Najnis kök

Laxkotlett med avokadohollandaise och bondbönor

Huvudrätt, Tillbehör | 16 augusti, 2014 | By

lax med avokadohollandaise

Lax och avokado är ju den perfekta smakkombinationen, och till detta inlägg ville Najni testa att göra något nytt och spännande av avokadon. Resultatet blev en fluffigt len och alldeles, alldeles oemotståndlig avokadohollandaise! Men läckerheterna på tallriken stannar inte vid detta – nej då. Ty Najni har varit på en liten Österlenutflykt nu igen, och som sig bör efter sådana äventyr kom Najni givetvis inte heller denna gång hem tomhänt. Vi bodde en natt på ett litet Bed & Breakfast i närheten av Kåseberga, och som närmsta granne hade vi inget mindre än självaste Kåsebergaodlingen – en ekologisk gårdsbutik där man kan köpa allehanda smaskigheter som odlas på ägorna. Fångsten blev ett gäng vackert knallgula tomater och en hög med bondbönor. Det sistnämnda har Najni endast ätit ute på lokal, och då alltid tänkt att såna där måste jag allt laga hemma någon gång. Bondbönorna ser ut som grova ärtskidor ungefär. Innan tillagningen måste de spritas, vilket innebär att man öppnar ”skidorna” och plockar ut bönorna. Sedan kokar man dem i saltat vatten i 3-8 minuter, beroende på hur al dente man vill ha dem. Sedan kan man antingen äta dem som de är, efter att ha sköljt dem i kallt vatten, eller ta bort det ljusgrå innerskalet. Då smakar bönorna lite mer som gröna ärtor och får en snyggare färg, men denna gång ville jag testa att äta dem med innerskalet kvar, för att få en lite mer rustik och ”bönig” smak. Om sanningen ska fram var jag dessutom för lat och hungrig för att orka pilla med skalet 😉 Nåväl. När Najni stod i fiskdisken för att köpa sina laxkotletter föll hennes lystna blickar dessutom på en skål med rökta räkor … Då Najni liksom Oscar Wilde kan motstå allt utom frestelser, kunde hon så klart inte låta bli att köpa några. Rätten blir förstås löjligt smarrig även utan räkinslaget. Välj själva hur överdådig ni vill ha er middag, foodies!

 

INGREDIENSER     2 personer

 

2 laxkotletter

valfri mängd bondbönor

2 gula små tomater

1 skvätt olivolja

1 skvätt citronsaft

salt

peppar

6 rökta räkor

2 dillkvistar

 

Avokadohollandaise

1 medelstor väl mogen avokado

2 äggulor

1 msk citronsaft

1 nypa cayennepeppar

0,5 tsk salt

1,5 msk upphettad rapsolja

 

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienser till avokadohollandaisen utom oljan i en matberedare. Kör i ca 2 minuter.

2. Tillsätt den varma oljan gradvis, lite i taget, medan du fortsätter att köra matberedaren, tills allt är blandat.

3. Sprita bondbönorna och koka dem i saltat vatten i 3-8 minuter. Skölj i kallt vatten i ett durkslag. Häll tillbaka dem i kastrullen och blanda ner citronsaft, olivolja, salt och peppar.

4. Stek laxkotletterna i smör och olivolja på medelvärme i några minuter på varje sida. Stänk över lite citronsaft. Salta och peppra.

5. Arrangera lax, avokadohollandaise, bondbönor, tomat och räkor på två tallrikar. Som kronan på verket petar man dit en liten dillkvist.

 

Design P

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Malin
    17 augusti, 2014

    Tack för tipset på avocadohollandaisen! Måste testas! Jag triggar igång mitt sockerberoende om jag äter mejerier, så blir glad varje gång jag får ett nytt recept på en mejerifri sås 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>