Najnis kök

Kyckling med solig sås

Huvudrätt | 15 december, 2013 | By

20131215-213116.jpgJomenvisst – idag tyckte Najni att det var dags för kyckling igen. Varsågoda – här är resultatet! En lite julig kycklinganrättning med en alldeles, alldeles underbar saffranssås passar perfekt i dessa tider. Fänkål är en krydda som gör sig mycket bra tillsammans med saffran. En smakkombination som är en fröjd för gommen, vill jag lova! 🙂

INGREDIENSER    4 personer

4 kycklingfiléer

1 kålrot

2 röda lökar

7 plommontomater

6 vitlöksklyftor

flingsalt

peppar

1 tsk fänkålsfrön

olivolja

saffranssåsen

3 dl keso

1,5 dl rysk youghurt

2 msk olivolja

rivet skal från en ekologisk citron

en liten skvätt citronsaft

salt

1 paket saffran

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och dela kålroten i två halvor. Skär dem i centimetertjocka skivor. Klyfta lökarna och tomaterna. Stek kålrot, lök och de skalade vitlöksklyftorna några minuter i smör och olivolja, så det får lite färg. Man kan behöva steka i omgångar, om det blir för fullt i stekpannan. Lägg över det stekta på en oljad långpanna.

3. Stek tomaterna i olivolja så de saftar av sig lite. Det brukar ta några minuter. Lägg sedan över dem i långpannan.

4. Salta och peppra. Strö över hälften av fänkålsfröna. Rör runt. På tal om salt, så har jag blivit helt besatt av ett rökt flingsalt som är lite vackert blekrosa till färgen. Detta använder jag numera i precis allt där det behövs salt, så även i detta recept. Men det går naturligtvis bra med vilket salt som helst.

bild (35)

5. Ugnsbaka grönsakerna i ca 45 minuter, tills de är helt mjuka och har fått lagom med färg.

6. Lägg under tiden såsingredienserna i en skål och mixa med en stavmixer.

7. Stek kycklingfiléerna i olivolja och smör i några minuter på varje sida. Salta, peppra och strö över resten av fänkålsfröna. Lägg dem sedan på grönsakerna i ugnen de sista 20 minuterna av tillagningstiden, och ringla över valfri mängd olivolja. Kolla dem noga när ni tar ut härligheten ur ugnen, så att de verkligen är helt genomstekta.

8. Fördela kyckling och grönsaker på tallrikar, och sist men alls icke minst: lägg på en stor klick solgul sås, som ni pudrar lite starkt paprikapulver över.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>