Najnis kök

Ramslökspesto

Tapas, Tillbehör | 13 juni, 2014 | By

bild

Nej men se God eftermiddag, foodies! Igår åkte Najni på utflykt till det ljuva Österlen – en lagom dagsutflykt härifrån Malmö. Till min stora glädje råkade mitt resesällskap känna till ett hemligt litet ställe vid en å, där man kan plocka ramslök. Jag har länge varit nyfiken på denna vitlöksdoftande växt, som på engelska kallas för Wild Garlic, och dyker upp som ingrediens i vart och vartannat recept så här års. Najni är ju som ni kanske vet svag för all mat som går att plocka i det vilda, som nässlor, bär och svamp, och igår fick jag alltså även göra ramslökens bekantskap. Tilläggas bör att om du är en foodie bosatt i Norrland så får du dessvärre leta förgäves efter ramslök i naturen, då den bara växer i södra halvan av landet. Men deppa inte ihop för det – ni har ju hjortron och annat smaskigt däruppe som vi skåningar är snuvade på här nere 😉 Hur som helst – När jag fraktat hem mitt ramslöksknippe lät jag bladen ligga i iskallt vatten en stund, torkade dem sedan med en handduk och förvarade dem i en plastpåse i kylen över natten, i hopp om att de skulle hålla sig fräscha tills idag. Och det gjorde de! Vad ska jag nu tillaga för något av min läckra lilla skörd …?, frågade sig Najni för en stund sedan i sitt kök, och bestämde sig till slut för att göra ramslökspesto. Pesto i alla möjliga och omöjliga former är ju en stor Najnifavorit. Det mixtrades och trixades så det stod härliga till med de ingredienser Najni råkade ha hemma, och här har ni resultatet. Peston planerar jag att ha som tillbehör till kvällens middag. Om det blir fågel, fisk eller nånting mittemellan återstår att se 😉

 

bild

 

INGREDIENSER     4-5 personer

ca 13 st medelstora ramslöksblad

1 dl skållad mandel

1,5 dl riven parmesanost

1 dl olivolja

1 tsk citronsaft

rivet skal av 1 ekologisk citron

salt

peppar

 

Gör så här

Mixa alla ingredienser i matberedaren. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha peston lite lösare.

 

Tips: En pesto går att variera i det oändliga. Mandeln kan till exempel bytas ut mot pinjenötter, solrosfrön eller cashewnötter. Och diggar man västerbottensost mer än parmesan så går det lika bra.

 

stenshuvud

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Kay
    13 juni, 2014

    Mums! Men hur mycket ramslöksblad ska det vara till 4-5 personer?

    • Leave a Reply

      nwictorin
      13 juni, 2014

      Oj, jag glömde huvudingrediensen! Har lagt till det nu. Ca 13 medelstora ramslöksblad ska det vara. Tur att mina läsare är på hugget 😉

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>