Najnis kök

Lchf-semlor

Bakverk, Sötsaker | 4 februari, 2015 | By

semlanärbild - Kopia

Misströsta icke – ni semlesugna Lchf-foodies där ute! Visst kan man njuta av detta vansinnigt läckra bakverk fastän man undviker gluten och socker 🙂 Själv bakade jag Lchf-semlor för första gången idag, och resultatet blev över förväntan smaskigt. Misströsta heller icke om ni inte får tag i ingrediensen xanthan gum (som finns i välsorterade hälsokostbutiker både IRL och på nätet). Då hoppar ni helt sonika över det, ty semlorna blir garanterat mumsiga ändå, även om just xanthan gum tillför det där lilla extra, ”brödiga” inslaget i denna typ av bakverk. Om ni utesluter xanthan gum kan ni även utesluta vattnet, och bara använda grädde som vätska. Well – jag får erkänna att jag egentligen hade tusen och åter tusen saker på min to-do-list idag, och att baka lchf-semlor var inte en av dem… men när en bild av en saftig semla plötsligt invaderade min inre syn, var det bara att ge efter för sina lustar. Min to-do-list fick vänta. För vad kan vara viktigare i dessa tider än att baka semlor, tänkte Najni, och skred genast till verket. Faktum är att jag just svalt sista tuggan av min semla, och då är det ju inte mer än rätt att jag delar med mig av receptet till er, kära foodies. Inspiration till mina semlor hittade jag här, men Najnifierade sedan receptet en smula.

 

INGREDIENSER     4 stora eller 6 små semlor

bullarna

4 ägg

3 msk sukrin (det går bra med sukrin melis också, som är ”florsockervarianten” av sukrin)

1/4 krm stevia

1 dl grädde

3 msk vatten (uteslut detta om du inte använder xanthan gum)

50 g smält smör

1 dl kokosmjöl

0,5 tsk xanthan gum (kan uteslutas)

2 msk fiberhusk

1 tsk stött kardemumma

2 tsk bakpulver

 

mandelmassan

100 g mandel, skållade och skalade

3 msk sukrin (gärna sukrin melis)

0,5 krm stevia

4 droppar bittermandelarom

0,5 dl grädde

 

gräddfyllningen

2 dl grädde

0,5 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

 

topping

sukrin melis

 

Gör så här:

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Ställ åt sidan.

2. Vispa äggen och sötningen med elvisp tills det blir fluffigt. Tillsätt grädde och smält smör. Vispa snabbt ihop.

3. I med de torra ingredienserna, och blanda väl till en jämn smet. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

4. Rulla fyra eller sex bullar med fuktade händer, och placera bullarna på en bakpappersklädd plåt.

5. Baka bullarna i 175 graders ugnsvärme i 25-30 minuter. Passa dem noga så de inte blir brända. Låt svalna på ett ugnsgaller.

6. Gör mandelmassan: Kör de skalade och skållade mandlarna med sötningen i en matberedare i några minuter. Tillsätt grädden och bittermandelaromen och mixa lite till. Smaka av med mer grädde om ni vill, tills ni är nöjda med konsistensen. Ta upp mandelmasseklumpen och forma till en rulle, som sedan förvaras med plastfilm om i kylen.

7. När bullarna är avsvalnade: Skär av ett lock från varje bulle. Gröp ur lite av bullens innandöme, och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite vatten tills konsistensen blir lagom.

8. Lägg mandelmassefyllningen i bullarnas urgröpning, klicka på vispad grädde och sätt locket på bullarna. Pudra över lite sukrin melis med en sil.

9. Frossa!

semlor - Kopia

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>