Najnis kök

Panerad ost

Panerad ost

Frukost, Uncategorized | 18 december, 2014 | By

 

Så här i julstökstider kan det ju som bekant vara svårt att få tiden att räcka till. Apelsiner ska späckas med nejlikor, glögg ska kokas, julklappar köpas, hemmet städas och… och… ja ni vet hur det är, foodies. Därför tänkte jag idag bjuda på något som jag ofta lagar till lunch till mig själv när jag har bråttom. Ingredienserna har man ofta hemma, snabbt går det att fixa och så är det ju så gott också! Så detta är något ni verkligen måste testa, alla ostälskare därute. Najni anser att det är en härligt dekadent känsla att äta ost med kniv och gaffel, särskilt när ostbiten ifråga är innesluten i ett ljuvligt, knaprigt täcke av sesamfrön och annat läckert. Under mina resor till Prag, vilka var ganska många i  min ungdom, brukade jag frossa i panerad ost med tartarsås, vilket serveras på varje kvarterskrog med självaktning. Dagens inlägg är min tolkning av denna enkla men ack så goda anrättning, som finns i olika skepnader i det östeuropeiska köket. Ni foodies som har vägarna förbi Göteborg: missa inte ett besök på Najnis favoritrestaurang där, nämligen Restaurang Krakow. På denna mysiga krog full av stammisar och stämning, är nämligen just panerad ost i olika varianter ett stående inslag på menyn. På den tiden jag regelbundet besökte Göteborgs filmfestival varje år, hörde det till att gå till Krakow och sätta tänderna i en redig panerad ostbit! Jag anger inga exakta måttenheter i min ingredienslista, helt enkelt för att jag gör på lite olika sätt varje gång jag lagar detta, och variationsmöjligheterna är oändliga. Har ni inte pofiber hemma går det bra att ta bara sesamfrön och vice versa. I såsen kan man ha lite vad man vill. Se Najnis recept som ett förslag. Ostsort kan man också ta vilken man vill, men Najni föredrar en lagrad, smakrik ost som herrgård, cheddar eller liknande. Ibland händer det att paneringen lossnar lite i stekpannan, och liksom glider av, men låt er inte avskräckas av detta faktum. Ofta går det att lappa och laga lite i efterhand. Och även om er panerade ost inte skulle vinna någon skönhetstävling för panerade ostar så kan jag garantera att den kommer att smaka ljuvligt i vilket fall som helst 😉

 

INGREDIENSER     1 portion

1 stor ostskiva, ca 1 cm tjock

sesamfrön

pofiber

1 ägg

cayennepeppar eller paprikapulver

 

såsen:

några msk majonnäs

1 skvätt citronsaft

starkt paprikapulver eller lite chipotle paste

1 knivsudd salt

ev någon msk creme fraiche

 

Gör så här:

1. Rör ihop ingredienserna till såsen.

2. Vispa upp ägget lätt med en handvisp i en djup tallrik.

3. Strö ut sesamfröna och pofibern på en flat tallrik och blanda.

4. Doppa ostskivan i det uppvispade ägget. Lägg ostskivan på en skärbräda och pudra över cayennepeppar eller paprikapulver på båda sidor.

5. Vänd därefter ostskivan i ägget igen.

6. Lägg ostskivan på tallriken med panering och vänd den så att båda sidorna paneras.

7. Stek på medelvärme i smör några minuter på varje sida. Paneringen ska få lite färg och osten ska börja smälta lite lätt.

8. Servera med såsen och valfria grönsaker.

 

Panerad ost

Panerad ost

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>