Najnis kök

Rabarberpaj med vaniljfluff

Bakverk, Sötsaker | 8 maj, 2014 | By

bild (98)

Det är rabarbertider, foodies! Man blir ju helt tokig av alla dessa saftiga primörer som finns att sätta tänderna i den här årstiden: nässlor, rabarber, sparris – you name it, liksom! Nu har turen kommit till rabarbern här i Najnis kök. Rabarberpaj hör till Najnis absoluta favoriter, och gör man dessutom mitt busenkla vaniljfluff till så blir succén ett faktum. Just när det gäller rabarberpaj tycker jag det blir allra godast att använda en gnutta vetemjöl i degen – något som jag vanligtvis brukar undvika på grund av det höga kolhydratsinnehållet. Men förfäras icke, ni som kör en striktare variant av Lchf. Det är bara att ersätta den halva decilitern vetemjöl i receptet med en extra deciliter mandelmjöl eller en halv deciliter kokosmjöl. Hur söt man vill ha sin paj är ju också en smaksak. Mina måttangivelser är bara förslag. Själv är jag en sån som inte kan låta bli att ändra lite i receptet när jag lagar mat – lägga till en krydda där, ta bort en ingrediens här. Som vanligt uppmuntrar jag er att experimentera och testa er fram, foodies. Hoppas min rabarberpaj faller er i smaken! 🙂

 

INGREDIENSER    4 personer

Rabarberpaj

3 rabarberstjälkar

3 + 2 msk sötströ

3 dl mandelmjöl

0,5 dl vetemjöl

100 g pecannötter, grovhackade

75 g smör

1 krm salt

1 tsk stött kardemumma

0,5 tsk bakpulver

 

Vaniljfluff

2 äggulor

1 msk sötströ

0,75 tsk vaniljpulver

5 droppar flytande steviaextrakt (har du inte detta tar du lite mer sötströ istället)

2 dl vispgrädde

 

Och så här går det till:

1. Skala och skiva rabarbern. Lägg i en ugnsform och strö över 3 msk sötströ.

2. Kör mandelmjöl, vetemjöl, sötströ, salt, bakpulver, kardemumma och smör i en matberedare tills det blir en smuldeg. Smaka av med lite mer sötströ om du tycker det behövs.Ta ut kniven och blanda i pecannötterna.

3. Strö degen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills rabarbern mjuknat och degen fått lite färg. Det brukar ta lite olika lång tid beroende på vilken ugn man har. I Najnis kök tog det ca 20 minuter. Lägg eventuellt en bit aluminiumfolie över formen mot slutet.

4. Vispa äggulor och sötströ fluffigt i en bunke. Vispa grädde och vaniljpulver i en annan bunke. Rör ihop grädden och äggsmeten till en luftig kräm.

5. Servera pajen ljummen med en stor klick vaniljfluff till.

 

Design N

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>