Najnis kök

Nutellascones

Bakverk, Sötsaker | 1 oktober, 2014 | By

sconesnärbildNu ni – alla Nutellalovers där ute – i dagens inlägg får ni något riktigt smaskigt att bita i, vill jag lova… Kombinationen av hasselnötter och choklad i dessa överdådiga scones för nämligen tankarna till Nutella – något Najni var näst intill beroende av innan hon började dra ner på kolhydraterna. Vilken tur då att man med enkla medel kan få sig en Nutellafix med samma oemotståndliga smak men med betydligt mindre onyttigheter! Tanken på Nutella väcker förresten även min nostalgiska sida, och för mig tillbaka tjugo år i tiden till min ljuva ungdom när jag bodde i Dijon ett halvår för att plugga franska. Fattig som en kyrkråtta var jag, men ändå var det en mycket lycklig epok i mitt liv. Jag bodde på ett sunkigt studenthem som jag och en brokig skara studenter från världens alla hörn delade med miljardtals myggor, då stället sades vara byggt i ett gammalt träsk… Ja, det var inte direkt på Hilton Najni huserade back in those days, men vad brydde väl Najni sig om det. Hon hade ju kommit hemifrån och var på äventyr i utlandet! Vi levde på baguette, brieost, rödvin och – just det- Nutella! För övrigt har jag ett vagt minne av hur jag jagades genom studenthemmets foajé av en smågalen amerikan med en Nutellaburk i näven, medan orden ”Nutella waaar!” ekade mellan väggarna. Exakt vad Nutellakriget gick ut på har jag glömt, men varje gång jag ser en burk Nutella förflyttas jag fortfarande tillbaka till det där Nutellaindränkta halvåret i Frankrike. Hur som helst – hoppas Najnis Nutellascones ska falla er i smaken, foodies!

 

INGREDIENSER     16 bitar

 

6 dl hasselnötsmjöl

1 dl sesammjöl (lätt som en plätt att göra själv genom att köra skalade sesamfrön i mixern tills det blir till mjöl)

0,5 msk bakpulver

0,25 tsk salt

4 msk sötströ

0,75 tsk vaniljpulver

2 ägg

2 msk grädde

4 msk hasselnöts- eller paranötsolja

1 dl grovhackad choklad, minst 85 %

 

Glasyr

2 tsk smör

50 g choklad, minst 85 %

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Täck en bakplåt med bakplåtspapper.

2. Blanda hasselnötsmjöl, salt, bakpulver, sötning, vaniljpulver och sesammjöl i en stor bunke. Tillsätt ägg, grädde och olja och rör runt tills det blir en deg. Blanda ner den grovhackade chokladen.

3. Dela degen i två delar och forma varje del till en boll. Lägg bollarna på plåten och tryck ut dem till ca tre cm höga runda plattor. Blöt gärna händerna i kallt vatten, så fastnar inte degen på fingrarna.

4. Skär med en vass kniv varje platta i åtta delar. Baka i ca 20 – 25 minuter, eller tills sconesen blivit ljusbruna. Låt dem svalna på ett ugnsgaller med ett bakplåtspapper på.

5. Smält chokladen och smöret till glasyren i ett vattenbad, och ringla sedan glasyren över de helt avsvalnade sconesen. Låt glasyren stelna i ca 20 minuter innan du hugger in på dina nästintill löjligt goda Nutellascones 🙂

 

trescones

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>