Najnis kök

Sherrybakat anklår med selleristomp och äpple

Huvudrätt, Tillbehör | 20 september, 2015 | By

ank1

God söndagseftermiddag på er, foodies! Hoppas helgen bjudit på vila och mycket god mat 🙂 Här i Najnis kök har det härjats så det stått härliga till de senaste dagarna. Dagens inlägg föregicks därför av en viss beslutsångest angående vilket av alla helgens recept jag skulle välja att lägga upp i dagens inlägg. Skulle jag liksom välja den läckra, chokladtäckta mandel- och nötrutan, den valnötspanerade kycklingfilén med blomkåls- och hamparisotto, det frasiga, sherrybakade anklåret eller rentav gårdagens middag – sojapasta med svampstuvning, parmesan och rostbiff – som var ett resultat av en svamputflykt i trakterna kring Vombsjön här i Skåne? Well – efter moget övervägande valdes det läckra, sherrybakade anklåret, av den enkla anledningen att jag visst åt upp valnötskycklingen innan några bilder hann tas ;). Och bilderna på svamppastan blev inte så lyckade, då jag var för hungrig när jag tog dem, ho he… Men var så säkra på att alla ovan nämnda smarrigheter kommer att dyka upp på bloggen framöver, så håll utkik! (Najni räknar kallt med att lördagens svampfynd i de skånska skogarna ingalunda var en engångsföreteelse, och skulle så ändå råka bli fallet är jag i full färd med att torka återstoden av gårdagens skörd, för att kunna njuta av egenplockad svamp hela långa vintern).

bild2

Sherrybakat anklår med selleristomp och äpple

INGREDIENSER     2 personer

Anklår

2 anklår

3 kvistar färsk rosmarin

3 lagerblad

1 tsk torkad timjan

3 sharlottenlökar, skalade

3 vitlöksklyftor, skalade

1,5 dl torr sherry (eller vitt vin)

2,5 dl vatten

peppar

havssalt

1 msk kycklingfond

Selleristomp

1 medelstor rotselleri, skalad och skuren i kuber

2 hela vitlöksklyftor, skalade

1 tsk äppelcidervinäger

1 rejäl smörklick

2 msk majonnäs

valfria örtkryddor (jag tog torkad persilja)

salt

peppar

Tillbehör

1 paket haritcots verts

1 äpple, skalat och skuret i klyftor

5 hela nejlikor (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Salta anklåren med grovt havssalt och låt dem vila i kylen i ca en timme. Skrapa sedan bort saltet med en kniv.
  2. Bryn anklåren och de skalade, hela sharlottenlökarna i smör i några minuter, tills de fått en lätt stekyta. Låt de skalade, hela vitlöksklyftorna fräsa med den sista minuten. Lägg över alltihop i en ugnsgryta.
  3. Häll ner kryddor, sherry, vatten och fond i grytan och rör om ordentligt. Låt grytan puttra under lock i 150 graders ugnsvärme i två timmar.
  4. Placera sedan anklåren och lökarna i en ugnsform och ös över några teskedar av skyn. Baka i 275 graders ugnsvärme längst upp i ugnen i ca tio minuter, eller tills skinnet blivit knaprigt och fått färg.
  5. Koka sellerikuberna och vitlöksklyftorna i lättsaltat vatten tills de är helt mjuka. Häll av vattnet och låt sellerin ånga av sig en stund på låg värme.
  6. Tillsätt kryddor, smör, majonnäs och äppelcidervinäger. Kör med stavmixer till önskad konsistens.
  7. Sjud haritcots vertsen i max två minuter.
  8. Stek äppleklyftorna och nejlikorna i smör i några minuter.
  9. Ta bort en del av fettet från ankans steksky i grytan med en sked. Häll därefter lite av resterande sky i botten på två tallrikar. Placera haritcots verts på tallrikarna. Lägg anklåren ovanpå haricots vertsen och avsluta med att ringla över lite mer sky.
  10. Servera med äppleklyftorna och selleristompet.

selst

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>