Najnis kök

Potkäs

bild (9)

Tjohooo – en dag kvar till julafton! Här i Najnis kök härjas det för fullt, med förberedelser för ett lchfvänligt julbord. Hur har ni det där ute i stugorna, foodies? Stressade över de analkande festligheterna? Så här dan före dan tänkte jag att det kan vara lämpligt att bjuda på ett busenkelt recept som man slänger ihop på några minuter. Detta är en sån där maträtt som jag nu när jag upptäckt dess förträfflighet i mitt stilla sinne frågar mig själv varför jag aldrig gjort förut. Potkäs. Visst hör man på själva namnet att det inte kan vara nåt annat än snudd på förargelseväckande gott? I alla fall om man som Najni råkar vara barnsligt förtjust i ost, vilket ni som brukar titta in på bloggen väl inte kunnat undgå att märka vid det här laget… Potkäs är för övrigt ett recept som jag misstänker uppstod då man ville ta vara på gamla ostkanter, och kom på att om man hivade i lite brännvin, konjak eller annat starkt så höll sig härligheten i flera veckor om man förvarade den kallt. Det är helt enkelt en bredbar ostmassa som kan göras på i princip vilka ostar som helst. Najni tog en blandning av lagrad herrgård, juledamer, parmesan och danablu. Allra godast blir det enligt Najni om åtminstone några av ostarna är riktigt starka  och smakrika. Förutom sprit kan man ha i valfria kryddor också, som kummin eller fänkål. Najni är svag för kombon kummin och ost, så i Najnis potkäs åkte just denna krydda ner. Mmm – ost, brännvin och kummin – what´s not to love, lixom ? 😉 I Najnis kök ska potkäsen serveras i en glasburk på julbordets ostbricka, i sällskap med solroskex, rädisor och ett glas konjak eller portvin för den som vill. Mängderna i receptet är ungefärliga. Hos Najni kommer vi att bli elva personer på julafton, och receptet är beräknat att räcka som tillbehör till julbordets övriga läckerheter. Ni kan anpassa mängderna lite som ni vill, men en god idé är att göra mycket när man väl är igång, och sedan har man sin potkäs att mumsa på i veckor framöver om det blir nåt över. Spriten gör att osten håller sig länge.

 

INGREDIENSER     11 personer

500 g lagrad hårdost av valfri sort (gärna några olika sorter )

125 g danablu eller annan mögelost

0,5 dl brännvin, konjak eller vodka

2 msk kummin eller fänkålsfrön

en nypa salt

8 msk rumsvarmt smör

 

Gör så här:

1. Ta bort skalkarna på de hårda ostarna och skär sedan de hårda ostarna och mögelosten i småbitar.

2. Kör den hårda osten med kryddor och salt i matberedaren i ca 10-15 sekunder.

3. Tillsätt mögelost, sprit och smör. Kör på hög hastighet i matberedaren tills en krämig massa uppstår. Smaka av med mer kryddor och/eller sprit om det behövs.

4. Lägg ostmassan i en glasburk med lock och låt läckerheten stå till sig i kylen i några timmar före serveringen.

 

bild (10)

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>