börjar få färg. Tillsätt vitlök, tomater och kryddor. Fräs i en minut till.

2. Lägg i spenaten och låt puttra under lock tills spenaten mjuknar. Häll i grädde, youghurt, sötströ och citronsaft, och låt härligheten sjuda under lock i ca 20 minuter, eller tills kycklingen är klar. Ta av locket de sista 5 minuterna om det blir för ”vattnigt”. Rör ner hälften av koriandern.

3. Dela auberginen på längden och skär den sedan i åtta klyftor. Skär tre snitt tvärs över varje klyfta.

4. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Pensla över aubergineklyftorna så de blir ordentligt täckta av marinad.

5. Lägg aubergineklyftorna på en bakpappersklädd plåt. Baka i 200 graders ugnsvärme i ca 30 minuter, eller tills de läckra små ”båtarna” fått lagom med färg. Titta till dem då och då så de inte bränns.

6. Arrangera på tallrikar och avsluta med att strö resterande koriander över hela härligheten.

 

 

 

 

 

 

Comments

    • Leave a Reply

      nwictorin
      16 mars, 2014

      Ja det är mycket mumsigt alltihop 🙂 Skriv gärna och berätta vad du tyckte om du provlagar!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>