Najnis kök

Najni fixar och trixar

Hej och välkommen till Najnis fix-och-trixsida! Här lägger jag upp lite fiffiga mat- och köksrelaterade tips, som gör köket lite roligare och livet lite trevligare.

Design B

 

Tips nummer 1: Plantera din egen kruklök

 

bild (60)

Detta tips har jag hittat i den utmärkta boken 100 sätt att rädda maten av Annica Triberg. Några sådana här krukor pryder numera alltid fönstret i Najnis kök. Inte nog med att man får en nästan gratis fin och tålig krukväxt att vila ögonen på – man kan dessutom äta upp de smaskiga skotten som växer upp ur löken! Perfekt att klippa över mackan eller äggröran. Smakar som gräslök eller salladslök, ungefär. Andra köksväxter kan ju ibland vara känsliga för kyla och drag, men inte denna kruklök, inte! Den tål det mesta. Så piffa upp ditt köksfönster med en sådan här vacker liten goding du med, vetja!

Så här fixar du löken: 

Fyll en blomkruka med jord och ställ en gul eller röd lök ovanpå. Vattna jorden lite. Efter ett tag börjar det växa upp nya skott ur lökarna. Det dröjer olika länge innan det händer något, beroende på hur mjuka lökarna är när du planterar dem. Ha tålamod – förr eller senare händer det grejer! När skotten växt upp en bit kan du börja använda dem i matlagningen.

 

Design B

 

 

Tips nummer 2: Sätt upp roliga kök – och matrelaterade skyltar på väggarna i ditt kök!

Najni anser att det är av yttersta vikt att göra köket mysigt och hemtrevligt, i alla fall om man är en foodie. Tänk alla dessa timmar man tillbringar i sitt kök, rörandes i grytor, sniffandes i kryddburkar och provsmakandes puttrande såser. Visst är det då trevligt att ha en inspirerande och trevlig miljö omkring sig, så säg? Najni impulsköpte till exempel dessa två skyltar i en loppisbod i Göteborg. Prutade gjorde hon minsann också, så det behöver inte kosta skjortan att med enkla medel piffa upp sitt kök.Väl hemma i Malmö med sin fångst, rotade Najni runt på Panduro Hobby för att hitta något lämpligt snöre att hänga upp skyltarna med. Valet föll på ett sött spetssnöre – ni vet ett sånt där gammaldags och mysigt ett som ger associationer till svunna tider. Ungefär som snöret jag satt på krukan i Tips nummer 1 här ovanför. Sånt gillar Najni. Och på bilden nedan ser ni resultatet. Fint va? Och ack så väl det stämmer in på tillvaron i Najnis kök! 🙂

 

köksskyltar - Kopia

 

 

Design B

 

 

Tips nummer 3: Fixa dig en burk med torkad svamp, vetja.

Finns det något härligare än att ge sig ut i naturen och hitta sin egen mat, alldeles gratis? Inte enligt Najni, i alla fall! Så här i dessa ljuvliga hösttider när skogarna är fulla av svamp, som bara väntar på att bli plockad av någon svampdiggande foodie, är svampplockning faktiskt ett av Najnis favoritnöjen. Frisk luft, höstfärger och den där pirrande känslan av att det kanske är just bakom nästa trädstam den där kantarellen eller feta Karl-Johansvampen gömmer sig – det är sådant som gör Najni lycklig 🙂 För några helger sedan begav jag mig ut i skogarna kring Vombsjön här i Skåne, och kom hem några timmar senare med så mycket blandade svampar så det räckte och blev över. Ja, faktum är att hela Najnis kök fylldes av olika varianter av soppar, och en och annan kantarell! Vad gör man då om man haft turen att hitta så här mycket av skogens guld? Enligt Najni är det roligast att torka svampen, och fylla en fin glasburk med den. Ty Najni gillar känslan av att ha en burk med torkad svamp ståendes i sitt kök. Det bidrar till mysighetskänslan i köket, och så är det ju så underbart att när helst andan faller på att laga nåt smaskigt med svamp under vintern, så har man sin svampburk att nalla ur. Hur gör man då? Jo, man skär svampen i småbitar, skär bort eventuella maskätna eller fula bitar, och breder sedan ut svampbitarna på tidningspapper. Där får de ligga i ca en vecka, och när bitarna är helt torra lägger man dem i en fin burk. Lätt som en plätt! När det blir dags att använda svampen lägger man den i en skål med ljummet vatten i ca 20 minuter, tills den blivit mjuk, och häller sedan bort vattnet. Därefter kan man behandla den precis som färsk svamp. Mums!

 

svamp

 

 

Design B

 

Tips nummer 4: Gör ljusstakar av kaffekoppar och fat

 

bild (7)

bild (4)

 

Detta är ett busenkelt och roligt sätt att skapa sina egna och personliga ljusstakar! Najni har alltid haft en böjelse för gamla tantkaffekoppar. Såna där spröda och gammaldags med små blommor på, ni vet. Som för tankarna till gamla tiders kafferep. Nostalgiskt och härligt på alla sätt och vis. Istället för att gömma undan arvegodset i nåt gammalt skåp kan man göra nåt vackert av det, tänkte Najni. Har man inga gamla koppar kan man fynda i loppisbutiker, som ofta döljer riktiga små skatter av vackra saker. Själv ville jag behålla mitt ärvda porslin, som varit min mammas farmors en gång i tiden, att dricka kaffe ur, och begav mig därför till Myrornas, där jag hittade dessa fina koppar och fat för en spottstyver.

 

Så här fixar du ljusstakarna:

För två koppljusstakar och två fatljusstakar behöver du :

Fyra kaffekoppar. Fyra fat. Fyra ljushylsor (finns att köpa på Panduro och liknande). Ett lim som passar för porslin och metall (även detta hittar du på Panduro. Fråga personalen vilket lim som passar). Några bomullstops, lätt fuktade i vatten.

1. Ta två kaffekoppar. Vänd den ena upp och ned. Limma längs med ytterkanten av koppens botten. Limma sedan även längs med ytterkanten av den andra koppens botten. Var generös med limmet – det som tränger ut på sidorna kan man ta bort med en lätt fuktad bomullstops.

2. Placera kopparnas bottnar ovanpå varandra och tryck till ordentligt. Det lim som är överflödigt torkar man snabbt bort med en bomullstops. När limmet torkar blir det dessutom genomskinligt och syns knappt.

3. Limma på utsidan av en ljushylsas botten. Var även här generös med limmet – det ska komma ut lite lim genom hålet i hylsan. Detta sprider du ut med en fuktad bomullstops så det fördelas jämnt över insidan av ljushylsans botten.

4. Sätt ljushylsan i den översta kaffekoppen och tryck till. Ta bort överflödigt lim med en bomullstops. Upprepa proceduren med nästa koppset.

5. Låt limmet torka i tjugofyra timmar. Sätt sedan ett ljus i hylsan och börja mysa!

6. Vill du även använda faten kan du limma fast ljushylsor på samma vis i dessa, och du får en annan variant av ljusstake.

 

bild (8)

 

Design B

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>