Shiratakinudlar med biff och grönsaker
Idag tänker jag dela med mig av ett supersmarrigt recept på shiratakinudlar – en typ av japanska nudlar som framställs av mjöl från konjacsroten. Det fina med shiratakinudlar är att de innehåller väldigt lite kolhydrater, betydligt mindre än exempelvis bönpasta, och därför passar perfekt som pastasubstitut för oss lchf:are. ”Shirataki” betyder för övrigt ”vitt vattenfall” på japanska. Poetiskt, eller hur? 🙂 Shiratakinudlarna smakar inte så mycket i sig själva, så därför behövs smakrika tillbehör, så som den hemlagade BBQ-såsen, vitlök och ingefära som fått göra nudlarna sällskap i detta recept. Ni som inte orkar göra egen BBQ-sås kan givetvis köpa färdig eller använda exempelvis chilisås istället, men då ökar förstås kolhydratsinnehållet och man riskerar skumma tillsatser. Så jag rekommenderar varmt min läckra, hemlagade BBQ-sås till denna rätt. Receptet på den hittar ni här. Vilka grönsaker man väljer till sina shiratakinudlar är en smaksak. Istället för broccoli kan man till exempel ta spenat, och vill man inte använda vanlig, gul lök skulle det säkert passa utmärkt med salladslök istället. Nästa gång denna rätt tillagas här i Najnis kök (och det lär nog bli ganska snart!) ska jag testa att byta ut sesamfröna mot lite rostade cashewnötter istället. Variationsmöjligheterna är oändliga, så det är bara att testa er fram, foodies, för att hitta just ert favoritsätt att tillaga shiratakinudlar på. Just i detta recept har jag valt en asiatisk touch, men det går lika bra att använda nudlarna som vanlig spaghetti, och servera exempelvis en italiensk köttfärssås och parmesanost till. Mums! Men var hittar man nudlarna, då? Jag köpte mina i en välsorterad Ica-butik, men de finns även i hälsokostbutiker och i nätbutiker. Hittar du inte shiratakinudlar i din lokala mataffär så be dem ta hem dem, vetja. Smaklig spis, och ha nu en riktigt trevlig söndagskväll! själv längtar jag redan till morgondagens lunch på jobbet, då jag ska få äta upp resterna av shiratakinudelmiddagen 😉


- 500 g shiratakinudlar
- 0,5 gul lök, skuren i tunna skivor
- 1 broccoli, delad i buketter
- 1 gul paprika, skuren i skivor
- 1 röd paprika, skuren i skivor
- 12 små champinjoner, halverade
- 500 g lövbiff, strimlad
- svartpeppar
- 1,5 msk äppelcidervinäger
- 2,5 msk soja
- 2 krm tabasco
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 4 msk BBQ-sås eller chilisås
- 3 vitlöksklyftor, pressade
- 4 msk neutral olja, t ex kokosolja eller rapsolja
- 3 msk sesamfrön, rostade
- 3 msk gräslök, finhackad
- Skölj shiratakinudlarna i kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
- Blanda ihop vinäger, soja, BBQ-sås eller chilisås, vitlök, tabasco och ingefära i en kopp och ställ åt sidan.
- Stek lövbiffstrimlorna i olja på hög värme i någon minut på varje sida. Peppra.
- Stek grönsakerna i olja på hög värme i några minuter i en annan stekpanna och tillsätt sedan shiratakinudlarna och lövbiffstrimlorna.
- Häll på vinäger- och sojablandningen och låt det hela puttra ihop några minuter tills allt blivit genomvarmt.
- Rör ner sesamfrön och gräslök och servera.
- Vill man förhöja smaken av sesamfrön kan man stänka över någon tesked sesamolja vid serveringen.
Sara
16 maj, 2019
Hej! Kan man återuppvärma shiratakinudlarna i mikrovågsugnen? ☺️
Najni
23 maj, 2019
Absolut – det går jättebra! (Ursäkta det sena svaret)