Lövbiffsrullar med smörstekt sambalvitkål
Najni har så länge hon kan minnas varit svag för mat i rullform. Allt från rulltårta till sushi och vietnamesiska rispappersrullar står högt i kurs. Det är liksom nåt visst med en ätbar rulle som döljer nåt läckert i sitt innanmäte… Ingen av ovannämnda smaskigheter är ju dock i sin traditionella form särskilt lämplig för den som vill dra ner på kolhydraterna. Vilken tur då att det går att laga massor med god rullformad mat även om man äter Lchf-kost! I dag blev jag till exempel sugen på någon form av köttig rulle, och slängde efter en stunds spontanbotaniserande bland hyllorna på Ica ihop dagens inlägg. Det sägs ju att man ska äta stark mat när det är varmt ute, så Najni fläskade på med rejäla mängder sambal oelek i den smörstekta vitkålen. Börja i måttlig skala och smaka er fram, vetja. Det där med hetta i mat är ju som bekant en smaksak, och jag tror att jag vant mina smaklökar vid allt hetare anrättningar. Smaklig spis!
INGREDIENSER 3 personer
Lövbiffsrullar
550 g lövbiff
1 näve ruccola
150 g cream cheese
1 vitlöksklyfta
några soltorkade tomater, finhackade
salt
peppar
Sambalvitkål
0,5 stort vitkålshuvud
1 gul lök
sambal oelek
salt
1 stor citronklyfta
Så här skrider man till verket:
1. Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda. Salta och peppra.
2. Rör ihop cream cheese, pressad vitlök, soltorkade tomater och grovhackad ruccola i en skål.
3. Kleta ut ostblandningen på lövbiffarna. Rulla ihop till rullar. Salta och peppra lite till.
4. Dela vitkålen i två halvor och hyvla strimlor med en osthyvel. Skiva löken tunt.
5. Stek vitkålen och löken i rikligt med smör och rapsolja, tills den blivit mjuk. Rör runt då och då. Smaksätt med sambal oelek och salt mot slutet av stektiden. Håll kålen varm med aluminiumfolie.
6. Stek lövbiffsrullarna i smör och rapsolja på hög värme i några minuter. Vänd dem några gånger.
7. Servera rullarna med kålen och kanske några tomatklyftor eller en sallad. Droppa citronsaft över hela härligheten innan du hugger in på din middag.
Be the first to comment.