Kycklinggulasch med blomkålsmos deluxe
God middag, foodies! Ännu en tramsigt god och lättlagad kycklingrätt får ni er här till livs, precis som i förra inlägget. Ty Najni gillar kyckling, helt enkelt 😉 Och vad är det som är så lyxigt med blomkålsmoset som serveras till då? kanske någon liten foodie undrar nu. Tja – egentligen är det kanske inget direkt lyxigt med det, om man med lyxigt menar dyra ingredienser i alla fall. Epitetet ”deluxe” har jag petat dit för att jag tycker att detta blomkålsmos är lite godare och krämigare än det gamla vanliga. Det är ett blomkålsmos som har det där lilla extra, om man så vill. Hemligheten är att man tillsätter en äggula, finhackad bladpersilja och rivet citronskal, och vips så har man fixat sig ett blomkålsmos deluxe!
INGREDIENSER 2 personer
Kycklinggulasch
400 g kycklinglårfilé
1 strimlad grön paprika
2 gula lökar, skurna i tunna klyftor
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1,5 msk tomatpuré
1 nypa sötströ
några stänk balsamvinäger eller sherryvinäger
1 tsk mortlad kummin
valfri mängd chiliflakes
1 msk kycklingfond
salt
peppar
Blomkålsmos
1 blomkålshuvud
1,5 msk buljongpulver (Najni använde Renée Voltaires lantbuljong)
1 stor smörklick
1 knippe finhackad bladpersilja
finrivet skal av 1 ekologisk citron
1 dl creme fraiche
1 rå äggula
salt
peppar
Och så här trollar man fram sin middag:
1. Fräs lök, paprika och kummin några minuter i rikligt med smör och olivolja. Tillsätt sedan vitlök, chiliflakes,kyckling och tomatpuré, och fräs en stund till.
2. I med krossade tomater och fond och låt det småputtra medan du fixar blomkålsmoset. Smaka av med salt och peppar. Ha i lite vatten om det blir för torrt.
3. Dela blomkålen i små buketter. Koka dem i vatten och buljong tills de är helt mjuka. Det tar ca 15 minuter.
4. Sila av blomkålen i ett durkslag. Lägg en stor smörklick i kastrullen och häll sedan tillbaka blomkålen i kastrullen. Salta, peppra och tillsätt citronskal, äggula och persilja. Kör med stavmixer till önskad konsistens. Rör till sist ner creme fraichen och värm en stund på spisen innan servering.
Be the first to comment.