Najnis kök

Kycklinggrytan från Himlen

Huvudrätt | 10 november, 2013 | By

bild (26)

Idag blev Najni sugen på 1: något vintrigt och mustigt, 2: något med kyckling, 3: något med sting. Så vad gjorde hon? Jo – hon uppfann Kycklinggrytan från Himlen! 🙂 Kyckling är ju alltid smaskigt, men denna kycklinggryta, kära foodies, är något alldeles extra, vill jag lova. Laga den till dina gäster, laga den till din käresta, laga den till dig själv och ät upp alltihop – bara du lagar den. Jag vågar helt fräckt påstå att du inte kommer att ångra dig. Och när du lagat den och ätit upp den får du gärna låta mig veta vad du tyckte.

INGREDIENSER    5 personer

850 gram kycklinglårfilé

1 färsk spansk pepparfrukt eller annan chili

1 röd paprika

1 grön paprika

1 aubergine

6 vitlöksklyftor

2 gula lökar

några lagerblad

1 burk smetana eller creme fraiche

svartpeppar

paprikapulver av valfri styrka

salt

2 tsk kummin

1 kycklingbuljongtärning

1 nypa sötströ

1,5 dl torr sherry eller vitt vin

3 msk tomatpuré

2 burkar krossade tomater

1 knippe hackad bladpersilja

rivet skal från 1 citron

1 dl vatten

olivolja

smör

Och så här trollar du fram Kycklinggrytan från Himlen:

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva auberginen i halvmåneformade skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg dem på en bakpappersklädd ugnsplåt, ringla över olivolja och krydda med paprikapulver, salt och peppar. Ugnsbaka i ca 20 min eller tills auberginen fått färg och blivit mjuk. Sänk ugnsvärmen till 200 grader när du tagit ut auberginen.

Klyfta löken, hacka vitlöken och chilin . Skiva paprikan. Stek på medelvärme i smör och olivolja i några minuter. Tillsätt kummin och tomatpuré. Fräs någon minut till. Tillsätt sherryn (och smaka gärna en slurk när du ändå har den framme, ty torr sherry är en riktig delikatess, enligt Najni ;)). Häll över de krossade tomaterna och vattnet. Låt det koka upp. I med lagerbladen. Lägg över alltihop i en ugnsgryta. Hacka buljongtärningen och rör ner den. In med grytan i ugnen och låt den gosa till sig där så länge du orkar vänta.  Ju längre den får koka desto godare gryta. Jag lät den stå i ca en och en halv timme. Rör om då och då, och ta av locket efter halva tiden. Tillsätt lite mer vatten om det blir för torrt. Skär under tiden kycklinglårfiléerna i lagom stora munsbitar och stek dem i smör på medelvärme några minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna. Krydda med paprikapulver, salt och peppar. När ca en kvart återstår av tillagningstiden för tomatsåsen tar du ut grytan och lägger ner kycklingen. In i ugnen igen. Till sist rör du ner smetana, aubergine, persilja och citronskal. Smaka av med salt och sötströ. Låt det koka upp. Nu ÄNTLIGEN är det dags att njuta!

Tags: ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>