Najnis kök

Lax med sparris och ärtpesto

Huvudrätt | 26 maj, 2014 | By

bild

Nej men se god middag på er! Det har väl knappast undgått någon foodie att vi befinner oss mitt uppe i den ljuvligaste av säsonger – nämligen sparrissäsongen. Här i Najnis kök äts det sparris mest hela tiden i dessa dagar. Sparrisen till detta recept kom jag över på Bondens Marknad, som hålls vissa lördagar varje säsong på Drottningtorget här i Malmö. En riktig dröm för alla foodies, vill jag lova! På marknaden säljer traktens bönder, osttillverkare, fruktodlare med flera lokala råvaror av högsta kvalitet, och givetvis går man aldrig tomhänt därifrån. Förutom sparris kom jag den här gången hem med ett saftigt litet rökt gåsbröst och en hjort- och vildsvinskorv, som förtärdes i parken igår på årets första picknick. Receptet på ärtpesto i dagens inlägg har jag snott från det senaste numret av Buffé (nr 5, 2014). Och Holy Moly, så gott det blev! Kombinationen av hasselnötter, västerbottensost och ärtor är inte att leka med … och sparris och lax till det – a match made in heaven 🙂 Den middagen förtärdes under förtjusta små tillrop, kan jag avslöja. Och ett glas franskt, blekrosa rosévin därtill gjorde ju inte det hela sämre. Smaklig spis – hoppas ni blir lika förtjusta som jag blev i min lax med sparris och ärtpesto!

 

INGREDIENSER    4 personer

Ärtpesto

3 dl frysta, tinade gröna ärtor

0,5 dl hasselnötter, gärna rostade

1 skalad och riven vitlöksklyfta

1 dl riven västerbottensost

1 msk citronsaft

0,5 dl olivolja, gärna med citronsmak

salt och peppar

 

1 knippe sparris

700 g laxfilé

några cocktailtomater

4 citronklyftor

en skvätt olivolja

flingsalt

 

Gör så här:

1. Salta och peppra laxen. Ugnsbaka den i 175 grader ca 30 minuter, eller tills den blivit precis genomstekt.

2. Mixa alla ingredienser till peston i matberedare. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten om du vill ha den lite lösare.

3. Koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten.

4. Arrangera på tallrikar, peta dit några cocktailtomater och citronklyftor. Avsluta med att ringla lite olivolja över sparrisen, och strö över lite flingsalt.

5. Njuuuuuuuuut!

 

Design I (1)

 

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>