Najnis kök

Kyckling Kung Pao

Huvudrätt | 25 november, 2013 | By

bild (27)Kyliga vintervindar viner ända in i Najnis kök. Vad passar väl då bättre än att värma sig med en härligt het klassiker från det kinesiska köket? Szechuanpeppar har en citrusaktig smak, och kan vara lite knepigt att få tag på i vanliga mataffärer, men brukar finnas i asiatiska butiker. Till min stora glädje kom jag över en påse i favoritbutiken RekoMarket i Malmö 🙂 Får ni inte tag på szechuanpeppar kan ni ersätta det med lite hackat citrongräs.Chilistyrkan väljer man såklart efter tycke och smak. Najni gillar stark mat, så här blev det en blandning av några rejält starka chilisorter – ”Icas heta pepparmix”, närmare bestämt. I receptet ingår majsstärkelse, som ju inte passar in i strikt lchfkost, men i såna här små mängder är det okej ibland, tycker Najni. Låt det nu hetta till riktigt rejält i era kök, foodies!

 

INGREDIENSER     5 personer

900 g kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar

2 dl cashewnötter

neutral olja att woka i

5 finhackade vitlöksklyftor

3 chilifrukter av valfri färg och styrka

15 st szechuanpepparkorn

1 knippe salladslök, skuren i 2 cm stora bitar

sesamolja

5 paket shiratakinudlar eller andra kolhydratfattiga nudlar

 

Marinad

4,5 msk kinesisk soja

3 msk kinesiskt risvin eller torr sherry

1,5 msk maizena

1,5 tsk sesamolja

 

Sås

2 msk kinesisk soja

3 msk kinesiskt risvin eller torr sherry

1,5 msk Ica sötströ

0,5 msk riven färsk ingefära

 

Dags att skrida till verket:

1. Blanda marinaden och lägg i kycklingbitarna. Marinera i minst 30 minuter, men ännu hellre i några timmar. Blanda såsingredienserna och ställ åt sidan.

2. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får lite färg.

3. Hetta upp olja i en wokpanna  och woka kycklingen, hälften åt gången, tills den är nästan genomstekt. Lägg upp kycklingen i en skål så länge, och häll i mer olja. Woka vitlök, salladslök och chili under omrörning i ca en halv minut. I med szechuanpepparkornen. Smula dem först lite lätt mellan fingertopparna.

bild (28)

4. Lägg tillbaka kycklingen i pannan, häll över såsen och låt den koka upp och småputtra i någon minut. Blanda ner nötterna och några droppar sesamolja.

5. Tillaga nudlarna enligt förpackningens anvisningar.

6. Tänd ett ljus, sätt på någon bra musik och hugg in!

bild (29)

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>