Najnis kök

Kyckling med paprika och oliver

Huvudrätt | 20 september, 2014 | By

 

sicilienchicken

Jodå – Najni fortsätter sitt utforskande av den sicilianska kokkonsten, och idag blir det en mustig kycklinggryta! Ni som följer bloggen vet ju att Najni nyligen varit på Sicilien och samlat på sig massor av inspiration. I det sicilianska köket använder man rustika, enkla råvaror för att trolla fram de ljuvligaste rätter. Redig och jordnära mat utan alltför många krusiduller, helt enkelt. Istället är det viktigt att använda råvaror av hög kvalitet. Och ack så gott det är att värma sig med denna kycklinggryta med smak av paprika, vin och oliver, när höstrusket gör sig påmint! Najni rekommenderar att man gör sig det lilla extra besväret att själv skålla och flå sina tomater och själv grilla och flå sina paprikor, istället för att köpa färdigt på burk. Det ger en viss känsla att laga mat från grunden på det viset, tycker i alla fall Najni. Och välj era tomater med omsorg till denna rätt, foodies. Lägg vantarna på de knallrödaste, mognaste ni kan hitta, och grytan kommer att smaka så mycket mer än om man använder bleka och trista vintertomater. Och unna er likaså oliver av bästa kvalitet. Mycket dyrare, jag vet, men också så mycket godare. Kalamataoliver hör till Najnis favoriter på olivfronten, och det var just denna smaskiga sort som användes i dagens recept. I Najnis kök serverades ett lchf-vänligt blomkålsmos till grytan, men det går lika bra med en sallad, eller varför inte ugnsbakade rotfrukter? Buon appetito!

 

INGREDIENSER     4 personer

1 hel, färsk kyckling på ca 1,2 kg

4 stora paprikor

6 stora tomater

1 msk tomatpuré

3 skivade vitlöksklyftor

2 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

1,5 dl torrt, vitt vin

1 tsk honung

80 g svarta oliver av bra kvalitet

en halv kruka färsk basilika

salt och peppar

chiliflakes

0,5 dl olivolja

 

Gör så här:

1. Dela kycklingen i ungefär lika stora bitar. Skölj bitarna och torka med hushållspapper.

2. Dela paprikorna i halvor och ta bort kärnorna. Lägg halvorna med skinnsidan upp på en bakplåtspappersklädd plåt och ugnsbaka på 275 grader tills skalen blivit lite svarta. Låt paprikorna svalna lite och pilla sedan bort skalen. Det gör inget om lite blir kvar. Skär de flådda paprikorna i strimlor.

3. Skär ett ytligt kryss i varje tomat, och koka dem några minuter i en stor kastrull. Häll av vattnet, skölj med kallt vatten och ta därefter bort skalen. Ta bort kärnorna och hacka tomatköttet.

4. Peppra och salta kycklingbitarna och bryn dem i ca fem minuter i oljan. Tillsätt vitlöken mot slutet. Häll på vinet och låt det nästan koka bort. Lägg sedan över kycklingbitarna i en stor gryta med lock, och häll även över eventuella vinrester.

5. Lägg ner tomathacket, honungen, vinägern, chiliflakesen och tomatpurén på kycklingen i grytan med lock. Rör runt och låt det småputtra under lock i 30-40 minuter. Tillsätt paprikastrimlorna när ca tio minuter återstår av tillagningstiden.

6. Avsluta med att röra ner oliverna och den finhackade basilikan. Smaka eventuellt av med mer salt. Dags att njuuuuuta! 🙂

 

Design K (1)

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>