Najnis kök

Ramslöksalt

Tillbehör | 24 april, 2016 | By

Ramslöksalt

Ramslöksalt

Ramslöksalt

Ramslöksalt

Hej på er, foodies! Har ni smakat ramslöksalt någon gång, månne? Det hade i alla fall inte jag, fram tills alldeles nyligen, och nu tror jag faktiskt att jag redan är fast i beroendet. Nu när den läckra lilla glasburken med vackert rosa- och grönskimrande ramslöksalt står där på diskbänken i köket vill man ju ha ramslöksalt på allt möjligt: äggröra, omelett, den stekta köttbiten, salladen, ja you name it, liksom. Ty allt (nåja – det mesta i alla fall) blir lite, lite godare med det där smakrika saltet som krydda! I morse använde jag det till exempel i min frukostäggröra med nässlor, vilket smakade utsökt. Receptet på den gröna äggröran kommer för övrigt snaaart här på bloggen 🙂 Rosaskimrande blev Najnis ramslöksalt eftersom jag använde Himalayasalt, som skiftar svagt i rosa, vilket blir mycket fint ihop med det gröna från ramslöken. Men givetvis kan man använda vilket salt man vill. Numera kan man ju köpa ramslök i välsorterade mataffärer, till ett hiskeligt skrämmande pris, men se det slapp Najni göra. Najni hade nämligen turen att få sig en påse med det gröna guldet alldeles, alldeles gratis häromdagen på jobbet. Nyligen föll samtalet i lunchmatsalen på just ämnet ramslök. Kollegan som Najni från och med nu ämnar kalla Snälla Kollegan (en annan dag, när lunchsamtalet handlade om smeknamn, föreslog Snälla Kollegan att jag fick kalla henne T-Rex om jag ville, men jag vill bestämt hävda att Snälla Kollegan passar henne bättre) nämnde att hon brukar plocka ramslök själv (på hemlig ort, givetvis), och sedan tillverka ramslöksalt. Nej men så läckert det låter då! utbrast Najni förtjust. Och tror ni inte att Snälla Kollegan, som är en foodie precis som Najni, någon vecka senare tog med en hel påse med ramslök och gav till Najni på jobbet! Och då Snälla Kollegan precis som namnet avslöjar är mycket, mycket snäll, krävde hon inget annat i utbyte än att möjligen få smaka på en köttbulle nästa gång jag har sådana i min lunchlåda. Vid ett annat lunchtillfälle fick nämligen Snälla Kollegan smaka på en köttbulle kokad i tomatsås, och hon föreföll mycket förtjust i denna 😉 För övrigt inser jag nu i skrivande stund att jag ännu inte delgett er receptet på just dessa långkokta, italienska köttbullar lagade i Crockpoten, med en hemlig ingrediens, så det måste ju snart ske. Nåväl – nästa gång jag lagat dessa köttbullar och tagit med i lunchlådan ska givetvis Snälla Kollegan få smaka på en!

Ramslöksalt

Ramslök

Ramslöksalt
Write a review
Print
Ingredients
  1. valfri mängd färsk ramslök
  2. valfri mängd salt, gärna Himalayasalt
Instructions
  1. Sprid ut ramslökbladen på en bakpappersklädd plåt, så att de inte överlappar varandra.
  2. Torka i ca 50 graders ugnsvärme, i 5-8 timmar, eller tills ramslöken är helt torr och känns som papper när man tar på den.
  3. Låt ugnsluckan stå lite öppen under hela torkningstiden, så att fukten släpps ut, och kolla då och då så att ramslöken inte bränns. Hur lång tid torkningen tar kan variera mellan olika ugnar, så man får prova sig fram.
  4. När ramslöken är färdigtorkad: låt den svalna och smula sedan sönder den och blanda med salt och häll upp i en burk med tättslutande lock. Hur mycket ramslök respektive salt man använder spelar inte så stor roll, men ju mer ramslök i förhållande till saltmängd, desto mer smakkoncentrerat blir saltet.
Notes
  1. Använd som krydda i all mat där du vill ha en lätt touch av ramslöksmak.
Najnis kök http://www.najniskok.se/
Ramslöksalt

Ramslöksalt

 

Ramslöksalt

Ramslöksalt

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>