Rabarber- och jordgubbskaka med marängfluff
God söndagskväll, foodies! I dessa tider kan Najni inte få nog av rabarber. Smulpaj i all ära, men ibland blir man kanske sugen på att baka nåt annat av denna vårens och försommarens ljuvliga grönsak. Eller om det nu är en frukt…? Därom tvistas det, men oavsett hur man kategoriserar den så är rabarbern både fjantigt god och dessutom nyttig. Fullspäckad med magnesium, fosfor, jod, järn, tanniner, eteriska oljor och Gud vet vad, är rabarbern en riktig superväxt som är bra för hälsan på alla sätt och vis. I kombination med jordgubbar, som i dagens recept, blir den extra läcker. Så varsågoda, foodies: idag bjuder Najni på en riktig hyllning till försommaren – en explosion av syra och sötma. Jag rekommenderar er att avnjuta detta fantastiska bakverk inte endast med smak, lukt och syn, utan också med hörselsinnet. Det porösa ljud som uppstår när man låter gaffeln glida genom det rosa, fluffiga maränglagret måste helt enkelt upplevas, tro mig, foodies 😉 Inspiration till läckerheten hittade jag här, och gjorde sedan en Najnifierad version för att få den exakt som jag ville. Om man inte hittar xanthan gum, vilket finns i hälsokostbutiker, kan man säkert ta lite mer gelatinpulver istället. Jag har inte testat dock, så här får ni pröva er fram. Vad gäller sötningen, så kan man ta vilket sötningsmedel man vill och mixtra fritt med kombinationer och mängder. Smaka er fram, vetja. Och just det: kakan blir bäst om den står i kylen i några timmar innan den skärs upp, så den foodie som tänkte sig att slänga ihop nåt snabbt till gäster som kommer om en timme kanske gör bäst i att välja ett annat bakverk. Men ni andra: låt er inte avskräckas av att ni måste vänta några timmar innan ni får sätta tänderna i er skapelse – ty denna rabarber- och jordgubbskaka med marängfluff är värd varendaste minut av väntan 🙂
INGREDIENSER 8 – 10 bitar
Be the first to comment.