Lchfbröd med nötter och frön
Hej foodies! Najni is back – efter en välbehövlig semestervecka i det soliga Spanien. Där har det givetvis frossats i bäckfisk, fisk, skaldjur och paella hela veckan lång, men dagens inlägg blir trots detta faktum inte fisk- eller Spanienrelaterat. Nej, ty Najni råkade tidigare idag impulsbaka detta fantastiska nöt- och fröbröd, då hon plötsligt blev sugen på att baka. Nu har brödet just svalnat, efter att ha spridit de smaskigaste av dofter här i Najnis kök, och ligger skivat i små påsar i frysen. Vilken lycka att bara kunna hiva fram en påse med läckert Lchfbröd när man kommer hem trött och hungrig efter en hård arbetsdag, stoppa en brödskiva i brödrosten och strax därpå njuta av den ljuvliga smaken av varmt bröd med smältande smör på, och kanske några ostskivor därtill … Detta måste ni testa, foodies! Lchfbrödet passar lika bra till frukost som till ostbrickan med ett glas vin till. Och vilka nötter och fröer man har i sitt bröd spelar inte så stor roll. Man kan mixa lite som man vill beroende på vad man har hemma. Det går förstås lika bra med valnötter istället för pekannötter.


- 1,5 dl pumpakärnor
- 1 dl hela linfrön
- 1,5 dl solrosfrön
- 0,5 dl skalade sesamfrön
- 0,5 dl chiafrön
- 1,5 dl mandel
- 1,5 dl hasselnötter
- 1,5 dl pekannötter
- 1,5 tsk salt
- 6 ägg
- 0,5 dl smält kokosolja utan smak (eller annan neutral olja)
- 0,5 dl vatten
- Hacka nötter och mandlar mycket grovt. Det ska vara ganska stora bitar.
- Blanda mandel och nötter med övriga ingredienser i en stor bunke.
- Häll degen i en stor, avlång brödform klädd med bakplåtspapper.
- Grädda brödet i ca 1 timme i 175 grader. Kolla noga så det inte bränns.
- Låt det svalna på ett ugnsgaller.
Be the first to comment.