Najnis kök

Mandelkaka med björnbär

Bakverk, Sötsaker | 4 januari, 2015 | By

bild (13)

God fortsättning på det nya året, foodies! Hoppas julen och nyårsfirandet varit till belåtenhet, med massor av god mat! Nu har det blivit dags för årets första inlägg här i Najnis kök. Och det blir ett recept på en saftig och läcker kaka med björnbär. Ty följande tanke tänktes häromdagen i Najnis kök: Man borde äta björnbär lite oftare! Najni drack nämligen ett vin med en tydlig smak av björnbär, och började därför tänka på detta förbisedda bär. Hallon i all ära liksom, men ibland blir man helt enkelt sugen även på andra bär. Nu innehåller ju björnbär lite mer kolhydrater än hallon, så den som äter en strikt lchfkost gör kanske klokt i att byta ut björnbären i Najnis recept mot hallon. Men för oss som äter en mer liberal lågkolhydratskost är det helt okej att festa på björnbär någon gång ibland. Mandel och björnbär visade sig dessutom vara en fantastisk smakkombo, och det läckra lilla lagret av cream cheesefyllning i kakan gör ju på intet vis det hela sämre. Ja, vid det här laget har ni nog förstått att ni helt enkelt måste testa att baka Najnis mandelkaka med björnbär, eller hur, foodies? Allra smaskigast blir det såklart med färska bär, men då det ju inte är säsong för sånt nu så går det utmärkt även med frysta. Av yttersta vikt när man bakar denna kaka är att smöret och äggen till degen verkligen är helt rumsvarma – annars kan degen skära sig.

 

INGREDIENSER

Deg

5 dl mandelmjöl

5,5 msk kokosmjöl

2 tsk bakpulver

75 g rumsvarmt smör

3,5 msk sötströ

4 ägg, rumsvarma

1/4 tsk flytande stevia

5 droppar bittermandelarom

1,25 dl osötad mandelmjölk

 

Fyllning

200 g cream cheese

1 dl creme fraiche

1 ägg

3 msk sötströ

6 droppar flytande stevia

0,5 tsk vaniljextrakt

4 dl björnbär

 

Dekoration

flagad mandel

 

Och så här skrider man till verket:

1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en kvadratisk ugnsform. Bröa formen med pofiber eller mandelmjöl.

2. Gör sedan degen: Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver i en bunke. Rör ihop smör och sötströ med en gaffel i en annan bunke. Häll i äggen, stevia och bittermandelarom. Vispa någon minut med elvisp. Rör sedan ner hälften av mandelmjölsblandningen, och sedan mandelmjölken. Rör ner resten av mandelmjölsblandningen. Ställ åt sidan så länge.

3. Gör fyllningen: Rör ihop cream cheese med sötströ till en krämig röra. Vispa ner ägg, vaniljextrakt och stevia och vispa någon minut med elvisp. Rör ner creme fraiche med en sked till en jämn smet.

4. Häll två tredjedelar av degen i kakformen. Häll över fyllningen och fördela björnbären ovanpå. Klicka på resten av degen och strössla över flagad mandel.

5. Baka i ugnen i 40 – 45 minuter, eller tills kakan blivit lätt gyllenbrun och fyllningen stelnat. Låt läckerheten svalna helt i rumstemperatur, och ställ sedan in den i kylen i minst en timme innan det är dags att sätta tänderna i den.

 

bild (14)

 

 

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Helena
    4 januari, 2015

    Reblogga detta på I bend I don't break och kommenterade:
    Ett recept jag bara måste testa. Är ständigt på jakt efter bra Paleo-/Ketorecept och det här låter iaf väldigt gott.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>